2016-03-01 06:00

2016-03-02 08:26

Kunder berättar om svarttaxi i Säffle

SÄFFLE: "Man utsätter sig för en risk"

Den som varit på krogen en sen kväll i Säffle vet att det inte är ovanligt att få frågan om man vill ha skjuts av en svarttaxichaufför. Att det förekommer olaglig taxiverksamhet är också något som Taxi Säffle fått indikationer om.

– Det är klart att problemet finns. Det är väldigt mycket bilar som cirkulerar och vi ser att det är bilar som hämtar upp folk när vi är ute på kvällarna. Men hur många av de bilarna som verkligen är svarttaxi, det är svårt att veta. Men kunder har berättat att det finns svarttaxi, säger Peter Hahn, ägare för Taxi Säffle.

Polisen har inte kännedom av hur utbredd svarttaxiverksamheten är i Säffle.

– I Karlstad har det varit ett problem sedan lång tid tillbaka, men i vilken omfattning det förekommer i Säffle törs jag inte säga. Men att det förekommer kan vi nog vara säkra på. Men det kan inte vara något jättestort fenomen, säger Urban Bengtsson, gruppchef på polisen i Säffle.

Några formella anmälningar om svarttaxi i Säffle känner han inte till och det är inte något som allmänheten kontaktat polisen om.

– Att folk nyttjar en sådan här tjänst är det som göder verksamheten. Alla intressenter har anledning att hålla det i det fördolda.

För att köra taxi krävs särskilt tillstånd och utbildning för föraren och den som kör svarttaxi kan dömas för olaglig yrkesmässig persontrafik. Peter Hahn på Taxi Säffle menar att det inte varit ett prioriterat område att utreda för polisen eftersom det är svårt att bevisa.

– Det är en sanning med modifikation. Det kräver lite finess och tanke, det håller jag med om, men inte att vi inte tittar på det på grund av det. Vi har haft exempel i Karlstad som har lett till fällande dom, säger Urban Bengtsson.

”Ingen koll”

Han ser flera risker med att välja att åka med en svarttaxi.

– Man har inte någon större koll på föraren i bilen man sätter sig i, vilket skick bilen är i och vilken verksamhet det är man göder. Det har hänt mer än en gång att det har blivit konstigheter i samband med sådana här resor med tvister om förutsättningarna för färden och vad det skulle kosta. Sedan är det ju ytterligheterna där man hört talas om tjejer som blivit antastade under sådana här resor. Mycket talar för att man utsätter sig för en risk, säger Urban Bengtsson.

Kommer ni att utreda om det förekommer svarttaxi i Säffle?

– Ja, är det så att det förekommer i mer än enstaka fall så är det klart att vi måste titta på det. Men det krävs att vi får en hint om att det förekommer.

På Facebook uppmanar Taxi Säffle till att välja en laglig taxi när man ska resa på kvällen.

– Det är synd om de väljer svarttaxi framför vanlig taxi, för det innebär att det tillslut inte finns någon vanlig taxi. Åker för få människor finns ingen ekonomi i det. Sedan är det så att om man åker vanlig taxi så kommer man välbehållen hem. Det är utbildade chaufförer, som även gått igenom en mindre medicinsk utbildning. Vi har även alkolås i alla fordon. Sedan har man har ju hört historier om vad som kan hända när man åker svarttaxi, säger Peter Hahn.

– Det är klart att problemet finns. Det är väldigt mycket bilar som cirkulerar och vi ser att det är bilar som hämtar upp folk när vi är ute på kvällarna. Men hur många av de bilarna som verkligen är svarttaxi, det är svårt att veta. Men kunder har berättat att det finns svarttaxi, säger Peter Hahn, ägare för Taxi Säffle.

Polisen har inte kännedom av hur utbredd svarttaxiverksamheten är i Säffle.

– I Karlstad har det varit ett problem sedan lång tid tillbaka, men i vilken omfattning det förekommer i Säffle törs jag inte säga. Men att det förekommer kan vi nog vara säkra på. Men det kan inte vara något jättestort fenomen, säger Urban Bengtsson, gruppchef på polisen i Säffle.

Några formella anmälningar om svarttaxi i Säffle känner han inte till och det är inte något som allmänheten kontaktat polisen om.

– Att folk nyttjar en sådan här tjänst är det som göder verksamheten. Alla intressenter har anledning att hålla det i det fördolda.

För att köra taxi krävs särskilt tillstånd och utbildning för föraren och den som kör svarttaxi kan dömas för olaglig yrkesmässig persontrafik. Peter Hahn på Taxi Säffle menar att det inte varit ett prioriterat område att utreda för polisen eftersom det är svårt att bevisa.

– Det är en sanning med modifikation. Det kräver lite finess och tanke, det håller jag med om, men inte att vi inte tittar på det på grund av det. Vi har haft exempel i Karlstad som har lett till fällande dom, säger Urban Bengtsson.

”Ingen koll”

Han ser flera risker med att välja att åka med en svarttaxi.

– Man har inte någon större koll på föraren i bilen man sätter sig i, vilket skick bilen är i och vilken verksamhet det är man göder. Det har hänt mer än en gång att det har blivit konstigheter i samband med sådana här resor med tvister om förutsättningarna för färden och vad det skulle kosta. Sedan är det ju ytterligheterna där man hört talas om tjejer som blivit antastade under sådana här resor. Mycket talar för att man utsätter sig för en risk, säger Urban Bengtsson.

Kommer ni att utreda om det förekommer svarttaxi i Säffle?

– Ja, är det så att det förekommer i mer än enstaka fall så är det klart att vi måste titta på det. Men det krävs att vi får en hint om att det förekommer.

På Facebook uppmanar Taxi Säffle till att välja en laglig taxi när man ska resa på kvällen.

– Det är synd om de väljer svarttaxi framför vanlig taxi, för det innebär att det tillslut inte finns någon vanlig taxi. Åker för få människor finns ingen ekonomi i det. Sedan är det så att om man åker vanlig taxi så kommer man välbehållen hem. Det är utbildade chaufförer, som även gått igenom en mindre medicinsk utbildning. Vi har även alkolås i alla fordon. Sedan har man har ju hört historier om vad som kan hända när man åker svarttaxi, säger Peter Hahn.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.