2016-02-10 08:50

2016-02-10 08:50

Sandra lever ett riktigt hundliv

HUNDAR: "Det är roligt att träna hundar med mycket drift i sig"!

Sandra Jonsson på Värmlandsnäs i Säffle kommun har haft hund sedan hon var 18 år gammal. I dag jobbar hon med sitt stora intresse.

Många djurägare i XTRA:s utgivningsområde känner igen Sandra. Hon jobbar hos Smådjursveterinären i Åmål Säffle. Även när hon inte arbetar på veterinärstationen är det fokus på fyrbenta.

Hon är utbildad inom både fysioterapi och massage för hundar och jobbar som egen företagare. Hon har också lagt till kursverksamhet som en del av hunderiet och kommer i vår att lära ut såväl vardagslydnad som apportering vid jakt.

– Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor, och det var när en annan instruktör sa till mig att jag har fingertoppskänsla för att träna med hund som jag förstod att jag kan kombinera mitt intresse med att hjälpa andra, berättar Sandra.

Ser individen

Sandras melodi som instruktör är att se individen. Hon menar att alla metoder inte funkar på alla hundar – det gäller att med fingertoppskänsla hitta rätt väg att gå för att få önskat resultat.

– Jag försöker att utgå från hunden och inte säga att en viss enskild metod är den enda rätta. Jag försöker att ha små grupper så att alla får plats och så att jag hinner hjälpa var och en.

Många hör av sig till Sandra för att de har problembeteenden med sin hund, så stora problem att de är i valet och kvalet att låta hunden somna in.

– I bland är det lätt åtgärdat medan det andra gånger behövs en större förändring som kan handla om att hunden får mer regler och ramar att rätta sig efter. Det är viktigt att hundar behandlas som hundar och inte som ett barn. Oftast är det hos ägaren den största förändringen ligger, menar Sandra. Jag gör noga uppföljningar på dessa hundar och det finns inte en av dem i dag som inte är en lugn och harmonisk hund i samspel med sin ägare. Det värmer såklart hjärtat.

En del hundägare drar sig för att börja på kurser för att hunden till exempel visar aggressivitet. Hur hanterar man sådana fall?

– Vid större problembeteenden kan jag inleda med hembesök och redan där kan jag se problem som ägaren inte kanske sett, svarar Sandra.

Sandras företag Hundfocus har även en del jakt på menyn.

– Jag älskar jakten, ler Sandra. Det är roligt att träna hundar med mycket drift i sig!

Många djurägare i XTRA:s utgivningsområde känner igen Sandra. Hon jobbar hos Smådjursveterinären i Åmål Säffle. Även när hon inte arbetar på veterinärstationen är det fokus på fyrbenta.

Hon är utbildad inom både fysioterapi och massage för hundar och jobbar som egen företagare. Hon har också lagt till kursverksamhet som en del av hunderiet och kommer i vår att lära ut såväl vardagslydnad som apportering vid jakt.

– Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor, och det var när en annan instruktör sa till mig att jag har fingertoppskänsla för att träna med hund som jag förstod att jag kan kombinera mitt intresse med att hjälpa andra, berättar Sandra.

Ser individen

Sandras melodi som instruktör är att se individen. Hon menar att alla metoder inte funkar på alla hundar – det gäller att med fingertoppskänsla hitta rätt väg att gå för att få önskat resultat.

– Jag försöker att utgå från hunden och inte säga att en viss enskild metod är den enda rätta. Jag försöker att ha små grupper så att alla får plats och så att jag hinner hjälpa var och en.

Många hör av sig till Sandra för att de har problembeteenden med sin hund, så stora problem att de är i valet och kvalet att låta hunden somna in.

– I bland är det lätt åtgärdat medan det andra gånger behövs en större förändring som kan handla om att hunden får mer regler och ramar att rätta sig efter. Det är viktigt att hundar behandlas som hundar och inte som ett barn. Oftast är det hos ägaren den största förändringen ligger, menar Sandra. Jag gör noga uppföljningar på dessa hundar och det finns inte en av dem i dag som inte är en lugn och harmonisk hund i samspel med sin ägare. Det värmer såklart hjärtat.

En del hundägare drar sig för att börja på kurser för att hunden till exempel visar aggressivitet. Hur hanterar man sådana fall?

– Vid större problembeteenden kan jag inleda med hembesök och redan där kan jag se problem som ägaren inte kanske sett, svarar Sandra.

Sandras företag Hundfocus har även en del jakt på menyn.

– Jag älskar jakten, ler Sandra. Det är roligt att träna hundar med mycket drift i sig!