2016-04-19 08:28

2016-04-19 08:28

Stort intresse för svenskt kött

VÄRMLANDSBRO: ST hälsar på hos Johan Svantesson

Efterfrågan på svenskt kött ökar och det är något som Johan Svantesson, nötköttsproducent utanför Värmlandsbro märker av.
– Slakterierna skriker efter mer svenskt kött.

Johan Svantesson har fött upp köttdjur i 24 år. Till en början var det i liten skala, men nu är han en av de största producenterna av KRAV-certifierat kött i Värmland. Besättningen består av cirka 600-700 köttdjur och varje år slaktas omkring 210 djur.

Enligt en färsk undersökning från branschorganisation Svenskt kött är förtroendet högt bland konsumenterna för svensk djuruppfödning och allt fler uppger att de är beredda att betala lite mer för köttbiten i affären om den är svensk.

– Det är fantastiskt att konsumenterna känner förtroende och trygghet med att äta svenskt kött. Just nu är det bra efterfrågan och vi skulle kunna fördubbla produktionen i Sverige och ändå inte vara självförsörjande. Självförsörjningsgraden ligger på 40 procent och det är väldigt lågt, säger Johan Svantesson.

Viktigt med hög kvalitet

Nu, menar han, gäller det för producenterna att kunna leverera ett kött av hög kvalitet.

– Konsumenterna ska framför allt köpa svenskt för att det är en bra produkt. Man ska vara nöjd med det kött man köper.

När ST kommer till Johan Svantessons gård utanför Värmlandsbro är man i färd med att blåsa in ny halm till djuren i de stora lösdriftshallarna. Halmen yr omkring korna men de verkar ta det med ro när de står och mumsar ensilage genom foderhäckarna. Snart blir det dock färskt gräs på menyn.

– Om två veckor, runt Valborg, får de komma ut på bete. Men i början får vi stödfodra lite, säger Johan Svantesson.

Nästan självförsörjande

Allt foder och strö till köttdjuren odlar Johan Svantesson själv, och med betesmarken inräknad brukas totalt 700 hektar.

Till gården hör också 800 hektar skog och hallarna för djuren på gården är byggda av virke från den egna skogen.

– Det enda vi inte är självförsörjande med är diesel. På lång sikt tänker jag att det är något vi behöver bli vad gäller drivmedel inom lantbruket.

Bra förutsättningar

Enligt Johan Svantesson är Värmland ett län med goda möjligheter för nötköttsproduktion.

– Vi kan inte odla spannmål överallt i Värmland eftersom marken är för dålig. Men vi har förhållandevis goda förutsättningar för att odla gräs. Att producera kött här skapar arbete och biologisk mångfald.

Vad ser du för utmaningar för köttproducenter i framtiden?

– Vi måste ha myndigheterna med oss så att vi har konkurrenskraft gentemot våra kollegor i Europa. Sedan tycker jag att det är en väldigt konstig debatt nu om att det är fel att äta nötkött för klimatets skull. Vi ska inte skämmas över att vi äter svenskt nötkött. Jag producerar kött av gräs och vi får biologisk mångfald på köpet. Alternativet hade varit granskog överallt.

Vad har du för planer för ditt företag framöver?

– Jag har utvecklat det lite hela tiden sedan starten, det handlar om att ta små steg hela tiden. Det är jätteroligt att det går att producera nötkött och nu börjar jag att få en långsiktigt hållbar lönsamhet i företaget.

Johan Svantesson säger att han trivs med sitt jobb.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt. Jag vet inget annat jobb som jag hellre skulle hålla på med. I det här yrket behöver man vara bra på väldigt många saker, man behöver ha djuröga, ha koll på maskiner och företagande. Det är så många parametrar i lantbruket att det aldrig blir tråkigt. Det är ett väldigt kreativt jobb.

Johan Svantesson har fött upp köttdjur i 24 år. Till en början var det i liten skala, men nu är han en av de största producenterna av KRAV-certifierat kött i Värmland. Besättningen består av cirka 600-700 köttdjur och varje år slaktas omkring 210 djur.

Enligt en färsk undersökning från branschorganisation Svenskt kött är förtroendet högt bland konsumenterna för svensk djuruppfödning och allt fler uppger att de är beredda att betala lite mer för köttbiten i affären om den är svensk.

– Det är fantastiskt att konsumenterna känner förtroende och trygghet med att äta svenskt kött. Just nu är det bra efterfrågan och vi skulle kunna fördubbla produktionen i Sverige och ändå inte vara självförsörjande. Självförsörjningsgraden ligger på 40 procent och det är väldigt lågt, säger Johan Svantesson.

Viktigt med hög kvalitet

Nu, menar han, gäller det för producenterna att kunna leverera ett kött av hög kvalitet.

– Konsumenterna ska framför allt köpa svenskt för att det är en bra produkt. Man ska vara nöjd med det kött man köper.

När ST kommer till Johan Svantessons gård utanför Värmlandsbro är man i färd med att blåsa in ny halm till djuren i de stora lösdriftshallarna. Halmen yr omkring korna men de verkar ta det med ro när de står och mumsar ensilage genom foderhäckarna. Snart blir det dock färskt gräs på menyn.

– Om två veckor, runt Valborg, får de komma ut på bete. Men i början får vi stödfodra lite, säger Johan Svantesson.

Nästan självförsörjande

Allt foder och strö till köttdjuren odlar Johan Svantesson själv, och med betesmarken inräknad brukas totalt 700 hektar.

Till gården hör också 800 hektar skog och hallarna för djuren på gården är byggda av virke från den egna skogen.

– Det enda vi inte är självförsörjande med är diesel. På lång sikt tänker jag att det är något vi behöver bli vad gäller drivmedel inom lantbruket.

Bra förutsättningar

Enligt Johan Svantesson är Värmland ett län med goda möjligheter för nötköttsproduktion.

– Vi kan inte odla spannmål överallt i Värmland eftersom marken är för dålig. Men vi har förhållandevis goda förutsättningar för att odla gräs. Att producera kött här skapar arbete och biologisk mångfald.

Vad ser du för utmaningar för köttproducenter i framtiden?

– Vi måste ha myndigheterna med oss så att vi har konkurrenskraft gentemot våra kollegor i Europa. Sedan tycker jag att det är en väldigt konstig debatt nu om att det är fel att äta nötkött för klimatets skull. Vi ska inte skämmas över att vi äter svenskt nötkött. Jag producerar kött av gräs och vi får biologisk mångfald på köpet. Alternativet hade varit granskog överallt.

Vad har du för planer för ditt företag framöver?

– Jag har utvecklat det lite hela tiden sedan starten, det handlar om att ta små steg hela tiden. Det är jätteroligt att det går att producera nötkött och nu börjar jag att få en långsiktigt hållbar lönsamhet i företaget.

Johan Svantesson säger att han trivs med sitt jobb.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt. Jag vet inget annat jobb som jag hellre skulle hålla på med. I det här yrket behöver man vara bra på väldigt många saker, man behöver ha djuröga, ha koll på maskiner och företagande. Det är så många parametrar i lantbruket att det aldrig blir tråkigt. Det är ett väldigt kreativt jobb.