2016-04-25 14:01

2016-04-25 14:01

Ett stöd för alla brottsoffer

SÄFFLE: Brottsofferjouren utökar sin närvaro i Säffle

Efter Karlstad är Säffle den ort i Värmland där Brottsofferjouren har mest att göra.
– Vi har många ärenden här och det känns viktigt att kunna satsa extra på det lokala stödet. Uppfräschningen av lokalen innebär därför en liten omstart.

Det säger Monica Ekström, som ordförande för Brottsofferjouren Värmland. I går var det drop-in och tårtkalas i Brottsofferjourens uppfräschade lokal på Hamngatan i Säffle där man passade på att informera om verksamheten. Nu siktar man bland annat på att öka tillgängligheten genom ett utökat öppethållande,

Brottsofferjouren, som är en politiskt och religiöst obunden förening, har tre personer anställda i Värmland men mycket av verksamheten baseras på ideella insatser.

I Säffle har det tidigare funnits en stödperson men i fortsättningen blir det två och förhoppningen är att man ska kunna rekrytera ännu fler för att öka tillgängligheten. I höst kommer man av den anledningen att genomföra en utbildning för den som vill bli stödperson.

Stort behov

Behovet är nämligen stort:

– Ifjol hade vi 700 ärenden varav drygt 300 i Karlstad. I Säffle hade vi ett 60-tal ärenden vilket är näst mest av de tio kommuner där vi finns, berättar Monica Ekström.

Hon tror inte att brottsligheten är värre i Säffle än någon annanstans men tror att otryggheten i Säffle har ökat. Det är framför allt människor som blivit utsatta för våld som kontaktar Brottsofferjouren.

– De som vi hjälper mest är misshandelsoffer och det är mest kvinnor som söker sig till oss för att få stöd, säger hon.

Också personer som blivit kallade som vittnen vid rättegångar kan få stöd från Brottsofferjouren.

– Ifjol satt vid med nästan 1 600 timmar i olika rättegångar, allt på ideel basis, berättar Eva Aronsson.

Hur får ni kontakt med brottsoffer?

– Vi får våra ärenden från polisen som enligt lagen ska informera brottsoffer om att de har rätt att få stöd från en brottsofferstödjande organisation. Tyvärr gick den här förmedlingen ner väldigt mycket i hela landet förra året i samband med den stora omorganisationen inom polisen, säger Monica Ekström.

Det säger Monica Ekström, som ordförande för Brottsofferjouren Värmland. I går var det drop-in och tårtkalas i Brottsofferjourens uppfräschade lokal på Hamngatan i Säffle där man passade på att informera om verksamheten. Nu siktar man bland annat på att öka tillgängligheten genom ett utökat öppethållande,

Brottsofferjouren, som är en politiskt och religiöst obunden förening, har tre personer anställda i Värmland men mycket av verksamheten baseras på ideella insatser.

I Säffle har det tidigare funnits en stödperson men i fortsättningen blir det två och förhoppningen är att man ska kunna rekrytera ännu fler för att öka tillgängligheten. I höst kommer man av den anledningen att genomföra en utbildning för den som vill bli stödperson.

Stort behov

Behovet är nämligen stort:

– Ifjol hade vi 700 ärenden varav drygt 300 i Karlstad. I Säffle hade vi ett 60-tal ärenden vilket är näst mest av de tio kommuner där vi finns, berättar Monica Ekström.

Hon tror inte att brottsligheten är värre i Säffle än någon annanstans men tror att otryggheten i Säffle har ökat. Det är framför allt människor som blivit utsatta för våld som kontaktar Brottsofferjouren.

– De som vi hjälper mest är misshandelsoffer och det är mest kvinnor som söker sig till oss för att få stöd, säger hon.

Också personer som blivit kallade som vittnen vid rättegångar kan få stöd från Brottsofferjouren.

– Ifjol satt vid med nästan 1 600 timmar i olika rättegångar, allt på ideel basis, berättar Eva Aronsson.

Hur får ni kontakt med brottsoffer?

– Vi får våra ärenden från polisen som enligt lagen ska informera brottsoffer om att de har rätt att få stöd från en brottsofferstödjande organisation. Tyvärr gick den här förmedlingen ner väldigt mycket i hela landet förra året i samband med den stora omorganisationen inom polisen, säger Monica Ekström.