2015-12-01 06:00

2015-12-01 06:00

Nytt förslag tillhyresavtal om Duse

SÄFFLE: Beslut i kommunstyrelsen på måndagskvällen

Kommunstyrelsen beslutade på måndagskvällen att lägga fram ett förslag till hyresavtal till Krokstad herrgård AB om Duse camping. Avtalet är femårigt och omfattar en årshyra på 600 000 kronor.

Det gamla hyresavtalet sades upp i mars. Willy Skjeggerud och Ragnhild Nöland, som drivit Duse Camping genom bolaget Krokstad herrgård AB, har därefter föreslagit ett betydligt längre avtal som bland annat innebär att man får så kallat tomträttsavtal. Det säger Säffle kommunstyrelsen bestämt nej till.

– Det skulle i praktiken innebära en försäljning av Duse vilket är uteslutet. Däremot kan vi tänka oss ett femårigt avtal i stället för ett treårigt, säger kommunalrådet Dag Rogne.

Bollen hos Krokstad

Det förslag som kommunstyrelsen i går godkände – efter votering – är därför femårigt och omfattar en årshyra på 600 000 kronor.

– Det innebär att kommunen får kostnaderna täckta och gör ett nollresultat istället för att gå back, säger Dag Rogne.

Vad händer nu med avtalsförslaget?

– Det ska presenteras för Krokstad herrgård AB som därmed har bollen och får komma till oss med sina synpunkter, svarar Dag Rogne.

Kan bli dyrt

Vid måndagens sammanträde tog kommunstyrelsen också ställning till en skrivelse som Krokstad herrgård AB:s advokater inkommit med. I skrivelsen påpekas att ett femårigt hyresavtal inte är tillräckligt långt och att Krokstad inte har några andra alternativ än att lämna Duse om ingen överenskommelse kan nås.

– Då kommer ersättning att krävas enligt jordbalken alternativt i enlighet med parternas hyresavtal, står det i brevet där man också påpekar att kommunen i så fall löper en risk att få betala en mycket omfattande ersättning.

I brevet föreslås också att parterna i första hand enas om att förlänga hyrestiden till 31 december 2016 för att få tid att hitta en lösning. Det sa kommunstyrelsen nej till i går.

Det gamla hyresavtalet sades upp i mars. Willy Skjeggerud och Ragnhild Nöland, som drivit Duse Camping genom bolaget Krokstad herrgård AB, har därefter föreslagit ett betydligt längre avtal som bland annat innebär att man får så kallat tomträttsavtal. Det säger Säffle kommunstyrelsen bestämt nej till.

– Det skulle i praktiken innebära en försäljning av Duse vilket är uteslutet. Däremot kan vi tänka oss ett femårigt avtal i stället för ett treårigt, säger kommunalrådet Dag Rogne.

Bollen hos Krokstad

Det förslag som kommunstyrelsen i går godkände – efter votering – är därför femårigt och omfattar en årshyra på 600 000 kronor.

– Det innebär att kommunen får kostnaderna täckta och gör ett nollresultat istället för att gå back, säger Dag Rogne.

Vad händer nu med avtalsförslaget?

– Det ska presenteras för Krokstad herrgård AB som därmed har bollen och får komma till oss med sina synpunkter, svarar Dag Rogne.

Kan bli dyrt

Vid måndagens sammanträde tog kommunstyrelsen också ställning till en skrivelse som Krokstad herrgård AB:s advokater inkommit med. I skrivelsen påpekas att ett femårigt hyresavtal inte är tillräckligt långt och att Krokstad inte har några andra alternativ än att lämna Duse om ingen överenskommelse kan nås.

– Då kommer ersättning att krävas enligt jordbalken alternativt i enlighet med parternas hyresavtal, står det i brevet där man också påpekar att kommunen i så fall löper en risk att få betala en mycket omfattande ersättning.

I brevet föreslås också att parterna i första hand enas om att förlänga hyrestiden till 31 december 2016 för att få tid att hitta en lösning. Det sa kommunstyrelsen nej till i går.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.