2016-03-17 16:00

2016-03-17 16:00

Energirådgivarens bästa tips inför Earth Hour

SÄFFLE: På lördag släcker vi lampan!

På lördag mellan 20.30-21.30 släcker många lampan för att uppmärksamma Earth Hour, en global miljömanifestation. Men vill man göra mer för såväl miljö som plånbok finns en del knep att ta till– och det behöver inte vara supersvårt, menar Daniel Hult, energi- och klimatrådgivare i Säffle och Årjängs kommuner.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det tjänar miljön på men också din hälsa och ekonomi. Det säger Daniel Hult inför helgens Earth Hour.

– Om alla gjorde en liten insats skulle det kunna bli en stor effekt, menar han. Man måste börja få in tänket och utgå från sitt eget beteende om man vill göra en förändring.

En stor morot för många för att börja eliminera energibovar är att tjocka till den egna plånboken. Att duscha kortare tid kan till exempel innebära många sparade hundralappar varje år.

– Man kan göra en rad småförändringar som egentligen inte kräver så mycket. En del duschar i en kvart. Gunde Svan duschade på en halvminut, så det går att hinna på fem minuter också.

Hur får man en energisnål vardag?

– På morgonen kan man se till att man inte har hushållsapparater i stand-by-läge innan man åker till jobbet. Många lämnar mobilladdaren i väggen, vilket drar en del. Det är också brandfarligt. Man kan också ställa bilen en dag i veckan till att börja med, och antingen åka kollektivt, gå eller cykla. När du går ut ur ett rum, släck ljuset efter dig och jobbar du i kontorsmiljö – se till att stänga av datorn när du går hem. Hemma kan man koka vatten i vattenkokare i stället för på spisen. Använd lock när du lagar mat. Se till att du har -18 grader i frysen och 5 plusgrader i kylen och frosta av frysen innan det blir stora isklumpar.

Kommer du att släcka lampan på Earth Hour, Daniel?

– Absolut!

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det tjänar miljön på men också din hälsa och ekonomi. Det säger Daniel Hult inför helgens Earth Hour.

– Om alla gjorde en liten insats skulle det kunna bli en stor effekt, menar han. Man måste börja få in tänket och utgå från sitt eget beteende om man vill göra en förändring.

En stor morot för många för att börja eliminera energibovar är att tjocka till den egna plånboken. Att duscha kortare tid kan till exempel innebära många sparade hundralappar varje år.

– Man kan göra en rad småförändringar som egentligen inte kräver så mycket. En del duschar i en kvart. Gunde Svan duschade på en halvminut, så det går att hinna på fem minuter också.

Hur får man en energisnål vardag?

– På morgonen kan man se till att man inte har hushållsapparater i stand-by-läge innan man åker till jobbet. Många lämnar mobilladdaren i väggen, vilket drar en del. Det är också brandfarligt. Man kan också ställa bilen en dag i veckan till att börja med, och antingen åka kollektivt, gå eller cykla. När du går ut ur ett rum, släck ljuset efter dig och jobbar du i kontorsmiljö – se till att stänga av datorn när du går hem. Hemma kan man koka vatten i vattenkokare i stället för på spisen. Använd lock när du lagar mat. Se till att du har -18 grader i frysen och 5 plusgrader i kylen och frosta av frysen innan det blir stora isklumpar.

Kommer du att släcka lampan på Earth Hour, Daniel?

– Absolut!

4 energispartips!

• Sänk inomhustemperaturen hemma med en grad.

• Byt till en lågenergi- eller ledlampa.

• Kör diskmaskinen när den är full, i stället för halvfull.

• Dammsug baksidan av frysen och kylen regelbundet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.