2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

"Ska inte märkas någon skillnad"

SÄFFLE: Vardaga har tagit över driften av Lindbacken

Nytt vårdbolag och ny verksamhetschef. 1 januari så tog Vardaga över driften av Lindbacken.
Reaktionerna från personal och boende verkar än så länge vara positiva.

Processen fram till bytet av vårdentreprenör på Lindbacken har varit utdragen och slingrig ända sedan sommaren 2014. Överklaganden och ett rättsligt efterspel ledde så småningom fram till att Vardaga vann upphandlingen.

Nu är skiftet genomfört och ny verksamhetschef är Ingela Thiessen Brask. För exakt ett år sedan var hon med om när Vardaga tappade driften av ett boende i hennes hemkommun Årjäng. Hon är därmed medveten om den oro och de funderingar som en sådan här process innebär för personal och boende och hur viktigt det är med kontinuitet.

– Jag förstår om många har känt en osäkerhet, det är helt naturligt. Det allra viktigaste för oss när vi tar över är att personalen är med oss och att de boende inte ska märka någon skillnad, säger Ingela Thiessen Brask.

Första intryck

Hon gjorde sin första arbetsdag på måndagen och än så länge har hon inte riktigt hunnit landa, berättar hon. Men mottagandet och de första intrycken är positiva.

– Ja, absolut. Jag har verkligen känt mig välkommen och jag upplever inte att det finns någon oro här längre. Det känns jättebra.

Flera i personalen bekräftar att många har upplevt en osäkerhet inför framtiden under tiden som Attendo och Vardaga ”kämpade” om att få sköta driften. De boende och deras anhöriga har haft många frågor som nu alltmer börjar kunna besvaras.

– Det var ju verkligen många turer innan det blev klart och det kändes ju inte så bra. Det som de boende och anhöriga framför allt har undrat över är om personalen skulle få vara kvar och så har det ju blivit, säger Veronika Brodin.

Delegering

Personalgruppen kommer alltså att behållas helt intakt. Den enda personella skillnaden är bytet av verksamhetschef. Ingela Thiessen Brask förklarar att hon och Vardaga kommer att delegera ut ansvar och arbetsuppgifter till ett antal mellanchefer.

– Det kommer att finnas en gruppchef på varje våningsplan. Sedan kommer vi arbeta mycket med delaktighet och inflytande. Måltidsråd, aktivitetsråd och boenderåd bland annat.

Vardagas nyss inledda avtal är på fyra år med möjlighet till förlängning.

– Jag har som sagt fått ett jättebra intryck av boendet och personalen. Nu ska vi fortsätta utveckla Lindbacken för våra boende. Om det kommer bli någon förändring så ska det vara till det bättre, säger Ingela Thiessen Brask.

Processen fram till bytet av vårdentreprenör på Lindbacken har varit utdragen och slingrig ända sedan sommaren 2014. Överklaganden och ett rättsligt efterspel ledde så småningom fram till att Vardaga vann upphandlingen.

Nu är skiftet genomfört och ny verksamhetschef är Ingela Thiessen Brask. För exakt ett år sedan var hon med om när Vardaga tappade driften av ett boende i hennes hemkommun Årjäng. Hon är därmed medveten om den oro och de funderingar som en sådan här process innebär för personal och boende och hur viktigt det är med kontinuitet.

– Jag förstår om många har känt en osäkerhet, det är helt naturligt. Det allra viktigaste för oss när vi tar över är att personalen är med oss och att de boende inte ska märka någon skillnad, säger Ingela Thiessen Brask.

Första intryck

Hon gjorde sin första arbetsdag på måndagen och än så länge har hon inte riktigt hunnit landa, berättar hon. Men mottagandet och de första intrycken är positiva.

– Ja, absolut. Jag har verkligen känt mig välkommen och jag upplever inte att det finns någon oro här längre. Det känns jättebra.

Flera i personalen bekräftar att många har upplevt en osäkerhet inför framtiden under tiden som Attendo och Vardaga ”kämpade” om att få sköta driften. De boende och deras anhöriga har haft många frågor som nu alltmer börjar kunna besvaras.

– Det var ju verkligen många turer innan det blev klart och det kändes ju inte så bra. Det som de boende och anhöriga framför allt har undrat över är om personalen skulle få vara kvar och så har det ju blivit, säger Veronika Brodin.

Delegering

Personalgruppen kommer alltså att behållas helt intakt. Den enda personella skillnaden är bytet av verksamhetschef. Ingela Thiessen Brask förklarar att hon och Vardaga kommer att delegera ut ansvar och arbetsuppgifter till ett antal mellanchefer.

– Det kommer att finnas en gruppchef på varje våningsplan. Sedan kommer vi arbeta mycket med delaktighet och inflytande. Måltidsråd, aktivitetsråd och boenderåd bland annat.

Vardagas nyss inledda avtal är på fyra år med möjlighet till förlängning.

– Jag har som sagt fått ett jättebra intryck av boendet och personalen. Nu ska vi fortsätta utveckla Lindbacken för våra boende. Om det kommer bli någon förändring så ska det vara till det bättre, säger Ingela Thiessen Brask.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.