2015-12-16 14:23

2015-12-16 14:23

Kadhammar – en stolt kulturpristagare

SÄFFLE: Kulturgärning över 40 år hyllas av Säffle kommun

Årets kulturpristagare i Säffle kommun är Anders Kadhammar.
En person som det är svårt att sätta en enda stämpel på.
– Jag är väl något av en mångsidig kulturentreprenör som hållit på i 45 år, säger en stolt pristagare.

Året var 1970 och resan skulle till att ta sin början. En 20-årig Anders Kadhammar satt med vänner vid den gamla klockstapeln i Säffle och funderade över livet och framtiden. Två val låg framför honom. Utbildning till fordonsmekaniker eller dekoratör.

– Jag sökte till båda dessa utbildningar. Till slut bestämde jag mig för att det skulle bli målarfärg i stället för olja, berättar Anders.

Sedan har allting rullat på i stadig takt. Evenemang, uppdragsgivare och egna projekt har avlöst varandra. 1974 så drog Anders i gång musikfestivalen Musik för alla, en festival som för övrigt levde upp igen förra sommaren i Silvénska parken. 1974 så gjorde han även sin första insats som scenograf i skarpt läge.

– Einar Bergh hade kommit till Säffle då och jag fick mitt första uppdrag för det som skulle komma att bli Säffleoperan så småningom.

Sade upp sig

Arbetet som scenograf var under många år det som kom att bli Anders Kadhammars huvudsakliga sysselsättning. Och det var också i anslutning till teaterscenen som han fick verkligen fick utlopp för sin kreativitet.

– Jag minns att jag hade ett jobb som förskolepedagog i Lerum 1975. Einar Bergh ville att jag skulle göra scenografin till Jungfruburen. När jag sedan inte fick ledigt från jobbet så blev jag tvunget att välja.

Vilket valet blev, ja det är ju inte svårt att räkna ut.

– Nej, jag sa upp mig. Man var ju så orädd när man var ung, jag kunde inte motstå frestelsen. Sedan minns jag att jag bodde på Storgatan 12, det kostade 450 kronor i månaden och, ja vad ska man säga, det var billigt att leva på den tiden.

De senaste fem åren så har ny ”epok” i Anders Kadhammars kulturella liv tagit vid.

På tiden

Musiken har alltid funnits med honom men det är först på äldre dagar som hans kreativa sida också har letat sig in hans musicerande på riktigt allvar.

Det handlar förstås om Beat of the apple - next stop Manhattan. En musikalisk och bildmässig hyllning till Anders Kadhammars själsliga hemstad New York.

Med tanke på Anders Kadhammars livsgärning för kulturen i Säffle och det faktum att han fortfarande i högsta grad är aktiv så känns ju kulturpriset helt i sin ordning. Många har hört av sig till honom med budskapet att det ”var på tiden”.

– Jo, så är det väl och jag kan väl hålla med om det till viss del. Sedan vill jag inte se det här som en slutpunkt utan som ett erkännande på vägen, säger Anders Kadhammar.

Resan fortsätter således.

Året var 1970 och resan skulle till att ta sin början. En 20-årig Anders Kadhammar satt med vänner vid den gamla klockstapeln i Säffle och funderade över livet och framtiden. Två val låg framför honom. Utbildning till fordonsmekaniker eller dekoratör.

– Jag sökte till båda dessa utbildningar. Till slut bestämde jag mig för att det skulle bli målarfärg i stället för olja, berättar Anders.

Sedan har allting rullat på i stadig takt. Evenemang, uppdragsgivare och egna projekt har avlöst varandra. 1974 så drog Anders i gång musikfestivalen Musik för alla, en festival som för övrigt levde upp igen förra sommaren i Silvénska parken. 1974 så gjorde han även sin första insats som scenograf i skarpt läge.

– Einar Bergh hade kommit till Säffle då och jag fick mitt första uppdrag för det som skulle komma att bli Säffleoperan så småningom.

Sade upp sig

Arbetet som scenograf var under många år det som kom att bli Anders Kadhammars huvudsakliga sysselsättning. Och det var också i anslutning till teaterscenen som han fick verkligen fick utlopp för sin kreativitet.

– Jag minns att jag hade ett jobb som förskolepedagog i Lerum 1975. Einar Bergh ville att jag skulle göra scenografin till Jungfruburen. När jag sedan inte fick ledigt från jobbet så blev jag tvunget att välja.

Vilket valet blev, ja det är ju inte svårt att räkna ut.

– Nej, jag sa upp mig. Man var ju så orädd när man var ung, jag kunde inte motstå frestelsen. Sedan minns jag att jag bodde på Storgatan 12, det kostade 450 kronor i månaden och, ja vad ska man säga, det var billigt att leva på den tiden.

De senaste fem åren så har ny ”epok” i Anders Kadhammars kulturella liv tagit vid.

På tiden

Musiken har alltid funnits med honom men det är först på äldre dagar som hans kreativa sida också har letat sig in hans musicerande på riktigt allvar.

Det handlar förstås om Beat of the apple - next stop Manhattan. En musikalisk och bildmässig hyllning till Anders Kadhammars själsliga hemstad New York.

Med tanke på Anders Kadhammars livsgärning för kulturen i Säffle och det faktum att han fortfarande i högsta grad är aktiv så känns ju kulturpriset helt i sin ordning. Många har hört av sig till honom med budskapet att det ”var på tiden”.

– Jo, så är det väl och jag kan väl hålla med om det till viss del. Sedan vill jag inte se det här som en slutpunkt utan som ett erkännande på vägen, säger Anders Kadhammar.

Resan fortsätter således.

Ur Motiveringen

Anders Kadhammar är en av Säffles mest framträdande kulturutövare. Med Säffle, och von Echstedska gården, som fast punkt har Anders framgångsrikt gjort internationella utblickar där hans musik och konstnärliga ambitioner visar det kulturella uttryckets kraft.

Anders Kadhammar har under sin karriär bland annat jobbat som scenograf på Säffleoperan, han har som konstnär varit representerad på Liljevalchs konsthall och det stora musikintresset har, förutom det egna musicerandet, resulterat i att arrangera musikfestivaler i Säffle.

Under de senaste åren har han låtit sig inspireras av New Yorks brusande liv och föreställningen Beat of the apple : next stop Manhattan är en hyllning till staden. Föreställningen har gjort succé på alla platser där den uppförts.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.