2016-07-13 16:44

2016-07-13 16:45

Så svarar kommunen i härbärgesmålet

SÄFFLE: Skickade yttrande till kammarrätten

– Varje kommun har enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret för de som vistas i kommunen.
Det skriver Säffle kommun i sitt yttrande till kammarrätten gällande det uppmärksammade härbärgesmålet.

Det var i juni som beskedet kom från kammarrätten. Rätten meddelade att man gjort en samlad bedömning av ärendet och skulle ta upp det till granskning. Tidigare hade politikerna Billy Johansson och Mathias Gyllensteen Söderström (SD) överklagat förvaltningsrättens beslut. Beslutet i den första instansen slog fast att kommunstyrelsen i Säffle inte hade gjort fel när man godkände ett särskilt föreningsstöd på 120 000 kronor adresserat till Centrumkyrkan. Pengarna skulle finansiera ett härbärge för EU-migranter.

”Måste gå vidare”

Johansson och Gyllensteen Söderström menade bland annat att beslutet inte låg inom kommunstyrelsens verksamhet.

– Att det i förvaltningsrätten råder viss oenighet i beslutet gör att vi måste gå vidare i ärendet till en högre instans då vi menar att man inte har tagit hänsyn till alla aspekter i ärendet, skrev Billy Johansson och Mathias Gyllensteen Söderström i sin överklagan.

Nu har Säffle kommun skickat in sitt yttrande till kammarrätten.

Man skriver bland annat att varje kommun har det yttersta ansvaret för de som vistas i kommunen och hänvisar till socialtjänstlagen.

Man skriver även att kommunen självständigt kan avgöra om det akuta hjälpbehovet ska lösas genom en förening eller annan organisation, som ett privat alternativ eller av kommunen.

”Utsatt läge”

– Den aktuella situationen omfattade EU-migranter som saknade tillgångar och befann sig i ett utsatt läge, skriver Ingegerd Welin Fogelberg som är kommunstyrelsens förste vice ordförande i kommunens yttrande. Nödbistånd kan även omfatta husrum och kommunen beslutade att lämna ett bidrag till Centrumkyrkan för att täcka hyran till lägenheter som förhyrs av kyrkan och som används som härbärge. Genom att ge bidraget till Centrumkyrkan så hade kommunen också planerat för det fall att det akuta hjälpbehovet skulle fortgå en tid eller uppstå i det enskilda fallet den närmaste tiden.

Det var i juni som beskedet kom från kammarrätten. Rätten meddelade att man gjort en samlad bedömning av ärendet och skulle ta upp det till granskning. Tidigare hade politikerna Billy Johansson och Mathias Gyllensteen Söderström (SD) överklagat förvaltningsrättens beslut. Beslutet i den första instansen slog fast att kommunstyrelsen i Säffle inte hade gjort fel när man godkände ett särskilt föreningsstöd på 120 000 kronor adresserat till Centrumkyrkan. Pengarna skulle finansiera ett härbärge för EU-migranter.

”Måste gå vidare”

Johansson och Gyllensteen Söderström menade bland annat att beslutet inte låg inom kommunstyrelsens verksamhet.

– Att det i förvaltningsrätten råder viss oenighet i beslutet gör att vi måste gå vidare i ärendet till en högre instans då vi menar att man inte har tagit hänsyn till alla aspekter i ärendet, skrev Billy Johansson och Mathias Gyllensteen Söderström i sin överklagan.

Nu har Säffle kommun skickat in sitt yttrande till kammarrätten.

Man skriver bland annat att varje kommun har det yttersta ansvaret för de som vistas i kommunen och hänvisar till socialtjänstlagen.

Man skriver även att kommunen självständigt kan avgöra om det akuta hjälpbehovet ska lösas genom en förening eller annan organisation, som ett privat alternativ eller av kommunen.

”Utsatt läge”

– Den aktuella situationen omfattade EU-migranter som saknade tillgångar och befann sig i ett utsatt läge, skriver Ingegerd Welin Fogelberg som är kommunstyrelsens förste vice ordförande i kommunens yttrande. Nödbistånd kan även omfatta husrum och kommunen beslutade att lämna ett bidrag till Centrumkyrkan för att täcka hyran till lägenheter som förhyrs av kyrkan och som används som härbärge. Genom att ge bidraget till Centrumkyrkan så hade kommunen också planerat för det fall att det akuta hjälpbehovet skulle fortgå en tid eller uppstå i det enskilda fallet den närmaste tiden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.