2016-04-25 07:54

2016-04-25 07:55

Het sommar väntar Ruins

MUSIK: Säfflebandet har släppt en ny skiva

Det har tagit två år men nu är den klar – Ruins nya platta Melancholia som sannolikt får ännu fler att upptäcka Säfflebandet. Och sommaren kan bli bandets roligaste hittills med en spelning på stora festivalen Peace & Love som en höjdpunkt.

Det har tagit två år för Ruins att göra sin nya platta men så har det också lagts ned ett mödosamt arbete på att skapa bästa ljudbilden och rätta mixningen.

– Det har fått ta sin tid. Vi har engagerat oss betydligt mer i den här plattan än de skivor vi gjort förut. Framför allt har vi lagt ned mycket jobb på mixningen men vi har också jobbat mycket med att hitta sound och ljud som passar och skapar variation. Det kan vara klockor, kristallglas, en rymdgubbe...

Det berättar Niklas Rollof som tillsammans med Jonas Mattsson har skrivit de tio låtarna på nya albumet. Låtarna har spelats in i Niklas hemmastudio där Niklas sedan har mixat låtarna i versioner som bandmedlemmarna till slut har enats om. Processen har tagit tid men Niklas berättar att man är mycket nöjda med slutresultatet.

– Det är första gången som vi är nöjda med det vi gett ut. Tidigare har det varit lite hafsigt men det här har vi verkligen jobbat hårt med, säger han.

En miljon på Spotify

De gamla skivorna gillas dock av publiken. På Spotify har exempelvis Dancing on my own haft nästan en miljon lyssningar varav merparten i Storbrittanien.

Vad kan du berätta om nya plattan?

– Vi hade många låtar att välja bland men valde låtar som vi tycker passar bra ihop. Vi tycker att vi lyckats väva ihop olika stilar. Nu när vi börjar få reaktioner på skivan är det roligt att folk har så många olika favoritlåtar.

Ruins består av fem medlemmar som numera finns utspridda på flera orter. Niklas bor i Karlstad precis som Daniel Andersson och Peter Bohman, Jonas Mattsson bor i Göteborg och Caroline Johansson i Säffle.

– Mycket av det förebredande jobbet med skivan kan man ju sköta över nätet men när vi träffas för våra väldigt långa repetitioner har det verkligen varit ett seriöst och fokuserat arbete, berättar Niklas.

Peace & Love

Skivan har fått ta all tid vilket gjort att det varit sparsamt med livespelningar. Den saken kommer att förändras nu när skivan är klar och ska marknadsföras

– Vi har en hel del på gång och det ska bli riktigt roligt att gå vidare med skivan i ryggen, säger Niklas.

Sommarens höjdpunkt blir spelningen under Peace & Love i Borlänge i början av juli, en av Sveriges största festivaler. Ruins har gjort en hel del roliga och uppmärksammade spelningar förut, bland annat tillsammans med Miriam Bryant och Tove Lo och en konsert på Putte i Parken, men det här blir största grejen hittills. Det kommer också att bli en spelning hemma i Säffle.

– Vi ska vara med på Torgfesten. Det ser vi fram emot och jag hoppas det kan bli någon mer spelning hemma, säger Niklas.

Det har tagit två år för Ruins att göra sin nya platta men så har det också lagts ned ett mödosamt arbete på att skapa bästa ljudbilden och rätta mixningen.

– Det har fått ta sin tid. Vi har engagerat oss betydligt mer i den här plattan än de skivor vi gjort förut. Framför allt har vi lagt ned mycket jobb på mixningen men vi har också jobbat mycket med att hitta sound och ljud som passar och skapar variation. Det kan vara klockor, kristallglas, en rymdgubbe...

Det berättar Niklas Rollof som tillsammans med Jonas Mattsson har skrivit de tio låtarna på nya albumet. Låtarna har spelats in i Niklas hemmastudio där Niklas sedan har mixat låtarna i versioner som bandmedlemmarna till slut har enats om. Processen har tagit tid men Niklas berättar att man är mycket nöjda med slutresultatet.

– Det är första gången som vi är nöjda med det vi gett ut. Tidigare har det varit lite hafsigt men det här har vi verkligen jobbat hårt med, säger han.

En miljon på Spotify

De gamla skivorna gillas dock av publiken. På Spotify har exempelvis Dancing on my own haft nästan en miljon lyssningar varav merparten i Storbrittanien.

Vad kan du berätta om nya plattan?

– Vi hade många låtar att välja bland men valde låtar som vi tycker passar bra ihop. Vi tycker att vi lyckats väva ihop olika stilar. Nu när vi börjar få reaktioner på skivan är det roligt att folk har så många olika favoritlåtar.

Ruins består av fem medlemmar som numera finns utspridda på flera orter. Niklas bor i Karlstad precis som Daniel Andersson och Peter Bohman, Jonas Mattsson bor i Göteborg och Caroline Johansson i Säffle.

– Mycket av det förebredande jobbet med skivan kan man ju sköta över nätet men när vi träffas för våra väldigt långa repetitioner har det verkligen varit ett seriöst och fokuserat arbete, berättar Niklas.

Peace & Love

Skivan har fått ta all tid vilket gjort att det varit sparsamt med livespelningar. Den saken kommer att förändras nu när skivan är klar och ska marknadsföras

– Vi har en hel del på gång och det ska bli riktigt roligt att gå vidare med skivan i ryggen, säger Niklas.

Sommarens höjdpunkt blir spelningen under Peace & Love i Borlänge i början av juli, en av Sveriges största festivaler. Ruins har gjort en hel del roliga och uppmärksammade spelningar förut, bland annat tillsammans med Miriam Bryant och Tove Lo och en konsert på Putte i Parken, men det här blir största grejen hittills. Det kommer också att bli en spelning hemma i Säffle.

– Vi ska vara med på Torgfesten. Det ser vi fram emot och jag hoppas det kan bli någon mer spelning hemma, säger Niklas.

Ruins medlemmar

Niklas Rollof – sång, gitarr, munspel

Jonas Mattsson – sång, gitarr, banjo

Daniel Andersson – bas

Peter Bohman – bastuba, cajon, tin whisle

Caroline Johansson – cello