2015-12-17 13:10

2015-12-17 13:10

22 miljoner kronor till integrationsprojekt

SÄFFLE: Stöd till projekt som ska minska utanförskapet

Igår beviljade svenska ESF-rådet i Norra Mellansverige en projektansökan om stöd till fem Värmlandskommuner för att minska utanförskapet för nyanlända som står långt ifrån arbetsmarknaden. Säffle är en av kommunerna som får ta del av pengarna.

De fem kommunerna i Värmland är Filipstad, Säffle, Grums, Kil och Sunne som tillsammans får dela på 22 miljoner kronor under tre år. För Säffles del innebär detta att kommunen får cirka en miljon kronor extra per år för arbete med målgruppen.

Projektet har sitt ursprung i att ytterst få av alla nyanlända i Värmland som lämnar etableringsreformen efter två år har lyckats få ett arbete eller gått vidare mot reguljär utbildning. Detta gör att de kommuner som har ett stort mottagande också får många människor som uppbär försörjningsstöd och hamnar i utanförskap.

Projektets huvudsyfte är att bryta utanförskapet för de nyanlända som står längst från arbetsmarknaden genom bättre samverkan och effektivare insatser.

Filipstads kommun, som är projektägare, tog initiativet till projektet för att man ville skapa förutsättningar för att ge dessa individer möjlighet att närma sig arbetsmarknaden. Kommunens samtliga förvaltningar behöver skapa arbetssätt och metoder för att effektivt kunna samarbeta och leverera resultat.

Detta arbete ville man göra tillsammans med andra kommuner med likartade utmaningar för att kunna skapa verkningsfulla och fungerande processer som sedan kan användas av en bred skara kommuner i Värmland.

– För oss passade detta som handen i handsken, säger Richard Krusell, projektledare för Säffles del i projektet. ESF-stödet ger oss ökade möjligheter att utveckla samverkan mellan Säffle Lärcenter, arbetsmarknadsenheten och individ- och familjeomsorgen för att lyfta nyanlända som hamnat i försörjningsstöd närmare arbetsmarknaden med hjälp av praktikplatser och utbildning. Det ger också ökade möjligheter för kommunen att i samverkan med Arbetsförmedlingen skapa karriärvägar för personer som går på svenska för invandrare.

De fem kommunerna i Värmland är Filipstad, Säffle, Grums, Kil och Sunne som tillsammans får dela på 22 miljoner kronor under tre år. För Säffles del innebär detta att kommunen får cirka en miljon kronor extra per år för arbete med målgruppen.

Projektet har sitt ursprung i att ytterst få av alla nyanlända i Värmland som lämnar etableringsreformen efter två år har lyckats få ett arbete eller gått vidare mot reguljär utbildning. Detta gör att de kommuner som har ett stort mottagande också får många människor som uppbär försörjningsstöd och hamnar i utanförskap.

Projektets huvudsyfte är att bryta utanförskapet för de nyanlända som står längst från arbetsmarknaden genom bättre samverkan och effektivare insatser.

Filipstads kommun, som är projektägare, tog initiativet till projektet för att man ville skapa förutsättningar för att ge dessa individer möjlighet att närma sig arbetsmarknaden. Kommunens samtliga förvaltningar behöver skapa arbetssätt och metoder för att effektivt kunna samarbeta och leverera resultat.

Detta arbete ville man göra tillsammans med andra kommuner med likartade utmaningar för att kunna skapa verkningsfulla och fungerande processer som sedan kan användas av en bred skara kommuner i Värmland.

– För oss passade detta som handen i handsken, säger Richard Krusell, projektledare för Säffles del i projektet. ESF-stödet ger oss ökade möjligheter att utveckla samverkan mellan Säffle Lärcenter, arbetsmarknadsenheten och individ- och familjeomsorgen för att lyfta nyanlända som hamnat i försörjningsstöd närmare arbetsmarknaden med hjälp av praktikplatser och utbildning. Det ger också ökade möjligheter för kommunen att i samverkan med Arbetsförmedlingen skapa karriärvägar för personer som går på svenska för invandrare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.