2016-02-19 11:15

2016-02-19 11:15

"Allt har gått så fort"

SÄFFLE: Intensivt år väntar för Säffles första riktiga barberare

Ibland så verkar allt hända på en gång och för Nicholai Eriksson så stämmer detta i allra högsta grad.
Nominerad som årets frisörelev, delägare i familjeföretaget, nybliven barberare och 2016 är bara en dryg månad gammalt.
– Jag började som frisör på heltid i april förra året och sedan dess har allt gått otroligt fort, säger Nicholai.

Så här i backspegeln så kanske det inte är så märkligt egentligen, det som hänt det senaste året då Nicholai Eriksson styrt in på det spår han nu befinner sig på.

Hans mor och far öppnade salongen, Boys & Girls, i Säffle 1990 då Nicholai bara var ett par år gammal. Året därefter så gick hans far bort och det har såklart präglat livet på många olika sätt.

Familjen har släkt i Brasilien på pappa Luiz sida. Farmor, faster och flera kusiner till Nicholai finns där som en varm och levande koppling till den person som Luiz var.

– Det var faktiskt under en resa till Brasilien för ett par år sedan som släktingar började fråga om inte jag också skulle bli frisör, precis som min far, berättar Nicholai.

Frågorna, eller uppmaningarna från, släktingarna omvandlades snabbt till verklighet. Den tidigare ”karriären” som hantverkare och ställningsbyggare under sju år i Norge lades åt sidan. Våren 2015 så började han som frisörelev på heltid hos mamma Inger i salongen vid Stortorget.

– Jag har haft många kompisar som ställt upp som försökskaniner och sedan har såklart min mor varit ett fantastiskt stöd och en bra lärare. Hon har varit stenhård och jag tror det är därför jag kommit så långt som jag gjort på denna korta tid.

Början på 2016 har som sagt varit händelserikt för Nicholai. Han fick och tog chansen att gå in som delägare i verksamheten.

Han har tagit beslutet att starta en barbershop med allt vad det innebär. Det var ingivning av denna nya del av salongen tidigare den här veckan.

– Jag brinner verkligen för det här med barbershop, det är en hel livsstil som tilltalar mig. Jag har ju massor med killar som jag klipper och det har känts helt rätt att ta det här steget.

Samtidigt som Nicholai ska hantera kunderna som strömmar till som aldrig förr så har han även fokus på en resa till Stockholm om några veckor. I början av mars ska han som en av fyra nominerade tävla om titeln Årets frisörelev på Grand hotell.

– Det känns otroligt spännande och lite pirrigt såklart. Men har jag kommit såhär långt så ska jag göra allt för att vinna också.

Känslan som Nicholai förmedlar är att han till slut har hittat rätt. Att han nu går i sina föräldrars fotspår, i mångt och mycket faktiskt ännu längre än så, har skapat ett lugn i sinnet, berättar han.

– Jag önskar att min far hade sett mig nu, jag tror han skulle ha varit riktigt stolt, säger Nicholai Eriksson.

Så här i backspegeln så kanske det inte är så märkligt egentligen, det som hänt det senaste året då Nicholai Eriksson styrt in på det spår han nu befinner sig på.

Hans mor och far öppnade salongen, Boys & Girls, i Säffle 1990 då Nicholai bara var ett par år gammal. Året därefter så gick hans far bort och det har såklart präglat livet på många olika sätt.

Familjen har släkt i Brasilien på pappa Luiz sida. Farmor, faster och flera kusiner till Nicholai finns där som en varm och levande koppling till den person som Luiz var.

– Det var faktiskt under en resa till Brasilien för ett par år sedan som släktingar började fråga om inte jag också skulle bli frisör, precis som min far, berättar Nicholai.

Frågorna, eller uppmaningarna från, släktingarna omvandlades snabbt till verklighet. Den tidigare ”karriären” som hantverkare och ställningsbyggare under sju år i Norge lades åt sidan. Våren 2015 så började han som frisörelev på heltid hos mamma Inger i salongen vid Stortorget.

– Jag har haft många kompisar som ställt upp som försökskaniner och sedan har såklart min mor varit ett fantastiskt stöd och en bra lärare. Hon har varit stenhård och jag tror det är därför jag kommit så långt som jag gjort på denna korta tid.

Början på 2016 har som sagt varit händelserikt för Nicholai. Han fick och tog chansen att gå in som delägare i verksamheten.

Han har tagit beslutet att starta en barbershop med allt vad det innebär. Det var ingivning av denna nya del av salongen tidigare den här veckan.

– Jag brinner verkligen för det här med barbershop, det är en hel livsstil som tilltalar mig. Jag har ju massor med killar som jag klipper och det har känts helt rätt att ta det här steget.

Samtidigt som Nicholai ska hantera kunderna som strömmar till som aldrig förr så har han även fokus på en resa till Stockholm om några veckor. I början av mars ska han som en av fyra nominerade tävla om titeln Årets frisörelev på Grand hotell.

– Det känns otroligt spännande och lite pirrigt såklart. Men har jag kommit såhär långt så ska jag göra allt för att vinna också.

Känslan som Nicholai förmedlar är att han till slut har hittat rätt. Att han nu går i sina föräldrars fotspår, i mångt och mycket faktiskt ännu längre än så, har skapat ett lugn i sinnet, berättar han.

– Jag önskar att min far hade sett mig nu, jag tror han skulle ha varit riktigt stolt, säger Nicholai Eriksson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.