2015-12-03 08:43

2015-12-03 08:44

Vision Bylunda sjösätts

SÄFFLE: Bylund blir mötesplats för integrationen

Bylunda ska bli en mötesplats som ska främja integrationen i Säffle.
Det står nu klart och kommunen skjuter till 700 000 kronor till verksamheten som ska drivas av Säffle pastorat och de olika frikyrkorna i kommunen.

Det var tidigare i höstas som SER, Säffles Ekumeniska råd, fick uppdraget från kommunen att samordna integrationsarbetet för de civila krafterna i samhället.

Denna uppmaning har nu lett fram till det som har fått arbetsnamnet Vision Bylunda.

Den före detta fritidsgården låg länge ute till försäljning men processen stoppades i sista stund. En starkt bidragande orsak till detta var planerna på att använda lokalerna som en mötesplats för att främja integration i Säffle.

– Det första vi gjorde efter att ha fått uppdraget var att gå till Marina på Jokarjo och frågade vad de hade för behov. Det visade sig att man behövde skor och varma kläder, säger Joakim Götborg, pastor inom Centrumkyrkan.

Samlingslokal

Detta behov stillades och sedan dess har det gått snabbt och mycket har hänt på några få månader. Man har inventerat vad som faktiskt redan görs i civilsamhället i allmänhet och inom kyrkorna i synnerhet för en förbättrad integration.

Det handlar inte minst om välbesökta språkcaféer tre kvällar i veckan hos de olika församlingarna.

– Efter det insåg vi att det fanns ett behov av en samlingslokal, en mötesplats för i första hand de asylsökande som bor på hotellet, säger Marit Langaard.

Att man snabbt vände blickarna mot Bylunda hade flera skäl. Läget rent geografiskt och de möjligheter som byggnaden faktiskt redan har, bland annat.

– Närheten till asylboendet vid hotellet är ju en faktor. Sedan är det inget jätteprojekt att ställa lokalerna i ordning, säger Lars Johansson.

Exakt vad det hela ska mynna ut i, vilka öppettider som ska gälla och hur verksamheten kommer att se ut har ännu inte riktigt fallit på plats. Alla inblandade är dock rörande överens om att projektet är välbehövligt och att förutsättningarna till framgång är goda.

– Vi har informerat om att detta är på gång och det finns verkligen ett behov. Många vill ha aktiviteter av olika slag, några har specifika önskemål som att kunna få spela pingis, säger Marina Eriksson som är Jokarjos platschef vid asylboendet i annexet på hotellet.

Verklig integration

Joakim Götborg lyfter fram en känsla han har, att det hos Säffleborna finns en utbredd vilja att faktiskt vara med och bidra.

– Integration kan aldrig gå åt bara ett håll och jag hoppas att det här projektet ska leda till att vi får uppleva verkligen integration. Jag ser det som att vi har chansen till ett ”påfyll” av engagerade människor i Säffle, säger han.

Ann-Britt Lövhall från Centrumkyrkan ser framför sig att de asylsökande kvinnorna ska hitta en plats i den nya verksamheten.

– Det är min förhoppning. Att kvinnorna ska ta sig till den nya mötesplatsen tillsammans med barnen, säger hon.

Henry Robertsson från EFS-kyrkan sammanfattar situationen på ett bra sätt.

– Jag tycker vi har fått ett tydligt uppdrag inom kyrkorna. Det handlar om att ta sig an dem som är i underläge. Det handlar om kärlek, säger han.

Det var tidigare i höstas som SER, Säffles Ekumeniska råd, fick uppdraget från kommunen att samordna integrationsarbetet för de civila krafterna i samhället.

Denna uppmaning har nu lett fram till det som har fått arbetsnamnet Vision Bylunda.

Den före detta fritidsgården låg länge ute till försäljning men processen stoppades i sista stund. En starkt bidragande orsak till detta var planerna på att använda lokalerna som en mötesplats för att främja integration i Säffle.

– Det första vi gjorde efter att ha fått uppdraget var att gå till Marina på Jokarjo och frågade vad de hade för behov. Det visade sig att man behövde skor och varma kläder, säger Joakim Götborg, pastor inom Centrumkyrkan.

Samlingslokal

Detta behov stillades och sedan dess har det gått snabbt och mycket har hänt på några få månader. Man har inventerat vad som faktiskt redan görs i civilsamhället i allmänhet och inom kyrkorna i synnerhet för en förbättrad integration.

Det handlar inte minst om välbesökta språkcaféer tre kvällar i veckan hos de olika församlingarna.

– Efter det insåg vi att det fanns ett behov av en samlingslokal, en mötesplats för i första hand de asylsökande som bor på hotellet, säger Marit Langaard.

Att man snabbt vände blickarna mot Bylunda hade flera skäl. Läget rent geografiskt och de möjligheter som byggnaden faktiskt redan har, bland annat.

– Närheten till asylboendet vid hotellet är ju en faktor. Sedan är det inget jätteprojekt att ställa lokalerna i ordning, säger Lars Johansson.

Exakt vad det hela ska mynna ut i, vilka öppettider som ska gälla och hur verksamheten kommer att se ut har ännu inte riktigt fallit på plats. Alla inblandade är dock rörande överens om att projektet är välbehövligt och att förutsättningarna till framgång är goda.

– Vi har informerat om att detta är på gång och det finns verkligen ett behov. Många vill ha aktiviteter av olika slag, några har specifika önskemål som att kunna få spela pingis, säger Marina Eriksson som är Jokarjos platschef vid asylboendet i annexet på hotellet.

Verklig integration

Joakim Götborg lyfter fram en känsla han har, att det hos Säffleborna finns en utbredd vilja att faktiskt vara med och bidra.

– Integration kan aldrig gå åt bara ett håll och jag hoppas att det här projektet ska leda till att vi får uppleva verkligen integration. Jag ser det som att vi har chansen till ett ”påfyll” av engagerade människor i Säffle, säger han.

Ann-Britt Lövhall från Centrumkyrkan ser framför sig att de asylsökande kvinnorna ska hitta en plats i den nya verksamheten.

– Det är min förhoppning. Att kvinnorna ska ta sig till den nya mötesplatsen tillsammans med barnen, säger hon.

Henry Robertsson från EFS-kyrkan sammanfattar situationen på ett bra sätt.

– Jag tycker vi har fått ett tydligt uppdrag inom kyrkorna. Det handlar om att ta sig an dem som är i underläge. Det handlar om kärlek, säger han.

Beslut i kommunstyrelsen

Beslutet i kommunstyrelsen på måndagen innebär att SER:s projektansökan på 700 000 kronor beviljas. 180 000 är för att täcka hyreskostnaderna för lokalen och resterande del till en projektanställning på heltid.

Pengar tas från KS utvecklingsmedel i ett första skede. I förlängningen så kan finansieringen struktureras om och tas ifrån det statsbidrag på 34,2 miljoner kronor som kommunen kommer att tilldelas.

Samtliga partier i kommunstyrelsen ställde sig bakom beslutet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.