2016-02-20 06:00

2016-02-20 06:00

Vill se ny tågförbindelse

SÄFFLE: "Vi skulle få en pendeltågstrafik"

Åtta ledande politiker i Säffle kommun vill att tågen i framtiden ska gå via Vålberg i stället för Kil på sträckan Grums - Karlstad.

I en debattartikel undertecknad av företrädare för alla partier i kommunen utom Sverigedemokraterna, höjs rösten för att det bör byggas en tågförbindelse till Karlstad via Vålberg. Det skulle korta restiden mellan Karlstad och Göteborg och gynna Värmland såväl som Säffle, menar Dag Rogne (C), kommunalråd.

– Det är bra både lokalt och nationellt. Vi skulle få en pendeltågstrafik som kanske även stannar i Värmlandsbro och Segmon. Det skulle bli en mycket snabbare förbindelse med tåg, kanske skulle man kunna åka på 20 minuter till Karlstad. Då skulle vi kunna ta del av Karlstads arbetsmarknad, åt båda håll. Det skulle gynna kompetensförsörjningen för Säffles företag, säger Dag Rogne.

Fler pendlare

Enligt debattartikeln saknas det planer på hur tågförbindelserna mot Göteborg ska utvecklas i Värmlandstrafiks förslag till det nya trafikförsörjningsprogrammet. Men förbindelserna till Göteborg är viktiga, menar Säfflepolitikerna, eftersom allt fler dagpendlar. Bra kommunikationer anser man också nödvändigt om Värmland i framtiden skulle ingå i Västra Götalandsregionen.

Sträckan Kil-Karlstad är i dag lite av en flaskhals för tågtrafiken, men att bygga dubbelspår på sträckan för att lösa problemet vore en sämre lösning enligt Dag Rogne.

– Då får man inte pendlingstrafiken mellan Vålberg och Grums och det tar längre tid att åka över Kil än raka vägen.

Den så kallade ”Vålbergsrakan” har diskuterats i många år utan att något beslut fattats. Dag Rogne anser att det är hög tid att man tar tag i frågan och hoppas att det kan bli nästa stora projekt i Värmland efter att det nya resecentret i Karlstad blir klart.

– Det krävs en hel del projektering och detaljplaner så det är akut att det kommer i gång.

I en debattartikel undertecknad av företrädare för alla partier i kommunen utom Sverigedemokraterna, höjs rösten för att det bör byggas en tågförbindelse till Karlstad via Vålberg. Det skulle korta restiden mellan Karlstad och Göteborg och gynna Värmland såväl som Säffle, menar Dag Rogne (C), kommunalråd.

– Det är bra både lokalt och nationellt. Vi skulle få en pendeltågstrafik som kanske även stannar i Värmlandsbro och Segmon. Det skulle bli en mycket snabbare förbindelse med tåg, kanske skulle man kunna åka på 20 minuter till Karlstad. Då skulle vi kunna ta del av Karlstads arbetsmarknad, åt båda håll. Det skulle gynna kompetensförsörjningen för Säffles företag, säger Dag Rogne.

Fler pendlare

Enligt debattartikeln saknas det planer på hur tågförbindelserna mot Göteborg ska utvecklas i Värmlandstrafiks förslag till det nya trafikförsörjningsprogrammet. Men förbindelserna till Göteborg är viktiga, menar Säfflepolitikerna, eftersom allt fler dagpendlar. Bra kommunikationer anser man också nödvändigt om Värmland i framtiden skulle ingå i Västra Götalandsregionen.

Sträckan Kil-Karlstad är i dag lite av en flaskhals för tågtrafiken, men att bygga dubbelspår på sträckan för att lösa problemet vore en sämre lösning enligt Dag Rogne.

– Då får man inte pendlingstrafiken mellan Vålberg och Grums och det tar längre tid att åka över Kil än raka vägen.

Den så kallade ”Vålbergsrakan” har diskuterats i många år utan att något beslut fattats. Dag Rogne anser att det är hög tid att man tar tag i frågan och hoppas att det kan bli nästa stora projekt i Värmland efter att det nya resecentret i Karlstad blir klart.

– Det krävs en hel del projektering och detaljplaner så det är akut att det kommer i gång.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.