2016-05-01 09:41

2016-05-01 09:41

Tegnérelever fick tips från skidkung

SKIDOR: Daniel Richardsson på Tegnér

OS- medaljören och Sverigerepresentanten i längdskidor Daniel Richardsson gästade under fredagen Tegnérskolan för att ett dela med sig av erfarenheter, ge tips och besvara frågor om livet som landslagsåkare.
– Det är utvecklande för mig att få inspirera andra, säger Richardsson.

Daniel Richardsson är uppvuxen i Iggesund, men numera bosatt i Östersund.

Han är en del av det svenska skidlandslaget och har både medaljer från OS och världsmästerskap i medaljskåpet.

Men hårt arbete, vilja och en massa träning ligger bakom längdskidåkarens många framgångar. Och vägen dit delade han med sig av till högstadieelever på Tegnérskolan under veckan.

– Daniel är en ödmjuk idrottare som visar ungdomarna att idrottsstjärnorna som de ser på TV är vanliga människor. Men han visar samtidigt att vägen till toppen är lång och jag tror att det är nyttigt för eleverna att få höra det från en person som lyckats ta sig så långt, säger Lars- Erik Nilsson, idrottslärare på Tegnérskolan.

Kost och sömn

Inför en intresserad publik av unga idrottsfantaster berättade Daniel om livet på och utanför spåret, samtidigt som han besvarade elevernas frågor. Mycket fokus lades på kost, både på skidåkarens och elevernas begäran.

– Jag försöker att inte krångla till det så mycket utan satsar mer på att äta regelbundet, då slipper man sötsuget, säger Daniel som också tydligt poängterade sömnens viktiga betydelse för träningen och hälsan.

– Att ha bra sömnrutiner är a och o.

Frågor om träningsupplägg, sponsorer, uppladdning, motgångar och hur man får tid för kompisar mellan träningspassen var också frågor som dök upp och som Daniel besvarade.

– Det är hela tiden viktigt att man har kul och att man medan man är ung vågar prova på så många olika idrottsaktiviteter som man kan. Är det något man tycker är kul och brinner för så ska man inte vara rädd för att våga satsa, berättar Daniel.

Lågsäsong

Det är lågsäsong för skidåkare vid denna tid på året och Daniel får då tid att komma ur sin, vad han kallar skidbubbla, för att göra andra saker. Till exempel föreläsa.

– Jag föreläste på Karlbergsgymnasiet igår, men dehär var första gången jag pratade med högstadieelever på detta sätt. Det känns som att de är nyfikna och kommer förhoppningsvis ta med sig lite kunskaper. Jag skulle absolut kunna tänka mig att föreläsa för fler ungdomar i framtiden, avslutar skidstjärnan som redan nu börjar ladda för VM i Finland i slutet av februari.

Daniel Richardsson är uppvuxen i Iggesund, men numera bosatt i Östersund.

Han är en del av det svenska skidlandslaget och har både medaljer från OS och världsmästerskap i medaljskåpet.

Men hårt arbete, vilja och en massa träning ligger bakom längdskidåkarens många framgångar. Och vägen dit delade han med sig av till högstadieelever på Tegnérskolan under veckan.

– Daniel är en ödmjuk idrottare som visar ungdomarna att idrottsstjärnorna som de ser på TV är vanliga människor. Men han visar samtidigt att vägen till toppen är lång och jag tror att det är nyttigt för eleverna att få höra det från en person som lyckats ta sig så långt, säger Lars- Erik Nilsson, idrottslärare på Tegnérskolan.

Kost och sömn

Inför en intresserad publik av unga idrottsfantaster berättade Daniel om livet på och utanför spåret, samtidigt som han besvarade elevernas frågor. Mycket fokus lades på kost, både på skidåkarens och elevernas begäran.

– Jag försöker att inte krångla till det så mycket utan satsar mer på att äta regelbundet, då slipper man sötsuget, säger Daniel som också tydligt poängterade sömnens viktiga betydelse för träningen och hälsan.

– Att ha bra sömnrutiner är a och o.

Frågor om träningsupplägg, sponsorer, uppladdning, motgångar och hur man får tid för kompisar mellan träningspassen var också frågor som dök upp och som Daniel besvarade.

– Det är hela tiden viktigt att man har kul och att man medan man är ung vågar prova på så många olika idrottsaktiviteter som man kan. Är det något man tycker är kul och brinner för så ska man inte vara rädd för att våga satsa, berättar Daniel.

Lågsäsong

Det är lågsäsong för skidåkare vid denna tid på året och Daniel får då tid att komma ur sin, vad han kallar skidbubbla, för att göra andra saker. Till exempel föreläsa.

– Jag föreläste på Karlbergsgymnasiet igår, men dehär var första gången jag pratade med högstadieelever på detta sätt. Det känns som att de är nyfikna och kommer förhoppningsvis ta med sig lite kunskaper. Jag skulle absolut kunna tänka mig att föreläsa för fler ungdomar i framtiden, avslutar skidstjärnan som redan nu börjar ladda för VM i Finland i slutet av februari.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.