2016-03-01 14:27

2016-03-01 14:27

"Att du inte kan sova kan inte vi ta ansvar för"

SÄFFLE: Irriterat när SD-motion diskuterades

Sverigedemokraterna i Säffle vill införa ett mångkulturellt bokslut – en fråga som väckte het debatt i kommunfullmäktige i måndags.
– Jag vädjar till er, dra tillbaka motionen, sa kommunalrådet Dag Rogne (C) från talarstolen.

Sverigedemokraterna vill med motionen att kommunen ska redovisa för kostnader och konsekvenser som invandringen för med sig.

Den fick inte gehör bland de andra partierna.

– Den här motionen är riktigt, riktigt otäck, sa Dag Rogne. Vad är syftet och vad ska vi göra med resultatet? Man får en klump i magen och jag låg sömnlös den natten när jag fick reda på att motionen kommit in. De som söker asyl här har ingenting att återvända till. Det är därför de flyr. Ni (SD, red anm) säger att ni är mån om skattepengar men ni drar i gång överklagandeprocesser som kostar mycket skattemedel. Motionen måste beredas, en del har redan avslagit en beredning av den här motionen som är spridd i många kommuner. Jag vädjar till er, dra tillbaka motionen och spara tjänstemannatid och skattepengar.

Billy Johansson (SD) begärde ordet.

– Vi vill att Säffles kommuninvånare ska veta hur mycket pengar det kostar. Det ska vara en transparens. Säger man att det här vill vi att pengarna ska gå till, ja då röstar man på de partierna som vill ha det flyktingmottagandet vi har. Sen om du tycker att det är fel och inte kan sova på nätterna – det kan inte vi ta ansvar för.

”Vill jobba”

Luz Enith Martinez (V) gav sig också in i debatten.

– Sverigedemokraterna fokuserar bara på kostnader. Vi har inte kommit hit för att bara leva på bidrag, vi har kommit hit för att jobba. Vi är en tillgång för samhället!

Ann Mlakar (S) citerade Olof Palme i sitt inlägg.

– ”Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla”. De som är folkbokförda i Säffle kommun är våra medborgare. Tillsammans är vi alla kommuninvånare och därför finns ingen anledning att dela upp ett bokslut på några andra grunder än nämndernas verksamhet.

Olof Olzén ville lyfta kostnaden för ensamkommande.

– Det är stora summor, sa han i sitt första inlägg i debatten.

Agneta Pettersson (C) begärde ordet efter honom.

– Nu kan jag inte låta bli, sa hon och redogjorde för hur kommuner hanterar kostnaderna för ensamkommande ungdomar.

– Min verksamhet, som jag driver tillsammans med min underbara personal går inte back, sa hon och fick applåder från många av ledamöterna i salen.

Ulrika Simonsson (M) var också uppe i talarstolen.

– Mycket ska man få vara med om..., sa hon inledningsvis och fortsatte:

– Det finns en FN-resolution om alla människors lika värde. Om vi ska ha ett mångkulturellt bokslut, hur resonerar man då kring den?

Positivt

Ingegerd Welin Fogelberg (SiV) berättade om en rapport från Statistiska Centralbyrån som lyfter ut- och invandring i Sverige från 1970-talet till 2014.

– Invandringen har varit väldigt positiv för vårt land, sa hon när hon berättade om vilka konsekvenserna kunde ha blivit om Sverige stängt gränserna när mätningen startade.

Madeleine Andersson (C) riktade skarp kritik mot SD-förslaget.

– Jag undrar vilken grupp i vårt samhälle som är näst till stupstocken? Vilka ska inte få ta del av vår välfärd om de inte drar in skattepengar? Är det kol-patienten som fortsätter att röka? Är det grannens narkotikamissbrukande dotter? Eller är det kanske jag som är sjukskriven? Ska vi dela upp och reducera folk till kronor och ören är vi ute på farlig väg.

Olof Olzén (SD) begärde ordet igen.

– Jag vill ta ett exempel från historien. I Jugoslavien fanns många kulturer, det vet ni hur det gick där. Det blev lidande och inbördeskrig. Det var inte så positivt med den mångkulturen i Jugoslavien. Det finns en risk att det kan bli så i andra länder, även Sverige i framtiden om det blir för mycket mångkultur.

Ingen mer begärde ordet, utan motionen skickades vidare till kommunstyrelsen för beredning.


Fotnot:
Hela debatten finns att se på Säffle kommuns hemsida, saffle.se.

Sverigedemokraterna vill med motionen att kommunen ska redovisa för kostnader och konsekvenser som invandringen för med sig.

Den fick inte gehör bland de andra partierna.

– Den här motionen är riktigt, riktigt otäck, sa Dag Rogne. Vad är syftet och vad ska vi göra med resultatet? Man får en klump i magen och jag låg sömnlös den natten när jag fick reda på att motionen kommit in. De som söker asyl här har ingenting att återvända till. Det är därför de flyr. Ni (SD, red anm) säger att ni är mån om skattepengar men ni drar i gång överklagandeprocesser som kostar mycket skattemedel. Motionen måste beredas, en del har redan avslagit en beredning av den här motionen som är spridd i många kommuner. Jag vädjar till er, dra tillbaka motionen och spara tjänstemannatid och skattepengar.

Billy Johansson (SD) begärde ordet.

– Vi vill att Säffles kommuninvånare ska veta hur mycket pengar det kostar. Det ska vara en transparens. Säger man att det här vill vi att pengarna ska gå till, ja då röstar man på de partierna som vill ha det flyktingmottagandet vi har. Sen om du tycker att det är fel och inte kan sova på nätterna – det kan inte vi ta ansvar för.

”Vill jobba”

Luz Enith Martinez (V) gav sig också in i debatten.

– Sverigedemokraterna fokuserar bara på kostnader. Vi har inte kommit hit för att bara leva på bidrag, vi har kommit hit för att jobba. Vi är en tillgång för samhället!

Ann Mlakar (S) citerade Olof Palme i sitt inlägg.

– ”Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla”. De som är folkbokförda i Säffle kommun är våra medborgare. Tillsammans är vi alla kommuninvånare och därför finns ingen anledning att dela upp ett bokslut på några andra grunder än nämndernas verksamhet.

Olof Olzén ville lyfta kostnaden för ensamkommande.

– Det är stora summor, sa han i sitt första inlägg i debatten.

Agneta Pettersson (C) begärde ordet efter honom.

– Nu kan jag inte låta bli, sa hon och redogjorde för hur kommuner hanterar kostnaderna för ensamkommande ungdomar.

– Min verksamhet, som jag driver tillsammans med min underbara personal går inte back, sa hon och fick applåder från många av ledamöterna i salen.

Ulrika Simonsson (M) var också uppe i talarstolen.

– Mycket ska man få vara med om..., sa hon inledningsvis och fortsatte:

– Det finns en FN-resolution om alla människors lika värde. Om vi ska ha ett mångkulturellt bokslut, hur resonerar man då kring den?

Positivt

Ingegerd Welin Fogelberg (SiV) berättade om en rapport från Statistiska Centralbyrån som lyfter ut- och invandring i Sverige från 1970-talet till 2014.

– Invandringen har varit väldigt positiv för vårt land, sa hon när hon berättade om vilka konsekvenserna kunde ha blivit om Sverige stängt gränserna när mätningen startade.

Madeleine Andersson (C) riktade skarp kritik mot SD-förslaget.

– Jag undrar vilken grupp i vårt samhälle som är näst till stupstocken? Vilka ska inte få ta del av vår välfärd om de inte drar in skattepengar? Är det kol-patienten som fortsätter att röka? Är det grannens narkotikamissbrukande dotter? Eller är det kanske jag som är sjukskriven? Ska vi dela upp och reducera folk till kronor och ören är vi ute på farlig väg.

Olof Olzén (SD) begärde ordet igen.

– Jag vill ta ett exempel från historien. I Jugoslavien fanns många kulturer, det vet ni hur det gick där. Det blev lidande och inbördeskrig. Det var inte så positivt med den mångkulturen i Jugoslavien. Det finns en risk att det kan bli så i andra länder, även Sverige i framtiden om det blir för mycket mångkultur.

Ingen mer begärde ordet, utan motionen skickades vidare till kommunstyrelsen för beredning.


Fotnot:
Hela debatten finns att se på Säffle kommuns hemsida, saffle.se.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.