2016-07-02 06:00

2016-07-02 06:00

Eva Waldenström tillbaka till rötterna

SÄFFLE: Två generationer på besök i hemstaden

Eva Waldenström, vanligen bosatt i Göteborg, gjorde under veckan ett besök i uppväxtstaden Säffle tillsammans med sin son David och hans flickvän. ST mötte upp dem för en liten pratstund.

Varför är detta värt att nämna i Säffle-Tidningen, tänker kanske många. Faktum är att Eva, och framför allt hennes pappa Carl Waldenström, är en stor del av stadens historia. Under 1950-talet omvandlades och utvecklades staden mycket, och det var stadsarkitekten Carl Waldenström, Evas pappa, som skapade nästan alla bostads- och butikshus under den här tiden. Bland de mest kända byggnaderna återfinns Medborgarhuset.

”Sitter i hjärtat”

Säffle sökte på den tiden en stadsarkitekt, vilket skulle komma att bli Carl Waldenström. Han tog med sin familj, däribland Eva, då 4 år gammal, från Stockholm och flyttade ner. Eva minns tiden mycket väl.

– Det sitter i hjärtat. Säffle var en mycket härlig och levande stad på den tiden. Jag minns att jag ofta var med på pappas kontor, som låg i huset som nu inhyser Galna Tuppen. Jag minns framför allt den där spiraltrappan i huset, där lekte vi mycket, berättar Eva. Jag kommer även ihåg invigningen av Medborgarhuset.

Det är väldigt sällan Eva har besökt Säffle. Hon har hela sin familj i Göteborg och menar att det inte är så mycket som drar henne till Säffle längre. Hennes son David uppskattar dock resan hit mycket.

– Jag har väldigt bra koll på pappas släkt och bakgrund, så det är väldigt intressant att lära sig om min mammas sida också, säger han. Det är överraskande att Carl Waldenström var så stor, han verkar ju ha varit lite av en pionjär här.

Känner stolthet

Även om turerna upp till Säffle inte blir så många, känner Eva ändå en viss stolthet varje gång hon kommer hit. En viss episod från tiden i Säffle, omkring 1972, minns hon extra mycket.

– Det var ju på tal att Silvénska villan skulle rivas för att göra plats åt ett parkeringsdäck. Pappa motsatte sig detta stark och det var många som lyssnade på honom. Parkeringen blev inte av och villan står ju kvar än i dag. Förr var ju pappa bara min pappa, men i dag kan jag verkligen bli stolt över vad han har gjort för Säffle.

David fyller i:

– Till och med jag har hört att det finns folk som är stolta över att bo i ett äkta Waldenströms-hus, och det är ju väldigt roligt.

Varför är detta värt att nämna i Säffle-Tidningen, tänker kanske många. Faktum är att Eva, och framför allt hennes pappa Carl Waldenström, är en stor del av stadens historia. Under 1950-talet omvandlades och utvecklades staden mycket, och det var stadsarkitekten Carl Waldenström, Evas pappa, som skapade nästan alla bostads- och butikshus under den här tiden. Bland de mest kända byggnaderna återfinns Medborgarhuset.

”Sitter i hjärtat”

Säffle sökte på den tiden en stadsarkitekt, vilket skulle komma att bli Carl Waldenström. Han tog med sin familj, däribland Eva, då 4 år gammal, från Stockholm och flyttade ner. Eva minns tiden mycket väl.

– Det sitter i hjärtat. Säffle var en mycket härlig och levande stad på den tiden. Jag minns att jag ofta var med på pappas kontor, som låg i huset som nu inhyser Galna Tuppen. Jag minns framför allt den där spiraltrappan i huset, där lekte vi mycket, berättar Eva. Jag kommer även ihåg invigningen av Medborgarhuset.

Det är väldigt sällan Eva har besökt Säffle. Hon har hela sin familj i Göteborg och menar att det inte är så mycket som drar henne till Säffle längre. Hennes son David uppskattar dock resan hit mycket.

– Jag har väldigt bra koll på pappas släkt och bakgrund, så det är väldigt intressant att lära sig om min mammas sida också, säger han. Det är överraskande att Carl Waldenström var så stor, han verkar ju ha varit lite av en pionjär här.

Känner stolthet

Även om turerna upp till Säffle inte blir så många, känner Eva ändå en viss stolthet varje gång hon kommer hit. En viss episod från tiden i Säffle, omkring 1972, minns hon extra mycket.

– Det var ju på tal att Silvénska villan skulle rivas för att göra plats åt ett parkeringsdäck. Pappa motsatte sig detta stark och det var många som lyssnade på honom. Parkeringen blev inte av och villan står ju kvar än i dag. Förr var ju pappa bara min pappa, men i dag kan jag verkligen bli stolt över vad han har gjort för Säffle.

David fyller i:

– Till och med jag har hört att det finns folk som är stolta över att bo i ett äkta Waldenströms-hus, och det är ju väldigt roligt.

  • Robin Widing