2016-02-15 14:13

2016-02-15 14:13

Bensin och diesel dominerar totalt i Säffle

SÄFFLE: Biltätheten i Säffle fortsätter att öka

Antalet bilar ökade i Säffle under 2015.
Samtidigt så ökar biltätheten också i det längre perspektivet och 95 procent av alla personbilar drivs på bensin eller diesel.

Det är myndigheten Trafikanalys som tagit fram och utvärderat den färska statistiken.

Statistik som visar att Säffle är en av de kommunerna i landet där biltätheten har ökat påtagligt den senaste tioårsperioden.

Vid årsskiftet så fanns 8787 personbilar i trafik i Säffle. Det innebär 57 bilar per 100 invånare, fler än genomsnittet i Värmland och en klart högre nivå jämfört med riksgenomsnittet som ligger på 47 bilar per 100 invånare.

Av statistiken så framkommer det också att det bara är omkring 5 procent av alla personalbilar i Säffle som kan drivas med alternativa bränslen. 64,5 procent av bilarna kan enbart köras på bensin och 30,4 procent är dieselbilar.

I en kommentar till undersökningen så slår Anette Myhr på Trafikanalys fast att situationen i Säffle, liksom den i många andra kommuner, är oroande.

– Nyligen föreslog miljömålsberedningen att tidigarelägga Sveriges klimatmål, inga nettoutsläpp, till år 2045. Mot bakgrund av det är det bekymmersamt att 94 procent av alla personbilar i Säffle fortfarande är bensin- eller dieselbilar, säger Anette Myhr.

Ur statistiken går det också att utläsa hur ägandet fördelar sig mellan män och kvinnor. Av de 8 787 personbilarna så var 4311 registrerade på män och 2498 på kvinnor. Nästan 2000 personbilar i Säffle ägdes av juridiska personer.

I flera kommuner i vår närhet så minskade antalet bilar och biltätheten under fjolåret. Åmåls kommun är ett exempel på detta och vid utgången av 2015 så hade Åmål 52 bilar per 100 invånare.

Även i Åmål så ligger andelen bilar som enbart drivs med bensin eller diesel på 95 procent.

Det är myndigheten Trafikanalys som tagit fram och utvärderat den färska statistiken.

Statistik som visar att Säffle är en av de kommunerna i landet där biltätheten har ökat påtagligt den senaste tioårsperioden.

Vid årsskiftet så fanns 8787 personbilar i trafik i Säffle. Det innebär 57 bilar per 100 invånare, fler än genomsnittet i Värmland och en klart högre nivå jämfört med riksgenomsnittet som ligger på 47 bilar per 100 invånare.

Av statistiken så framkommer det också att det bara är omkring 5 procent av alla personalbilar i Säffle som kan drivas med alternativa bränslen. 64,5 procent av bilarna kan enbart köras på bensin och 30,4 procent är dieselbilar.

I en kommentar till undersökningen så slår Anette Myhr på Trafikanalys fast att situationen i Säffle, liksom den i många andra kommuner, är oroande.

– Nyligen föreslog miljömålsberedningen att tidigarelägga Sveriges klimatmål, inga nettoutsläpp, till år 2045. Mot bakgrund av det är det bekymmersamt att 94 procent av alla personbilar i Säffle fortfarande är bensin- eller dieselbilar, säger Anette Myhr.

Ur statistiken går det också att utläsa hur ägandet fördelar sig mellan män och kvinnor. Av de 8 787 personbilarna så var 4311 registrerade på män och 2498 på kvinnor. Nästan 2000 personbilar i Säffle ägdes av juridiska personer.

I flera kommuner i vår närhet så minskade antalet bilar och biltätheten under fjolåret. Åmåls kommun är ett exempel på detta och vid utgången av 2015 så hade Åmål 52 bilar per 100 invånare.

Även i Åmål så ligger andelen bilar som enbart drivs med bensin eller diesel på 95 procent.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.