2016-05-31 08:17

2016-05-31 08:17

Ridklubben vill satsa på handikappridning

SÄFFLE: En tradition som ska väckas till liv

Säffle Ridklubb planerar att starta upp sin verksamhet med handikappridning igen.

– Vi har några som redan är i gång men tanken är att det ska bli mer och att vi kan starta ett projekt till hösten, säger Veronica Fredriksson som arbetar på Säffle Ridklubb.

För barn och vuxna med olika funktionsnedsättningar kan ridning och samvaro med hästar vara mycket välgörande. Det menar Susanne Ödqvist, före detta ridskolechef, och som har flera barn i familjen med diagnoser inom autismspektrat. När Säffle-Tidningen kommer till ridskolan är det Theo, 3 år, som får rida på shetlandsponnyn Bruno.

– När hästen går så här är det 300 olika muskelaktiviteter som stimuleras för varje steg hästen tar. Det är en muskelträning som man får utan att behöva påverka själv, det kommer från hästen, säger Susanne Ödqvist.

Hon berättar att Theo behöver hjälp att träna upp sin stabilitet och att ridningen varit till stor hjälp.

– Vi tycker att han har blivit stadigare i sin balans och starkare i kroppen.

Vid handikappridningen används de tryggaste hästarna som har tränats särskilt för ändamålet och minst två personer hjälper vanligtvis till. Om det behövs kan en medhjälpare även sitta på hästryggen för att stötta den som rider.

– Allt utgår från den enskildes behov. Man bygger upp verksamheten kring den personen med små delmål för varje individ, säger Veronica Fredriksson.

Den som är nyfiken på handikappridningen uppmanas ta kontakt med Säffle ridklubb.

– Det är bara att höra av sig. Vi finns här och alla är välkomna, säger Veronica Fredriksson.

Vill du läsa mer om satsningen? Kolla då in ST på papper i dag, tisdag.

För barn och vuxna med olika funktionsnedsättningar kan ridning och samvaro med hästar vara mycket välgörande. Det menar Susanne Ödqvist, före detta ridskolechef, och som har flera barn i familjen med diagnoser inom autismspektrat. När Säffle-Tidningen kommer till ridskolan är det Theo, 3 år, som får rida på shetlandsponnyn Bruno.

– När hästen går så här är det 300 olika muskelaktiviteter som stimuleras för varje steg hästen tar. Det är en muskelträning som man får utan att behöva påverka själv, det kommer från hästen, säger Susanne Ödqvist.

Hon berättar att Theo behöver hjälp att träna upp sin stabilitet och att ridningen varit till stor hjälp.

– Vi tycker att han har blivit stadigare i sin balans och starkare i kroppen.

Vid handikappridningen används de tryggaste hästarna som har tränats särskilt för ändamålet och minst två personer hjälper vanligtvis till. Om det behövs kan en medhjälpare även sitta på hästryggen för att stötta den som rider.

– Allt utgår från den enskildes behov. Man bygger upp verksamheten kring den personen med små delmål för varje individ, säger Veronica Fredriksson.

Den som är nyfiken på handikappridningen uppmanas ta kontakt med Säffle ridklubb.

– Det är bara att höra av sig. Vi finns här och alla är välkomna, säger Veronica Fredriksson.

Vill du läsa mer om satsningen? Kolla då in ST på papper i dag, tisdag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.