2016-07-11 14:27

2016-07-13 16:49

"Det handlar om allas lika värde"

SÄFFLE: Pride 2016 riktar blickarna mot Säffle

Pride 2015 blev en jättehit och skapade mycket positiv uppmärksamhet för Säffle. På lördag är det dags för årets Pride med parad och folkfest i Kanalparken.
– Det handlar i grunden om alla människors lika värde.

Det säger Linnea Lyckerius, Karin Hultebring Wärmlund och Luz Enith Martinez. De utgör kärntruppen i Promotorerna som står bakom Pride i Säffle. Fjolårets stora framgång och positiva respons har varit en injektion under förberedelserna inför årets evenemang.

– Det gick över all förväntan i fjol. Vi har ingen aning om hur stor uppslutningen blir den här gången men vi hoppas att många Säfflebor sluter upp och tar ställning för alla människors lika värde, säger Linnea Lyckerius.

Föreläsning

Pride 2016 smygstartar redan på torsdag då Magnus Kolsjö, som är vide ordförande i RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter), föreläser i Sagasalongen. Där blir det också filmvisning på fredagen. Det är det svenska dramat Sommaren 1971 som visas.

– Det är en uppmärksammad film med stark anknytning till HBTQ-värden, förklarar Luz Enith Martinez.

Lördagen blir det stora parad- och party-dagen. På eftermiddagen går paraden genom centrum till Kanalparken. Förra året var det mängder med paraddeltagare men också många Säfflebor som kantade gatorna och visade sitt stöd. I Kanalparken blir det tal och familjevänlig underhållning med bland annat Isa och dragshowduon Duo Raw.

– Dessutom uppträder ståupparen Hannes Pettersson som förra sommaren fick så mycket positiv uppmärksamhet när han berättade om hur det är att leva som transperson. Att han ställer sig på en scen i sin hemstad och berättar om detta är något som glädjer oss väldigt mycket, säger Karin Hultebring Wärmlund.

Det är nämligen det som Pride i grunden handlar om – tolerans, respekt, öppenhet och rätten att få vara den man är.

Det säger Linnea Lyckerius, Karin Hultebring Wärmlund och Luz Enith Martinez. De utgör kärntruppen i Promotorerna som står bakom Pride i Säffle. Fjolårets stora framgång och positiva respons har varit en injektion under förberedelserna inför årets evenemang.

– Det gick över all förväntan i fjol. Vi har ingen aning om hur stor uppslutningen blir den här gången men vi hoppas att många Säfflebor sluter upp och tar ställning för alla människors lika värde, säger Linnea Lyckerius.

Föreläsning

Pride 2016 smygstartar redan på torsdag då Magnus Kolsjö, som är vide ordförande i RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter), föreläser i Sagasalongen. Där blir det också filmvisning på fredagen. Det är det svenska dramat Sommaren 1971 som visas.

– Det är en uppmärksammad film med stark anknytning till HBTQ-värden, förklarar Luz Enith Martinez.

Lördagen blir det stora parad- och party-dagen. På eftermiddagen går paraden genom centrum till Kanalparken. Förra året var det mängder med paraddeltagare men också många Säfflebor som kantade gatorna och visade sitt stöd. I Kanalparken blir det tal och familjevänlig underhållning med bland annat Isa och dragshowduon Duo Raw.

– Dessutom uppträder ståupparen Hannes Pettersson som förra sommaren fick så mycket positiv uppmärksamhet när han berättade om hur det är att leva som transperson. Att han ställer sig på en scen i sin hemstad och berättar om detta är något som glädjer oss väldigt mycket, säger Karin Hultebring Wärmlund.

Det är nämligen det som Pride i grunden handlar om – tolerans, respekt, öppenhet och rätten att få vara den man är.

Pride 2016

Torsdag: Föreläsning med Magnus Kolsjö, RFSL.

Fredag: Filmen ”Sommaren 1971” visas i Sagasalongen.

Lördag: Samling för paraden sker i Furuskogsparken. Efter samling i Kanalparken blir det invigning och tal samt underhållning av Emma Thorell, Hannes Pettersson, Duo Raw, Musikskolan och Isa. På kvällen After Party på Harrys.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.