2016-01-29 15:55

2016-01-29 15:55

Erika Sörqvist har stora planer för Granviks gård

SÄFFLE: "Hoppas det ska bli en samlingsplats i Västsverige för hästevents"

Granviks gård har fått nya ägare. På gården planerar Erika Sörqvist att undervisa i ridstilen integrerad ridkonst och föda upp den ovanliga rasen american curly - hästar med lockig päls.

Solen värmer och smältvattnet droppar från plåttaken när ST besöker Granviks gård strax utanför Säffle. Erika Sörqvist har just släppt ut hästarna och är i färd med att sopa stallgången.

Tillsammans med sin mamma Britt Sörqvist och hennes sambo Sixten Andersson, tog hon över Granviks gård i december och sedan dess har det varit fullt upp att komma in i de dagliga rutinerna och planera för framtiden.

– Det har varit lite omtumlande och mycket nytt men det är roligt, säger hon.

Uppvuxen i Åmål

Flyttlasset gick från Hudiksvall, men Erika Sörqvist är uppvuxen i Åmål, och att bo i Granvik känns redan som hemma.

– När vi hittade det här tänkte vi att ska vi satsa så är det nu. Vi ville också komma närmare släkten, säger Erika Sörqvist.

Hästintresset har funnits sedan barnsben och på gymnasiet gick hon ett naturbruksprogram med hästinriktning. Men att jobba med hästar var till en början inte ett självklart val och efter gymnasiet valde Erika att plugga vidare i Lund.

Hon läste genusvetenskap och litteraturvetenskap och jobbade en period med marknadsföring i Köpenhamn.

Men det kändes inte rätt och tanken på att jobba med hästar växte sig starkare. Hon bestämde sig då för att flytta till Hudiksvall och hjälpa sin mamma i avelsverksamheten med american curly-hästarna.

– Det gav mig möjlighet att tänka på vad jag ville inrikta mig på, säger Erika Sörqvist.

Svaret kom när hon gick en instruktörsutbildning i integrerad ridkonst - en typ av klassisk dressyr som lärs ut av Christina Drangel, med influenser från olika ridstilar, bland annat akademisk och centrerad ridning.

– Det handlar om att hitta en balanserad ridning. Man rider på ett sätt som är positivt för hästen biomekaniskt och man ser även till ryttarens styrkor och svagheter. Ryttaren ska ha en grundstabilitet och vara oberoende av handen. Det är en ridning som gynnar både hästen och ryttaren och fokuserar på att stärka hästen, säger Erika Sörqvist.

Allergivänlig

På Granviks gård kommer Erika Sörqvist att hålla träningar i integrerad ridkonst och tillsammans med familjen fortsätter även aveln av american curly-hästar. Rasen, som har lockig päls och man, är ovanlig i Sverige och en av Erika Sörqvists hästar har fått representera rasen på Sweden International Horseshow i Friends Arena.

Rasen har också gjort sig känd för att vara allergivänlig eftersom många som inte tål vanliga hästar klarar att ha en american curly.

– En av våra målsättningar är att marknadsföra rasen. Det är en väldigt bra allroundhäst med ett bra temperament. Det är en bra häst för fritidsryttare.

Vid sidan av ridundervisningen och aveln kommer man fortsätta att hyra ut boxplatser för privathästar på Granviks gård. Tanken är också att locka gästtränare och föreläsare till anläggningen.

– Vi hoppas att det ska bli en samlingsplats i Västsverige för hästevents, säger Erika Sörqvist.

Solen värmer och smältvattnet droppar från plåttaken när ST besöker Granviks gård strax utanför Säffle. Erika Sörqvist har just släppt ut hästarna och är i färd med att sopa stallgången.

Tillsammans med sin mamma Britt Sörqvist och hennes sambo Sixten Andersson, tog hon över Granviks gård i december och sedan dess har det varit fullt upp att komma in i de dagliga rutinerna och planera för framtiden.

– Det har varit lite omtumlande och mycket nytt men det är roligt, säger hon.

Uppvuxen i Åmål

Flyttlasset gick från Hudiksvall, men Erika Sörqvist är uppvuxen i Åmål, och att bo i Granvik känns redan som hemma.

– När vi hittade det här tänkte vi att ska vi satsa så är det nu. Vi ville också komma närmare släkten, säger Erika Sörqvist.

Hästintresset har funnits sedan barnsben och på gymnasiet gick hon ett naturbruksprogram med hästinriktning. Men att jobba med hästar var till en början inte ett självklart val och efter gymnasiet valde Erika att plugga vidare i Lund.

Hon läste genusvetenskap och litteraturvetenskap och jobbade en period med marknadsföring i Köpenhamn.

Men det kändes inte rätt och tanken på att jobba med hästar växte sig starkare. Hon bestämde sig då för att flytta till Hudiksvall och hjälpa sin mamma i avelsverksamheten med american curly-hästarna.

– Det gav mig möjlighet att tänka på vad jag ville inrikta mig på, säger Erika Sörqvist.

Svaret kom när hon gick en instruktörsutbildning i integrerad ridkonst - en typ av klassisk dressyr som lärs ut av Christina Drangel, med influenser från olika ridstilar, bland annat akademisk och centrerad ridning.

– Det handlar om att hitta en balanserad ridning. Man rider på ett sätt som är positivt för hästen biomekaniskt och man ser även till ryttarens styrkor och svagheter. Ryttaren ska ha en grundstabilitet och vara oberoende av handen. Det är en ridning som gynnar både hästen och ryttaren och fokuserar på att stärka hästen, säger Erika Sörqvist.

Allergivänlig

På Granviks gård kommer Erika Sörqvist att hålla träningar i integrerad ridkonst och tillsammans med familjen fortsätter även aveln av american curly-hästar. Rasen, som har lockig päls och man, är ovanlig i Sverige och en av Erika Sörqvists hästar har fått representera rasen på Sweden International Horseshow i Friends Arena.

Rasen har också gjort sig känd för att vara allergivänlig eftersom många som inte tål vanliga hästar klarar att ha en american curly.

– En av våra målsättningar är att marknadsföra rasen. Det är en väldigt bra allroundhäst med ett bra temperament. Det är en bra häst för fritidsryttare.

Vid sidan av ridundervisningen och aveln kommer man fortsätta att hyra ut boxplatser för privathästar på Granviks gård. Tanken är också att locka gästtränare och föreläsare till anläggningen.

– Vi hoppas att det ska bli en samlingsplats i Västsverige för hästevents, säger Erika Sörqvist.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.