2016-05-21 16:01

2016-05-23 11:22

Blir ett rum för kultur

SÄFFLE: Ska öppna på Kulturnatten

Kommunstyrelsen röstade i måndags ja till att det gamla vattentornet i Säffle ska bli ett konstnärligt besöksmål. Det innebär att arbetet nu kan dra i gång på allvar för konstnärlige ledaren Oscar Magnusson och för Ingalena Klenell som ska skapa en installation av glas i byggnaden.

– Det blir ett rum för konstnärliga eller kulturella uttryck. Lokalen är utmaningen. Den är invändigt 39 meter hög och sju gånger sju meter bred. Det är inget vanligt rumt. Men det gör projektet än mer spännande, säger Oscar Magnusson.

Idén att vattentornet ska bli en plats för konst har funnits i över två år. Oscar Magnussons roll blir nu att hitta en grundform för verksamheten i vattentornet. Tanken är sedan att det sedan ska bli nya konstnärliga ledare i tvåårsperioder.

Mötesplats

– Jag kommer att jobba väldigt nära kulturen i Säffle och spåna fram idéer tillsammans. Jag ser det också som en mötesplats som kan nyttjas av mindre sällskap, föreningar eller företag. Det kan även bli en liten servering och butik kopplad till det som pågår i vattentornet.

Från nedre plan i vattentornet leder en trätrappa upp till ett nybyggt våningsplan. En bit upp på väggen går smala trappor upp mot tornets topp, men dit kommer inte besökarna kunna gå av säkerhetsskäl. Den rustika miljön inne i tornet kommer att bevaras, det som återstår är en del arbete med elen och att göra lokalen redo för att ta emot besökare.

På Kulturnatten i september är det meningen att vattentornet ska öppna för allmänheten och då ska Ingalena Klenells installation vara på plats. Att hennes glaskonst skulle passa i byggnaden är något Oscar Magnusson länge haft i tankarna.

– Glas kontra tegel, betong och järn – det ruffiga och hårda mot det som är skört, den kontrasten tycker jag är spännande. Ingalena är för mig en konstnär som är väldigt nyfiken och jag kände att jag behövde någon som är kreativ ut i fingerspetsarna, säger Oscar Magnusson.

Ingalena Klenell besökte vattentornet för första gången på torsdagen.

”Väldigt inspirerande”

– Det är otroligt spännande, eftersom jag är en konstnär som ställer ut i miljöer. Alla mina verk är relaterade till en plats. Själva byggnaden, historien om arkitekten och att komma hit och se hur det ser ut här, det är väldigt inspirerande. Det är så mäktigt att få göra en installation i ett vattentorn av det här slaget. Alla fönster gör att det finns ljusinsläpp som gör något med rummet. Hur tänkte arkitekten? Det hade kunnat vara ett slutet rum, men han har ritat en byggnad, säger Ingalena Klenell.

Hur hennes konstverk, som består av hundratals bitar av glas, kommer att se ut i vattentornet vet hon ännu inte, men vad temat blir är hon klar över.

– Det kommer att handla om skogen och om vatten förstås.

Installationen köps av kommunen och möjligheten finns att senare kunna flytta den till andra lokaler än vattentornet.

Ingalena Klenell har anknytning till Säffletrakten på flera sätt och har arbetat här i flera år. Hon har bland annat ställt ut på von Echstedska gården och på Sliperiet och har även samarbetat med Billerud. I somras ställde hon ut på Sliperiet och hon berättar att hennes mans släkt har kopplingar till det gamla tegelbruket i Säffle.

– Jag känner mig väldigt rotad här.

Kommunens satsning på vattentornet tycker hon är modig, och det håller kommunalråd Dag Rogne med om. Han berättar att det fanns en viss tveksamhet för projektet när kommunstyrelsen skulle fatta beslut. Vanligtvis är det tydligt vad slutresultatet blir när kommunen investerar, men nu är det inte helt klart hur det kommer att bli.

Utvärderas efter två år

– Det är ett ovant projekt att fatta beslut om politiskt. Jag tror det kan bli ett besöksmål som många åker till och jag ser det som ett komplement till all annan kultur som vi har i Säffle. När vi var på designkonferensen var det många som lyckönskade oss för att vi vågar detta. Nu när vi satsat så mycket på rengöring är det också bra att få använda lokalen, säger Dag Rogne.

Tanken är en långsiktig satsning på kultur i vattentornet, men efter den första tvåårsperioden kommer det att ske en utvärdering.

– Det blir ett rum för konstnärliga eller kulturella uttryck. Lokalen är utmaningen. Den är invändigt 39 meter hög och sju gånger sju meter bred. Det är inget vanligt rumt. Men det gör projektet än mer spännande, säger Oscar Magnusson.

Idén att vattentornet ska bli en plats för konst har funnits i över två år. Oscar Magnussons roll blir nu att hitta en grundform för verksamheten i vattentornet. Tanken är sedan att det sedan ska bli nya konstnärliga ledare i tvåårsperioder.

Mötesplats

– Jag kommer att jobba väldigt nära kulturen i Säffle och spåna fram idéer tillsammans. Jag ser det också som en mötesplats som kan nyttjas av mindre sällskap, föreningar eller företag. Det kan även bli en liten servering och butik kopplad till det som pågår i vattentornet.

Från nedre plan i vattentornet leder en trätrappa upp till ett nybyggt våningsplan. En bit upp på väggen går smala trappor upp mot tornets topp, men dit kommer inte besökarna kunna gå av säkerhetsskäl. Den rustika miljön inne i tornet kommer att bevaras, det som återstår är en del arbete med elen och att göra lokalen redo för att ta emot besökare.

På Kulturnatten i september är det meningen att vattentornet ska öppna för allmänheten och då ska Ingalena Klenells installation vara på plats. Att hennes glaskonst skulle passa i byggnaden är något Oscar Magnusson länge haft i tankarna.

– Glas kontra tegel, betong och järn – det ruffiga och hårda mot det som är skört, den kontrasten tycker jag är spännande. Ingalena är för mig en konstnär som är väldigt nyfiken och jag kände att jag behövde någon som är kreativ ut i fingerspetsarna, säger Oscar Magnusson.

Ingalena Klenell besökte vattentornet för första gången på torsdagen.

”Väldigt inspirerande”

– Det är otroligt spännande, eftersom jag är en konstnär som ställer ut i miljöer. Alla mina verk är relaterade till en plats. Själva byggnaden, historien om arkitekten och att komma hit och se hur det ser ut här, det är väldigt inspirerande. Det är så mäktigt att få göra en installation i ett vattentorn av det här slaget. Alla fönster gör att det finns ljusinsläpp som gör något med rummet. Hur tänkte arkitekten? Det hade kunnat vara ett slutet rum, men han har ritat en byggnad, säger Ingalena Klenell.

Hur hennes konstverk, som består av hundratals bitar av glas, kommer att se ut i vattentornet vet hon ännu inte, men vad temat blir är hon klar över.

– Det kommer att handla om skogen och om vatten förstås.

Installationen köps av kommunen och möjligheten finns att senare kunna flytta den till andra lokaler än vattentornet.

Ingalena Klenell har anknytning till Säffletrakten på flera sätt och har arbetat här i flera år. Hon har bland annat ställt ut på von Echstedska gården och på Sliperiet och har även samarbetat med Billerud. I somras ställde hon ut på Sliperiet och hon berättar att hennes mans släkt har kopplingar till det gamla tegelbruket i Säffle.

– Jag känner mig väldigt rotad här.

Kommunens satsning på vattentornet tycker hon är modig, och det håller kommunalråd Dag Rogne med om. Han berättar att det fanns en viss tveksamhet för projektet när kommunstyrelsen skulle fatta beslut. Vanligtvis är det tydligt vad slutresultatet blir när kommunen investerar, men nu är det inte helt klart hur det kommer att bli.

Utvärderas efter två år

– Det är ett ovant projekt att fatta beslut om politiskt. Jag tror det kan bli ett besöksmål som många åker till och jag ser det som ett komplement till all annan kultur som vi har i Säffle. När vi var på designkonferensen var det många som lyckönskade oss för att vi vågar detta. Nu när vi satsat så mycket på rengöring är det också bra att få använda lokalen, säger Dag Rogne.

Tanken är en långsiktig satsning på kultur i vattentornet, men efter den första tvåårsperioden kommer det att ske en utvärdering.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.