2016-06-30 17:21

2016-06-30 21:39

Slog larm tidigt om djurplågeri

SÄFFLE: Nya uppgifter om hunddränkningen

Flera veckor innan hunden avled efter en misstänkt dränkning, så fick djurskyddshandläggare på länsstyrelsen ta emot anmälningar om misskötsel och vanvård av den aktuella hunden.

Anmälningarna kom in 19 maj och 3 juni. Torsdag 23 juni, samma dag som hunden misstänks ha dränkts, åkte djurskyddshandläggare Anna Njord och två poliser till den lägenhet där hunden skulle finnas. Uppdraget var att göra en djurskyddskontroll. Att polisen följde med byggde på att det fanns risk för en hotfull situation.

– När vi kom till lägenheten var det ingen som öppnade och någon hund syntes inte till, säger Anna Njord, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Värmland, den myndighet som hanterar anmälningar om vanvård av djur.

– Vi hade inte tillräckliga skäl att bryta oss in i lägenheten.

– Senare på dagen fick jag ett samtal från polisen som sa att de pratat med en släkting till tjejen som uppgav att hunden avlivades en vecka tidigare. Då avslutade jag ärendet. Efter det kom det ju fram uppgifter om att hunden blivit dränkt samma dag som kontrollen utfördes.

Anna Njord vet inte om det är samma hund det rör sig om;

– Jag kan inte uttala mig om det, det är polisens ärende, säger hon.

”Många ärenden”

Enligt anmälningarna till länsstyrelsen så skulle misskötsel av hunden pågått frekvent under ett par veckors tid. Privatpersoner har även gjort polisanmälan.

Varför dröjde det flera veckor, från anmälningarna om misskötsel, till det att ni åkte ut?

– Vi har många andra ärenden om vanvård och det här hade inte tillräckligt hög prioritet, säger Anna Njord.

Vad tänkte du när du läste om att det finns misstanke om att hunden har blivit dränkt?

– Att vi var nära med ändå så långt ifrån. Hade vi kommit in hos mannen och hunden var i normalhull och det var rent och snyggt, då hade vi sagt tack och hej. Hade vi däremot sett brister i djurhållningen eller att hunden var jätterädd, då hade polisen omhändertagit hunden, förklarar Anna Njord.

Händelsen med den döda hunden har fått stor uppmärksamhet, vad tänker du om det?

– Jag har full förståelse att folk reagerar.

Anmälningarna kom in 19 maj och 3 juni. Torsdag 23 juni, samma dag som hunden misstänks ha dränkts, åkte djurskyddshandläggare Anna Njord och två poliser till den lägenhet där hunden skulle finnas. Uppdraget var att göra en djurskyddskontroll. Att polisen följde med byggde på att det fanns risk för en hotfull situation.

– När vi kom till lägenheten var det ingen som öppnade och någon hund syntes inte till, säger Anna Njord, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Värmland, den myndighet som hanterar anmälningar om vanvård av djur.

– Vi hade inte tillräckliga skäl att bryta oss in i lägenheten.

– Senare på dagen fick jag ett samtal från polisen som sa att de pratat med en släkting till tjejen som uppgav att hunden avlivades en vecka tidigare. Då avslutade jag ärendet. Efter det kom det ju fram uppgifter om att hunden blivit dränkt samma dag som kontrollen utfördes.

Anna Njord vet inte om det är samma hund det rör sig om;

– Jag kan inte uttala mig om det, det är polisens ärende, säger hon.

”Många ärenden”

Enligt anmälningarna till länsstyrelsen så skulle misskötsel av hunden pågått frekvent under ett par veckors tid. Privatpersoner har även gjort polisanmälan.

Varför dröjde det flera veckor, från anmälningarna om misskötsel, till det att ni åkte ut?

– Vi har många andra ärenden om vanvård och det här hade inte tillräckligt hög prioritet, säger Anna Njord.

Vad tänkte du när du läste om att det finns misstanke om att hunden har blivit dränkt?

– Att vi var nära med ändå så långt ifrån. Hade vi kommit in hos mannen och hunden var i normalhull och det var rent och snyggt, då hade vi sagt tack och hej. Hade vi däremot sett brister i djurhållningen eller att hunden var jätterädd, då hade polisen omhändertagit hunden, förklarar Anna Njord.

Händelsen med den döda hunden har fått stor uppmärksamhet, vad tänker du om det?

– Jag har full förståelse att folk reagerar.

  • Albin Norén