2015-11-26 15:32

2015-11-26 15:32

"Jag är inte dum i huvudet – jag har bara en sjukdom"

SÄFFLE: Överbryggande resa kom till Stadshuset

Säfflesalen i Säffle Stadshus fylldes i förmiddags när föreningen (H)järnkoll Värmland kom på besök med sin överbryggande resa. Med på färden var föreläsare som berättade om psykisk ohälsa på ett starkt, roligt, gripande och tänkvärt sätt.

Utanför salen hade ambassadörer och länsansvariga fyllt ett bokbord med en mängd information.

– Vi gör det här för att vi måste börja prata om psykisk ohälsa, sa Eva Lövåker, (H)järnkoll Värmland. Vi har tidigare gjort liknande resor och även bjudit in till frukostsamtal.

Hjärnkoll har funnits i sex år. En attitydförändring kring psykisk ohälsa var målet. Mona Noreklint, som är länsansvarig i Värmland och ambassadör, berättade att tre av fyra svenskar antingen har egen erfarenhet av eller har erfarenhet som anhörig eller närstående till någon med psykisk ohälsa.

– Det är bara en av fyra som inte kommer i kontakt med psykisk ohälsa på något sätt, sa hon.

Styrelsemedlemmar i föreningen och andra inbjudna gäster kom i buss till Säffle och åkte senare under dagen till Karlbergsgymnasiet i Åmål för ytterligare föreläsningspass.

”En tombola”

En av dem som föreläste i Säffle är Heidi Koivumaa, ambassadör för den ideella föreningen. Hon har egen erfarenhet av bipolär sjukdom, typ 2.

Heidi berättade på ett gripande sätt om sjukdomen. Det tog henne 14 år från första skov (sjukdomstillstånd) till diagnos. Som tonåring blev hon deprimerad, men det skulle alltså dröja länge innan hon fick en förklaring till varför hon mådde som hon gjorde.

– Jag reste runt, sjukskrev mig, sade upp mig från jobbet, festade, sov dåligt samtidigt som jag hade så roligt, berättade Heidi när hon förklarade sitt första mixed state. Det var en tombola i huvudet, jag kunde inte tänka färdigt eftersom tankarna inte fick plats.

Heidi jobbade under en period på Kreta som reseledare. En dag dog en man på stranden och Heidi fick hjälpa hans anhöriga. Vad hon inte visste då var att trauman kan utlösa sjukdomstillstånd och det var precis det som hände.

– Jag var väldigt sjuk. Jag städade maniskt, sjöng högt med i låtar och så låg jag i sängen och hade dödslängtan.

Till sist fick hon diagnosen.

– Jag jublade och ville skrika ut till hela världen att jag är bipolär. Jag är inte dum i huvudet, jag har bara en sjukdom!, skrattade Heidi.

Gripande

Även Karin Skov bjöd på en gripande föreläsning när hon läste sin text om psykoser.

– Det kan hända dig och ingen annan, precis när som helst, sa hon.

Utanför salen hade ambassadörer och länsansvariga fyllt ett bokbord med en mängd information.

– Vi gör det här för att vi måste börja prata om psykisk ohälsa, sa Eva Lövåker, (H)järnkoll Värmland. Vi har tidigare gjort liknande resor och även bjudit in till frukostsamtal.

Hjärnkoll har funnits i sex år. En attitydförändring kring psykisk ohälsa var målet. Mona Noreklint, som är länsansvarig i Värmland och ambassadör, berättade att tre av fyra svenskar antingen har egen erfarenhet av eller har erfarenhet som anhörig eller närstående till någon med psykisk ohälsa.

– Det är bara en av fyra som inte kommer i kontakt med psykisk ohälsa på något sätt, sa hon.

Styrelsemedlemmar i föreningen och andra inbjudna gäster kom i buss till Säffle och åkte senare under dagen till Karlbergsgymnasiet i Åmål för ytterligare föreläsningspass.

”En tombola”

En av dem som föreläste i Säffle är Heidi Koivumaa, ambassadör för den ideella föreningen. Hon har egen erfarenhet av bipolär sjukdom, typ 2.

Heidi berättade på ett gripande sätt om sjukdomen. Det tog henne 14 år från första skov (sjukdomstillstånd) till diagnos. Som tonåring blev hon deprimerad, men det skulle alltså dröja länge innan hon fick en förklaring till varför hon mådde som hon gjorde.

– Jag reste runt, sjukskrev mig, sade upp mig från jobbet, festade, sov dåligt samtidigt som jag hade så roligt, berättade Heidi när hon förklarade sitt första mixed state. Det var en tombola i huvudet, jag kunde inte tänka färdigt eftersom tankarna inte fick plats.

Heidi jobbade under en period på Kreta som reseledare. En dag dog en man på stranden och Heidi fick hjälpa hans anhöriga. Vad hon inte visste då var att trauman kan utlösa sjukdomstillstånd och det var precis det som hände.

– Jag var väldigt sjuk. Jag städade maniskt, sjöng högt med i låtar och så låg jag i sängen och hade dödslängtan.

Till sist fick hon diagnosen.

– Jag jublade och ville skrika ut till hela världen att jag är bipolär. Jag är inte dum i huvudet, jag har bara en sjukdom!, skrattade Heidi.

Gripande

Även Karin Skov bjöd på en gripande föreläsning när hon läste sin text om psykoser.

– Det kan hända dig och ingen annan, precis när som helst, sa hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.