2016-01-13 19:07

2016-01-13 19:07

Politikerna sa nej till stängning av Tveta skola

SÄFFLE: Diskussion ska inledas

På onsdagskvällen kom beskedet. Efter långa överläggningar i barn- och utbildningsnämnden fattade politikerna beslutet att rädda Tveta skola – i alla fall en stund.

Barn- och utbildningsnämndens möte på onsdagseftermiddagen blev en långkörare. Vid 18-tiden kom beskedet.

Lugnadalskolan ska avvecklas och eleverna ska ta plats i Höglundaskolans lokaler som tjänstemännen föreslagit.

Man fullföljer därmed det tidigare beslutet om en gemensam högstadieplattform.

Tveta skola får vara kvar – men hur länge är inte bestämt. Här köper sig politikerna mer tid, då BUN gav i uppdrag till tjänstemännen att inleda en diskussion med bygden om skolans framtid. Hur ska skolan kunna bedriva kvalitativ utbildning med de medel som resursfördelningssystemet ger? Det är frågan som ska lösas.

En borgerlig majoritet fick stöd av SD för ovanstående lösning i den brännheta skolfrågan. Centerpartiet och Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade enligt ovan medan Sjukvårdspartiet avstod från att rösta. Socialdemokraterna hade ett eget förslag som gick ut på återremiss, det röstades ned.

– Nu blir det tjänstemän tillsammans med bland annat skolpersonal som ska se om man kan komma överens om en lösning för Tveta skola, sa nämndens ordförande Erik Blakstad (M) i en kommentar efter sammanträdet.

Beslutet om en nedläggning av Tveta skola fattades alltså inte då politikerna vill vänta in resultat från det landsbygdsprojekt som kommunfullmäktige i Säffle fattade beslut om i juni 2014 och det är under denna avvaktan som diskussionerna om skolan ska inledas.

Fortsättning lär följa.

Barn- och utbildningsnämndens möte på onsdagseftermiddagen blev en långkörare. Vid 18-tiden kom beskedet.

Lugnadalskolan ska avvecklas och eleverna ska ta plats i Höglundaskolans lokaler som tjänstemännen föreslagit.

Man fullföljer därmed det tidigare beslutet om en gemensam högstadieplattform.

Tveta skola får vara kvar – men hur länge är inte bestämt. Här köper sig politikerna mer tid, då BUN gav i uppdrag till tjänstemännen att inleda en diskussion med bygden om skolans framtid. Hur ska skolan kunna bedriva kvalitativ utbildning med de medel som resursfördelningssystemet ger? Det är frågan som ska lösas.

En borgerlig majoritet fick stöd av SD för ovanstående lösning i den brännheta skolfrågan. Centerpartiet och Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade enligt ovan medan Sjukvårdspartiet avstod från att rösta. Socialdemokraterna hade ett eget förslag som gick ut på återremiss, det röstades ned.

– Nu blir det tjänstemän tillsammans med bland annat skolpersonal som ska se om man kan komma överens om en lösning för Tveta skola, sa nämndens ordförande Erik Blakstad (M) i en kommentar efter sammanträdet.

Beslutet om en nedläggning av Tveta skola fattades alltså inte då politikerna vill vänta in resultat från det landsbygdsprojekt som kommunfullmäktige i Säffle fattade beslut om i juni 2014 och det är under denna avvaktan som diskussionerna om skolan ska inledas.

Fortsättning lär följa.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.