2016-02-13 06:00

2016-02-13 06:00

Beslutet inte lagstridigt

SÄFFLE: Förvaltningsrätten ger kommunen rätt om föreningsbidrag till Centrumkyrkan

Förvaltningsrätten har nu sagt sitt. Säffle kommuns bidrag till Centrumkyrkan och härbärget var inte olagligt.

Därmed så avslås Sverigedemokraternas överklagan.

Det var i början av hösten förra året som processen inleddes. Kommunstyrelsen tog ett beslut om att bevilja Centrumkyrkan ett föreningsbidrag på 120 000 kronor. Pengar som skulle täcka kostnader för de lägenheter som de kyrkliga församlingarna i kommunen hyrde för att ge tak över huvudet till EU-migranterna i Säffle.

Detta föll inte Sverigedemokraterna i smaken. Genom Billy Johansson och Mathias Gyllensteen Söderström överklagade partiet beslutet till förvaltningsrätten. SD-politikerna hävdade att beslutet stred mot kommunallagen och detta ville man ha prövat juridiskt.

Nu har alltså förvaltningsrätten dömt till kommunens fördel.

Rätten anser att Säffle kommun haft både rätt och skyldighet att, enligt socialtjänstlagen, bidra till att EU-migranter fått tak över huvudet i en akut situation.

SD har även hävdat att beslutet stred mot likställighetsprincipen och att det funnits i oklarheter i hur kommunen behandlat och gett bidrag till andra föreningar. Förvaltningsrätten gör bedömningen att de klagande inte har kunnat styrka detta.

Att beslutet verkställdes innan det hade vunnit laga kraft var också en del i SD:s överklagan. Rätten slår fast att detta inte var lagstridigt då beslutet blev gällande direkt när kommunstyrelsens protokoll justerades.

Kommunchefen i Säffle, Ingemar Rosén, hade förväntat sig ett gynnande beslut för kommunen och tycker det är bra att saken prövats rättsligt.

– Det är positivt att förvaltningsrätten nu har bekräftat det vi hela tiden trott, att vi har hanterat detta på ett formellt korrekt sätt. Sedan tycker jag att vi har hittat en lösning som fungerar bra i Säffle och samarbetet med alla ideella krafter, i det här fallet kyrkorna, stärker vårt samhälle, säger Rosén.

Förvaltningsrättens beslut är möjligt att överklaga till kammarrätten. Sverigedemokraterna har också för avsikt att göra detta, det berättar partiets mediaansvarige i Säffle, Mathias Gyllensteen Söderström.

– Det kommer vi att göra. Vi vill gå på djupet med det här, det är vår skyldighet att göra det gentemot våra väljare, säger han.

Han lyfter även fram att en ledamot i förvaltningsrätten förde fram en annan uppfattning än den som majoriteten bakom domen hade. Denna ledamot ansåg att det överklagade beslutet skulle upphävas.

– Det ser vi faktiskt som en delseger och ett tecken på att vi är något på spåret. Det handlar om skattebetalarnas pengar och vi måste se till så att dessa används på ett förnuftigt sätt, säger Mathias Gyllensteen Söderström.

Det var i början av hösten förra året som processen inleddes. Kommunstyrelsen tog ett beslut om att bevilja Centrumkyrkan ett föreningsbidrag på 120 000 kronor. Pengar som skulle täcka kostnader för de lägenheter som de kyrkliga församlingarna i kommunen hyrde för att ge tak över huvudet till EU-migranterna i Säffle.

Detta föll inte Sverigedemokraterna i smaken. Genom Billy Johansson och Mathias Gyllensteen Söderström överklagade partiet beslutet till förvaltningsrätten. SD-politikerna hävdade att beslutet stred mot kommunallagen och detta ville man ha prövat juridiskt.

Nu har alltså förvaltningsrätten dömt till kommunens fördel.

Rätten anser att Säffle kommun haft både rätt och skyldighet att, enligt socialtjänstlagen, bidra till att EU-migranter fått tak över huvudet i en akut situation.

SD har även hävdat att beslutet stred mot likställighetsprincipen och att det funnits i oklarheter i hur kommunen behandlat och gett bidrag till andra föreningar. Förvaltningsrätten gör bedömningen att de klagande inte har kunnat styrka detta.

Att beslutet verkställdes innan det hade vunnit laga kraft var också en del i SD:s överklagan. Rätten slår fast att detta inte var lagstridigt då beslutet blev gällande direkt när kommunstyrelsens protokoll justerades.

Kommunchefen i Säffle, Ingemar Rosén, hade förväntat sig ett gynnande beslut för kommunen och tycker det är bra att saken prövats rättsligt.

– Det är positivt att förvaltningsrätten nu har bekräftat det vi hela tiden trott, att vi har hanterat detta på ett formellt korrekt sätt. Sedan tycker jag att vi har hittat en lösning som fungerar bra i Säffle och samarbetet med alla ideella krafter, i det här fallet kyrkorna, stärker vårt samhälle, säger Rosén.

Förvaltningsrättens beslut är möjligt att överklaga till kammarrätten. Sverigedemokraterna har också för avsikt att göra detta, det berättar partiets mediaansvarige i Säffle, Mathias Gyllensteen Söderström.

– Det kommer vi att göra. Vi vill gå på djupet med det här, det är vår skyldighet att göra det gentemot våra väljare, säger han.

Han lyfter även fram att en ledamot i förvaltningsrätten förde fram en annan uppfattning än den som majoriteten bakom domen hade. Denna ledamot ansåg att det överklagade beslutet skulle upphävas.

– Det ser vi faktiskt som en delseger och ett tecken på att vi är något på spåret. Det handlar om skattebetalarnas pengar och vi måste se till så att dessa används på ett förnuftigt sätt, säger Mathias Gyllensteen Söderström.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.