2015-12-12 06:00

2015-12-12 06:00

"Det är ett väldigt tryck"

SÄFFLE: Fortsatt svårt att hitta platser till ensamkommande

I 66 svenska kommuner är situationen för socialtjänsten kritisk och många har anmält den egna verksamheten för missförhållanden.
I Säffle så är läget ännu inte lika allvarligt – men trycket är hårt.
– Det är en ansträngd situation och så kommer det fortsätta under 2016, säger socialchefen Karin Krönenstedt.

Det är tidningen Dagens Samhälle som har genomfört en undersökning av socialtjänsterna i landets kommuner. Detta mot bakgrund flyktingsituationen i allmänhet och det stora antalet ensamkommande minderåriga som har kommit till Sverige under året i synnerhet.

8 av 10 kommuner uppger att deras socialtjänster är hårt pressade och inom denna grupp går det utan tvekan att placera Säffle kommun. Lika illa som somliga svenska kommuner tycks ha det, är det dock inte här just nu. I 66 kommuner så är läget kritiskt och 27 kommuner har anmält den egna verksamheten för allvarliga missförhållanden, enligt Dagens Samhälle.

– Där är vi kanske inte riktigt, vi har ju inte gjort någon anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, säger socialchefen Karin Krönenstedt.

I nästa andetag så lyfter hon ändå fram att läget är bekymmersamt på flera sätt.

– Rent generellt så ökar efterfrågan på en mängd olika insatser från socialtjänsten och det får såklart effekter. Ett stort problem just nu är att hinna med att rekrytera personal, säger hon.

Denna situation bekräftas av Kerstin Belander, som är chef för IFO, individ- och familjeomsorgen i kommunen. Hon lyfter dock fortsatt fram sängplatser för ensamkommande som den allra största utmaningen just nu.

– Det finns inga platser på boenden eller i familjehem. Då får vi köpa dyra platser på andra ställen eller säga nej och det innebär också en kostnad för oss. Det är väldigt stort tryck just nu, säger hon.

Ett nytt utslussningsboende kopplat till HVB-hemmet Gränden är, som Säffle-Tidningen berättade tidigare i veckan, på gång. Detta klubbades av socialnämnden på onsdagen och det innebär tio nya platser för ensamkommande ungdomar.

– När detta tas i bruk så kommer att det att lätta något på trycket, säger Kerstin Belander.

Strikt ekonomiskt så kommer socialnämnden sannolikt att kunna hålla sin budget för 2015.

Försörjningsstödet har visserligen skjutit i höjden rejält och snittet per månad har legat på 1,1 miljoner kronor det gångna året. Som en jämförelse så var motsvarande summa 650 000 kronor 2012.

Trots detta och tack vara pengar som skjuts till från statligt håll så verkar nämnden alltså kunna presentera ett bokslut som går ihop så småningom.

Även en lägre efterfrågan på äldreomsorg har hållit nere kostnaderna.

– Just nu så har vi en ekonomi i balans. Sedan är det en skör prognos på lite längre sikt. Det finns en osäkerhet och 2016 kommer att vara fortsatt ansträngt, säger Karin Krönenstedt.

Det är tidningen Dagens Samhälle som har genomfört en undersökning av socialtjänsterna i landets kommuner. Detta mot bakgrund flyktingsituationen i allmänhet och det stora antalet ensamkommande minderåriga som har kommit till Sverige under året i synnerhet.

8 av 10 kommuner uppger att deras socialtjänster är hårt pressade och inom denna grupp går det utan tvekan att placera Säffle kommun. Lika illa som somliga svenska kommuner tycks ha det, är det dock inte här just nu. I 66 kommuner så är läget kritiskt och 27 kommuner har anmält den egna verksamheten för allvarliga missförhållanden, enligt Dagens Samhälle.

– Där är vi kanske inte riktigt, vi har ju inte gjort någon anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, säger socialchefen Karin Krönenstedt.

I nästa andetag så lyfter hon ändå fram att läget är bekymmersamt på flera sätt.

– Rent generellt så ökar efterfrågan på en mängd olika insatser från socialtjänsten och det får såklart effekter. Ett stort problem just nu är att hinna med att rekrytera personal, säger hon.

Denna situation bekräftas av Kerstin Belander, som är chef för IFO, individ- och familjeomsorgen i kommunen. Hon lyfter dock fortsatt fram sängplatser för ensamkommande som den allra största utmaningen just nu.

– Det finns inga platser på boenden eller i familjehem. Då får vi köpa dyra platser på andra ställen eller säga nej och det innebär också en kostnad för oss. Det är väldigt stort tryck just nu, säger hon.

Ett nytt utslussningsboende kopplat till HVB-hemmet Gränden är, som Säffle-Tidningen berättade tidigare i veckan, på gång. Detta klubbades av socialnämnden på onsdagen och det innebär tio nya platser för ensamkommande ungdomar.

– När detta tas i bruk så kommer att det att lätta något på trycket, säger Kerstin Belander.

Strikt ekonomiskt så kommer socialnämnden sannolikt att kunna hålla sin budget för 2015.

Försörjningsstödet har visserligen skjutit i höjden rejält och snittet per månad har legat på 1,1 miljoner kronor det gångna året. Som en jämförelse så var motsvarande summa 650 000 kronor 2012.

Trots detta och tack vara pengar som skjuts till från statligt håll så verkar nämnden alltså kunna presentera ett bokslut som går ihop så småningom.

Även en lägre efterfrågan på äldreomsorg har hållit nere kostnaderna.

– Just nu så har vi en ekonomi i balans. Sedan är det en skör prognos på lite längre sikt. Det finns en osäkerhet och 2016 kommer att vara fortsatt ansträngt, säger Karin Krönenstedt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.