2016-05-21 06:00

2016-05-21 06:00

Esters trädgård har blivit ett utflyktsmål

LÅNGSERUD: Lotta driver ett av landets bästa caféer

Hemtrevligt, ombonat och en upplevelse. Med de orden beskriver ägaren Lotta Ståhl Esters café. Caféet som sedan tre är tillbaka klassas som ett av landets bästa och som erbjuder mycket mer än bara söta bakelser och kaffe.
– Vi försöker hela tiden komma på något nytt, säger Lotta.

Esters cafés historia har sin början på 1930-talet, då änkan Ester Sundgren i Långserud startade ett café i det gula lilla huset som hon också var bosatt i. Caféet blev ett omtyckt sådant och kanske allra mest besökt av travfantaster på väg till Årjäng.

I 50 år bedrev Ester Sundgren caféet och sedan dess har det haft tre ägare. Den fjärde och nuvarande ägaren är Lotta Ståhl som tillsammans med sin man Lars- Gunnar Larsson driver Esters, som är långt ifrån ett traditionellt café och som har gått från ett litet café vid vägkanten till ett för många ett utflyktsmål. Förutom café- och matservering finns glasseria, loppis, inredning och växter.

– Vi började lite smått, men förstod rätt tidigt att vi behövde fler ben att stå på för att gå runt. Det var svårt att bara ha ett café, säger Lotta Ståhl som hela tiden har haft en vision om Esters koncept och varje år kommer hon närmare drömbilden.

Anonymt sagocafé

Lotta beskriver caféet som ganska anonymt på utsidan, men som ett sagocafé på insidan. Inredningen skapar en hemtrevlig känsla, bakverken är gjorda i caféets egna kök, blommorna på borden är färska och kaffet kan drickas ur 100-åriga kaffekoppar.

– Det ska kännas som man kommer på besök hemma hos Ester Sundberg, säger Lotta.

Och för ett kafferep hemma hos Ester har många vallfärdat under de senaste åtta åren. Ortsbor, Säfflebor, norrmän och andra turister kommer till Långserud för att besöka caféet. Lotta gläds åt det stora genombrottet som de senaste åren har inneburit, men är fast besluten vid att inte sluta kämpa trots medvind.

– Nu har vi hittat grundstenarna i vårt koncept, men det gör inte att vi bara kan slå oss själva på bröstet och säga att vi är bra. Vi måste fortsätta utveckla, det kommer hela tiden nya trender och vi försöker alltid att förnya oss, även om det så gäller nya bakelser eller tapetseringen i serveringsdelen.

Vart kommer ditt intresse för bakning från?

– Mamma har alltid bakat, så jag har liksom alltid haft det med mig. Sedan har jag varit mycket utomlands i ungdomen och upplevt mycket olika smakupplevelser som jag har tagit med mig. Det handlar om att inte vara rädd för att prova nya saker, jag tror jag har en släng av äkta värmländsk stönighet, skrattar Lotta.

Växttält

Förutom en hemtrevligt smyckad kaffeservering, så finns inredning, året runt loppis och trädgårdsbutik. 500-800 olika blom- och grönsaksfröer säljs under säsongen och under Kristi himmelsfärd invigdes växttältet ute i trädgården.

– Det har nog aldrig varit så mycket folk som det var här då. Det är just trädgården och miljön som lockar många. På sommaren till exempel, då kan äldre personer som bor i lägenhet i stan komma hit och njuta hela dagar.

White Guide

Förra veckan rapporterade ST om att Esters för tredje året fått en plats i White Guide Café, som listar Sveriges bästa caféer. Juryn bedömer dryck, bakverk, service och miljö. Föregående år mottog Esters betyget ”mycket god klass” och blev dessutom en av fyra nominerade i kategorin ”värt en resa”. Den 30 maj, i samband med Café- kalaset i Stockholm, kommer årets betyg att presenteras.

– Det är klart att man ser det som en sporre att fortsätta utveckla. Det är liksom som ett tecken på att folk, till och med professionella bedömare, gillar det vi gör.

Utflyktsmål

Esters högtid närmar sig, sommaren är säsongen då både hemvändare och ny ansikten syns i Långserud.

– Det är första gången vi är här, men vi har åkt förbi några gånger och nu kände vi att det var dags att gå in, säger Eivind Skara, från Oslo.

– Och det var över förväntat, själva atmosfären är fantastisk. Jag gillar verkligen att man har bevarat det gamla, fyller Tove Holen i.

Att det är tufft att vara småföretagare i en liten kommun kan inte Lotta sticka under caféets antika stolar med. Men så länge som det finns utvecklingspotential finns också möjligheter att utveckla menar Lotta.

– Vanligt bryggkaffe kan man ju dricka hemma, men nu har vi lyckats att skapa ett utflyktsmål som folk tycker är värt att åka till för en kopp kaffe. Nu är vi där ribban ska ligga.

Esters cafés historia har sin början på 1930-talet, då änkan Ester Sundgren i Långserud startade ett café i det gula lilla huset som hon också var bosatt i. Caféet blev ett omtyckt sådant och kanske allra mest besökt av travfantaster på väg till Årjäng.

I 50 år bedrev Ester Sundgren caféet och sedan dess har det haft tre ägare. Den fjärde och nuvarande ägaren är Lotta Ståhl som tillsammans med sin man Lars- Gunnar Larsson driver Esters, som är långt ifrån ett traditionellt café och som har gått från ett litet café vid vägkanten till ett för många ett utflyktsmål. Förutom café- och matservering finns glasseria, loppis, inredning och växter.

– Vi började lite smått, men förstod rätt tidigt att vi behövde fler ben att stå på för att gå runt. Det var svårt att bara ha ett café, säger Lotta Ståhl som hela tiden har haft en vision om Esters koncept och varje år kommer hon närmare drömbilden.

Anonymt sagocafé

Lotta beskriver caféet som ganska anonymt på utsidan, men som ett sagocafé på insidan. Inredningen skapar en hemtrevlig känsla, bakverken är gjorda i caféets egna kök, blommorna på borden är färska och kaffet kan drickas ur 100-åriga kaffekoppar.

– Det ska kännas som man kommer på besök hemma hos Ester Sundberg, säger Lotta.

Och för ett kafferep hemma hos Ester har många vallfärdat under de senaste åtta åren. Ortsbor, Säfflebor, norrmän och andra turister kommer till Långserud för att besöka caféet. Lotta gläds åt det stora genombrottet som de senaste åren har inneburit, men är fast besluten vid att inte sluta kämpa trots medvind.

– Nu har vi hittat grundstenarna i vårt koncept, men det gör inte att vi bara kan slå oss själva på bröstet och säga att vi är bra. Vi måste fortsätta utveckla, det kommer hela tiden nya trender och vi försöker alltid att förnya oss, även om det så gäller nya bakelser eller tapetseringen i serveringsdelen.

Vart kommer ditt intresse för bakning från?

– Mamma har alltid bakat, så jag har liksom alltid haft det med mig. Sedan har jag varit mycket utomlands i ungdomen och upplevt mycket olika smakupplevelser som jag har tagit med mig. Det handlar om att inte vara rädd för att prova nya saker, jag tror jag har en släng av äkta värmländsk stönighet, skrattar Lotta.

Växttält

Förutom en hemtrevligt smyckad kaffeservering, så finns inredning, året runt loppis och trädgårdsbutik. 500-800 olika blom- och grönsaksfröer säljs under säsongen och under Kristi himmelsfärd invigdes växttältet ute i trädgården.

– Det har nog aldrig varit så mycket folk som det var här då. Det är just trädgården och miljön som lockar många. På sommaren till exempel, då kan äldre personer som bor i lägenhet i stan komma hit och njuta hela dagar.

White Guide

Förra veckan rapporterade ST om att Esters för tredje året fått en plats i White Guide Café, som listar Sveriges bästa caféer. Juryn bedömer dryck, bakverk, service och miljö. Föregående år mottog Esters betyget ”mycket god klass” och blev dessutom en av fyra nominerade i kategorin ”värt en resa”. Den 30 maj, i samband med Café- kalaset i Stockholm, kommer årets betyg att presenteras.

– Det är klart att man ser det som en sporre att fortsätta utveckla. Det är liksom som ett tecken på att folk, till och med professionella bedömare, gillar det vi gör.

Utflyktsmål

Esters högtid närmar sig, sommaren är säsongen då både hemvändare och ny ansikten syns i Långserud.

– Det är första gången vi är här, men vi har åkt förbi några gånger och nu kände vi att det var dags att gå in, säger Eivind Skara, från Oslo.

– Och det var över förväntat, själva atmosfären är fantastisk. Jag gillar verkligen att man har bevarat det gamla, fyller Tove Holen i.

Att det är tufft att vara småföretagare i en liten kommun kan inte Lotta sticka under caféets antika stolar med. Men så länge som det finns utvecklingspotential finns också möjligheter att utveckla menar Lotta.

– Vanligt bryggkaffe kan man ju dricka hemma, men nu har vi lyckats att skapa ett utflyktsmål som folk tycker är värt att åka till för en kopp kaffe. Nu är vi där ribban ska ligga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.