2016-03-02 15:52

2016-03-02 15:52

Ingen alkoholservering efter 02

SÄFFLE: "Vi ska inte peta i detaljer"

Sverigedemokraterna ville att Säffles krogar ska ha möjlighet att servera alkohol fram till klockan 03. Men när riktlinjerna för serveringstillstånd i Säffle var uppe för beslut var partiet ensamt om att tycka så.

Riktlinjerna för serveringstillstånd enligt alkohollagen i Säffle kommun var uppe till beslut i fullmäktige i måndags kväll. Jimmy Jonasson (SD) begärde ordet.

– Man kan söka tillstånd i dag till klockan 02 men då enbart vid dans. Tittar man på Kalmar och Visby så ökade de serveringstiden till 03. Det blev ett minskat antal polisingripanden och färre våldsbrott.

Sverigedemokraterna föreslog att Säffle ska gå samma väg, och att kravet på dans skulle tas bort. Dag Rogne (C) höll inte med.

– Det kan vara trevligt att ha det så Jimmy (Jonasson, red anm) men jag vet inte hur den här samlingen har expertkunskapen att bedöma utifrån alkohollagstiftningen. Jag tycker att man ska låta professionell kunskap ska stå över det här och att vi inte ska peta i detaljer.

Jimmy Jonasson yrkade efter kommentarer från Rogne att ärendet skulle återremitteras i sin helhet.

– Motiveringen är att det finns stöd i forskningen att kunna utöka till 03. Bedömningar som gjorts i Visby och Kalmar är att det här har lett till mindre våldsbrott.

Madeleine Andersson (C) var inne på samma linje som sin partikollega.

– För det första, försök i Kalmar och Visby är inte forskning. För det andra; jag har några års erfarenhet av att jobba natt när det är såna här tillfällen på stan och min erfarenhet är inte att det blir lugnare ju närmare morgontimmarna man kommer, det blir snarare värre.

Ulrika Simonsson (M) ville inte heller återremittera ärendet.

Samtliga politiker utom SD ville att ärendet skulle avgöras under mötet och så blev det också. Det blir inget utökande av serveringstiden.

Riktlinjerna för serveringstillstånd enligt alkohollagen i Säffle kommun var uppe till beslut i fullmäktige i måndags kväll. Jimmy Jonasson (SD) begärde ordet.

– Man kan söka tillstånd i dag till klockan 02 men då enbart vid dans. Tittar man på Kalmar och Visby så ökade de serveringstiden till 03. Det blev ett minskat antal polisingripanden och färre våldsbrott.

Sverigedemokraterna föreslog att Säffle ska gå samma väg, och att kravet på dans skulle tas bort. Dag Rogne (C) höll inte med.

– Det kan vara trevligt att ha det så Jimmy (Jonasson, red anm) men jag vet inte hur den här samlingen har expertkunskapen att bedöma utifrån alkohollagstiftningen. Jag tycker att man ska låta professionell kunskap ska stå över det här och att vi inte ska peta i detaljer.

Jimmy Jonasson yrkade efter kommentarer från Rogne att ärendet skulle återremitteras i sin helhet.

– Motiveringen är att det finns stöd i forskningen att kunna utöka till 03. Bedömningar som gjorts i Visby och Kalmar är att det här har lett till mindre våldsbrott.

Madeleine Andersson (C) var inne på samma linje som sin partikollega.

– För det första, försök i Kalmar och Visby är inte forskning. För det andra; jag har några års erfarenhet av att jobba natt när det är såna här tillfällen på stan och min erfarenhet är inte att det blir lugnare ju närmare morgontimmarna man kommer, det blir snarare värre.

Ulrika Simonsson (M) ville inte heller återremittera ärendet.

Samtliga politiker utom SD ville att ärendet skulle avgöras under mötet och så blev det också. Det blir inget utökande av serveringstiden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.