2016-04-10 14:33

2016-04-10 14:33

Full fart framåt för Stefan Ferger och hans Ljudmakare

SÄFFLE: "Det här är de bästa Ljudmakarna i landet"

Under snart 30 års tid så har målmedvetet arbete, social kompetens och tekniskt kunnande positionerat Ljudmakaren i Säffle som en av de absolut främsta aktörerna inom sin bransch. Just nu är Stefan Ferger och hans personal ute på ännu en turné runt om i landet. Den här gången med 60-årsfirande Sven-Ingvars.

Det är tisdag eftermiddag, platsen är Medborgarhuset i Säffle. Det är dags för ännu en smygpremiär inför ännu en turné med 60-årsfirande Sven-Ingvars. Bandet repeterar och finslipar in i det sista. Samtidigt så ägnar sig ett gäng killar i svarta t-shirts fokuserat åt sina uppgifter.

Det är Stefan Ferger, Jakob Johnzén och gänget på Ljudmakaren i Säffle som i vanlig ordning gör allt för att musikerna och framför allt publiken ska erbjudas en så bra ljud- och ljusupplevelse som det bara är möjligt. Kunderna denna tisdag, såväl lyssnarna i bänkraderna på kvällen liksom Sven-Ingvars på scenen, var uppenbart nöjda med ”ljudmakeriet”.

Sven-Erik Magnusson har ju varit med sedan Sven-Ingvars bildades i Slottsbron för 60 år sedan och en mer rutinerad och fortfarande aktiv musiker finns väl knappast i Sverige i dag. Sven-Erik är synnerligen positiv när han ombeds beskriva sitt förtroende för Ljudmakaren och den produkt som killarna levererar.

– Det är nog många i Säffle som inte riktigt inser hur duktiga de är. Enligt mig så är Ljudmakaren bäst i Sverige och vi känner en stor trygghet i att vara ute på turné tillsammans med dom igen, säger han.

Samarbetet mellan Sven-Ingvars och Ljudmakaren inleddes 2003 och har levt och utvecklats sedan dess.

– Vi har ju varit med nästan 25 procent av Sven-Ingvars karriär, det är ju inte så illa, säger Stefan Ferger.

Åmålsband

För att hitta upprinnelsen till Ljudmakaren så måste vi dock blicka längre tillbaks än till början av 2000-talet. Inte 60 år som i Sven-Ingvars fall men ändå till slutet av 70-talet. Stefan Ferger jobbade då på Radiocentralen när han plötsligt fick rollen som ljudtekniker för ett lovande ungt band från Åmål, alla minnesgoda musiknördar inser vilket band det handlar om.

– Ja, det var ju Pal Ritz & the Piccolos förstås. Vi reste runt tillsammans under några år där i början av 80-talet och det var en härlig tid, berättar Stefan.

Nästa ”epok” i hans musikaliska liv, och nästa trappsteg mot bildandet av Ljudmakaren, var karriären som discjockey ute på vägarna och på hemmaplan. Stefan Ferger beskriver Säffle i allmänhet och ”Hotellet” i synnerhet som en riktig nöjesattraktion under 1980-talet.

– Hotellet var något av en nöjesmetropol då. Folk reste till Säffle för att roa sig på helgerna. Under den här tiden så jobbade jag fortfarande kvar på Radiocentralen och reste runt som DJ på helgerna, säger Stefan.

Det var på denna grund och med denna bakgrund som Stefan Ferger så småningom bildade Ljudmakaren, året var 1988. Det var dock först nästan tio år senare som utvecklingen tog fart på riktigt. Stefan hade då köpt ut en tidigare partner och hans fru Ingrid blev delägare när firman omvandlades till aktiebolag.

– 1997 så fick vi möjligheten att göra en stor turné med Triple & Touch minns jag. De var riktigt heta då och vi gjorde 43 spelningar över hela Sverige.

Bollen var i rullning på allvar och rörelseenergin har sedan dess inte minskat, tvärtom.

Uppdragen har avlöst varandra, befintliga kunder har stannat kvar och nya har tillkommit i en stabil takt. Massor med tunga artister i musik-Sverige har vänt sig till Ljudmakaren under årens lopp.

Firman har också skaffat sig allt fler ben att stå på, det handlar inte enbart om att ”skruva” live-ljud och turnéliv.

Installationer av ljudanläggningar, ljud till stora mässor och andra företagsuppdrag finns i repertoaren.

Ljudmakaren har också under många år visat ett starkt engagemang för hemkommunen och man finns med som samarbetspartner omkring flera folkfester i Säffle. Torgfesten och Säffle Stadslopp bland annat.

– Det är jätteviktigt för oss att supporta lokala arrangemang och att därmed bidra till att vi får ett levande Säffle.

Kvalitet

Framgångsreceptet för bolaget, enligt Stefan Ferger, innehåller en mängd olika ingredienser. Det kanske allra viktigast verkar dock vara ambitionsnivån och kvalitetstänkandet oavsett vem kunden är och oavsett vad det rör sig om för sammanhang.

– Så är det, vi gör ingen skillnad alls beroende på vilka det är som står på scenen. Vi vill alltid leverera lika bra vad vi än sysslar med, säger Ferger.

Jakob Johnzén är delägare i Ljudmakaren sedan ett antal år. Han är inne på samma spår som Stefan när det gäller företagets främsta egenskaper.

– Vi levererar högklassiga tekniska lösningar och vi känner att vi har ett gott rykte runt om i Sverige. Vi har väldigt många återkommande kunder och det är det bästa beviset på att vi är på rätt spår, säger Jakob.

Om det blir några fler turnéer med Sven-Erik Magnusson och hans gäng efter årets jubileumsresa, det återstår väl att se. Men skulle det vara så att Sven-Ingvars behöver resesällskap igen så lär bandet kontakta de svartklädda killarna från Säffle – var så säkra.

Det är tisdag eftermiddag, platsen är Medborgarhuset i Säffle. Det är dags för ännu en smygpremiär inför ännu en turné med 60-årsfirande Sven-Ingvars. Bandet repeterar och finslipar in i det sista. Samtidigt så ägnar sig ett gäng killar i svarta t-shirts fokuserat åt sina uppgifter.

Det är Stefan Ferger, Jakob Johnzén och gänget på Ljudmakaren i Säffle som i vanlig ordning gör allt för att musikerna och framför allt publiken ska erbjudas en så bra ljud- och ljusupplevelse som det bara är möjligt. Kunderna denna tisdag, såväl lyssnarna i bänkraderna på kvällen liksom Sven-Ingvars på scenen, var uppenbart nöjda med ”ljudmakeriet”.

Sven-Erik Magnusson har ju varit med sedan Sven-Ingvars bildades i Slottsbron för 60 år sedan och en mer rutinerad och fortfarande aktiv musiker finns väl knappast i Sverige i dag. Sven-Erik är synnerligen positiv när han ombeds beskriva sitt förtroende för Ljudmakaren och den produkt som killarna levererar.

– Det är nog många i Säffle som inte riktigt inser hur duktiga de är. Enligt mig så är Ljudmakaren bäst i Sverige och vi känner en stor trygghet i att vara ute på turné tillsammans med dom igen, säger han.

Samarbetet mellan Sven-Ingvars och Ljudmakaren inleddes 2003 och har levt och utvecklats sedan dess.

– Vi har ju varit med nästan 25 procent av Sven-Ingvars karriär, det är ju inte så illa, säger Stefan Ferger.

Åmålsband

För att hitta upprinnelsen till Ljudmakaren så måste vi dock blicka längre tillbaks än till början av 2000-talet. Inte 60 år som i Sven-Ingvars fall men ändå till slutet av 70-talet. Stefan Ferger jobbade då på Radiocentralen när han plötsligt fick rollen som ljudtekniker för ett lovande ungt band från Åmål, alla minnesgoda musiknördar inser vilket band det handlar om.

– Ja, det var ju Pal Ritz & the Piccolos förstås. Vi reste runt tillsammans under några år där i början av 80-talet och det var en härlig tid, berättar Stefan.

Nästa ”epok” i hans musikaliska liv, och nästa trappsteg mot bildandet av Ljudmakaren, var karriären som discjockey ute på vägarna och på hemmaplan. Stefan Ferger beskriver Säffle i allmänhet och ”Hotellet” i synnerhet som en riktig nöjesattraktion under 1980-talet.

– Hotellet var något av en nöjesmetropol då. Folk reste till Säffle för att roa sig på helgerna. Under den här tiden så jobbade jag fortfarande kvar på Radiocentralen och reste runt som DJ på helgerna, säger Stefan.

Det var på denna grund och med denna bakgrund som Stefan Ferger så småningom bildade Ljudmakaren, året var 1988. Det var dock först nästan tio år senare som utvecklingen tog fart på riktigt. Stefan hade då köpt ut en tidigare partner och hans fru Ingrid blev delägare när firman omvandlades till aktiebolag.

– 1997 så fick vi möjligheten att göra en stor turné med Triple & Touch minns jag. De var riktigt heta då och vi gjorde 43 spelningar över hela Sverige.

Bollen var i rullning på allvar och rörelseenergin har sedan dess inte minskat, tvärtom.

Uppdragen har avlöst varandra, befintliga kunder har stannat kvar och nya har tillkommit i en stabil takt. Massor med tunga artister i musik-Sverige har vänt sig till Ljudmakaren under årens lopp.

Firman har också skaffat sig allt fler ben att stå på, det handlar inte enbart om att ”skruva” live-ljud och turnéliv.

Installationer av ljudanläggningar, ljud till stora mässor och andra företagsuppdrag finns i repertoaren.

Ljudmakaren har också under många år visat ett starkt engagemang för hemkommunen och man finns med som samarbetspartner omkring flera folkfester i Säffle. Torgfesten och Säffle Stadslopp bland annat.

– Det är jätteviktigt för oss att supporta lokala arrangemang och att därmed bidra till att vi får ett levande Säffle.

Kvalitet

Framgångsreceptet för bolaget, enligt Stefan Ferger, innehåller en mängd olika ingredienser. Det kanske allra viktigast verkar dock vara ambitionsnivån och kvalitetstänkandet oavsett vem kunden är och oavsett vad det rör sig om för sammanhang.

– Så är det, vi gör ingen skillnad alls beroende på vilka det är som står på scenen. Vi vill alltid leverera lika bra vad vi än sysslar med, säger Ferger.

Jakob Johnzén är delägare i Ljudmakaren sedan ett antal år. Han är inne på samma spår som Stefan när det gäller företagets främsta egenskaper.

– Vi levererar högklassiga tekniska lösningar och vi känner att vi har ett gott rykte runt om i Sverige. Vi har väldigt många återkommande kunder och det är det bästa beviset på att vi är på rätt spår, säger Jakob.

Om det blir några fler turnéer med Sven-Erik Magnusson och hans gäng efter årets jubileumsresa, det återstår väl att se. Men skulle det vara så att Sven-Ingvars behöver resesällskap igen så lär bandet kontakta de svartklädda killarna från Säffle – var så säkra.

Ljudmakaren i Säffle

Bolaget har sex heltidsanställda och en stab av omkring 25 personer som tas in som projektanställda vid större arrangemang.

Firmans största konsert hittills är Sven-Ingvars 50-årsjubileum på Sandgrundsudden inför 30 000 i publiken.

Andra stora samarbetspartners genom åren: Deep Purple, Scorpions, Roxette, Björn Skifs, Gyllene Tider, Nationalteatern, Wilmer X, Kalle Moraeus, Lisa Miskovsky, Robyn, Raj Montana Band, Jerry Williams, Tomas Ledin, Orup.