2016-02-13 06:00

2016-02-13 06:00

Säffles inkomstskatt näst sämst i Sverige

SÄFFLE: Kommunala inkomstskatten minskade med 8,6 miljoner förra året

Den kommunala inkomstskatten ökade förra året i samtliga svenska kommuner – utom i Säffle och två andra kommuner. Säffle är näst sämst i landet med en minskad skatteintäkt på 8,6 miljoner kronor.
– Det betyder att vi får tänka oss för när vi ska sätta budgeten i vår.

Det säger kommunalrådet Dag Rogne (C) i en kommentar till det negativa resultatet. Förra året betalade Säffleborna drygt 815 miljoner kronor i kommunal inkomstskatt vilket är en minskning med 8,6 miljoner kronor jämfört med året innan då Säffleborna betalade nästan 824 miljoner.

Utjämningsbidrag

Det är första gången som kommunens skatteintäkter minskar.

Skatteintäkten ska ställas mot utgifterna som för Säffle kommuns del ligger på drygt en miljard om året. Det är det kommunala skatteutjämningsbidraget som räddar ekonomin. 2014 rörde det sig om 197 miljoner kronor i statligt stöd. Hur mycket pengar det blir för 2015 är inte fastställt ännu.

Bara tre kommuner

Bara tre av landets 293 kommun hade förra året en minskat skatteintäkt – Norberg, Säffle och Storfors. Säffle hamnar på näst sista plats i den sammanställning som nyhetsbyrån Sirén har gjort utifrån uppgifter från Statistiska centralbyrån.

Dag Rogne har inte hunnit analysera siffrorna då ST berättar för honom om minusresultatet. Men han menar att det finns flera förklaringar.

– Den höga arbetslösheten är naturligtvis avgörande. Befolkningsutvecklingen är också avgörande för skatteintäkter. Vi har visserligen vänt trenden och ökat befolkningsantalet men inflyttningen behöver också vara i arbetsför ålder för att det ska generera skatteintäkter, säger han.

Vad betyder det här för det kommande budgetarbetet?

– Vi ska göra bokslut om någon månad och göra en ny skatteprognos innan vi inleder budgetarbetet. Det här tyder på att det blir krävare tider och att vi får tänka oss för när det gäller framtida satsningar, säger Dag Rogne.

Måns Norberg, som är ekonom på Sveriges kommuner och landsting, konstaterar att det är stora skillnaden mellan kommuner i storstadsregioner och på landsorten.

Färre som jobbar

– Att skatteintäkterna minskar i en kommun beror vanligtvis på att antalet arbetade timmar minskar. Det kan antingen bero på att jobben blir färre, eller på att de som jobbar blir färre, säger han.

– Löneförändring och pensionsförändring bör inte skilja sig så mycket mellan olika kommuner när det gäller hur skatteintäkterna påverkas från ett år till ett annat. De fenomen som ger lönepåslag och påverkar pensioner slår relativt lika i både Säffle och bästa kommunen som är Sundbyberg, fortsätter han.

21 miljarder kronor

Totalt i Sverige steg intäkterna från den kommunala inkomstskatten med knappt 21 miljarder kronor, eller 3,6 procent, under 2015 jämfört med föregående år. I skatten ingår både en del som tillfaller kommunerna och den del som tillfaller landstingen.

Säffle kommun har i dag 15 343 invånare.

Det säger kommunalrådet Dag Rogne (C) i en kommentar till det negativa resultatet. Förra året betalade Säffleborna drygt 815 miljoner kronor i kommunal inkomstskatt vilket är en minskning med 8,6 miljoner kronor jämfört med året innan då Säffleborna betalade nästan 824 miljoner.

Utjämningsbidrag

Det är första gången som kommunens skatteintäkter minskar.

Skatteintäkten ska ställas mot utgifterna som för Säffle kommuns del ligger på drygt en miljard om året. Det är det kommunala skatteutjämningsbidraget som räddar ekonomin. 2014 rörde det sig om 197 miljoner kronor i statligt stöd. Hur mycket pengar det blir för 2015 är inte fastställt ännu.

Bara tre kommuner

Bara tre av landets 293 kommun hade förra året en minskat skatteintäkt – Norberg, Säffle och Storfors. Säffle hamnar på näst sista plats i den sammanställning som nyhetsbyrån Sirén har gjort utifrån uppgifter från Statistiska centralbyrån.

Dag Rogne har inte hunnit analysera siffrorna då ST berättar för honom om minusresultatet. Men han menar att det finns flera förklaringar.

– Den höga arbetslösheten är naturligtvis avgörande. Befolkningsutvecklingen är också avgörande för skatteintäkter. Vi har visserligen vänt trenden och ökat befolkningsantalet men inflyttningen behöver också vara i arbetsför ålder för att det ska generera skatteintäkter, säger han.

Vad betyder det här för det kommande budgetarbetet?

– Vi ska göra bokslut om någon månad och göra en ny skatteprognos innan vi inleder budgetarbetet. Det här tyder på att det blir krävare tider och att vi får tänka oss för när det gäller framtida satsningar, säger Dag Rogne.

Måns Norberg, som är ekonom på Sveriges kommuner och landsting, konstaterar att det är stora skillnaden mellan kommuner i storstadsregioner och på landsorten.

Färre som jobbar

– Att skatteintäkterna minskar i en kommun beror vanligtvis på att antalet arbetade timmar minskar. Det kan antingen bero på att jobben blir färre, eller på att de som jobbar blir färre, säger han.

– Löneförändring och pensionsförändring bör inte skilja sig så mycket mellan olika kommuner när det gäller hur skatteintäkterna påverkas från ett år till ett annat. De fenomen som ger lönepåslag och påverkar pensioner slår relativt lika i både Säffle och bästa kommunen som är Sundbyberg, fortsätter han.

21 miljarder kronor

Totalt i Sverige steg intäkterna från den kommunala inkomstskatten med knappt 21 miljarder kronor, eller 3,6 procent, under 2015 jämfört med föregående år. I skatten ingår både en del som tillfaller kommunerna och den del som tillfaller landstingen.

Säffle kommun har i dag 15 343 invånare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.