2015-11-24 11:41

2015-11-24 11:41

"Förstår inte varför den ska utredas"

SÄFFLE: M ville stoppa SD-motion

Sverigedemokraterna vill att Säffle kommun ska åldersutreda ensamkommande ungdomar. Moderaterna menar att åldersbedömning inte är en kommunal fråga, utan en statlig. SD-förslaget var måndagens heta fråga i kommunfullmäktige och mötet fick ajourneras när förvirring uppstod.

Bakgrunden är denna. Sverigedemokraterna i Säffle lämnade in en motion om åldersbestämning av ensamkommande ungdomar. I motionen skriver partiet bland annat att undersökningar i Sveriges grannländer visar att en stor del av de som utger sig för att vara ensamkommande ungdomar egentligen är vuxna. SD pekar på att kostnaderna Säffle kommun har i dag för att ge ensamkommande tak över huvudet är såpass hög att man vill säkerställa att de platser som finns verkligen ska gå till barn och ungdomar.

– För Säffles del innebär det här ett helt nytt synsätt, skriver politikerna i motionen. Vi yrkar att socialnämnden ges i uppdrag att utreda och ta fram ett förslag för hur Säffle kommun ska genomföra en så noggrann åldersutredning som möjligt med dagens teknik på de ensamkommande.

Debatt

Tre motioner hade lämnats in till måndagens kommunfullmäktigesammanträde, SD-motionen var en av dem. De lades till på ärendelistan och ”normalt sett” brukar motioner skickas vidare till kommunstyrelsen för beredning av kommunfullmäktigeledamöterna.

Så gick det inte till i måndags.

– Den här motionen faller inte under den kommunala kompetensen och ska därför inte beredas, menade Jonas Larsson (M).

Larsson menade att det på Migrationsverkets hemsida står hur en åldersbedömning går till och sa att det finns riktlinjer från Socialstyrelsen i frågan.

– Jag anser att därför den här motionen inte ska behandlas, fortsatte Larsson.

Anders Anderberg, Sverigedemokraterna i Säffle, menade att motionen ska vidare för beredning.

– Jag anser att detta ska behandlas i socialnämnden så att man kan utreda frågan. Migrationsverket ålägger ju kommunerna att åldersbestämma själva, sa han.

Larsson begärde ordet igen och sa än en gång att riktlinjer redan finns. Han fick medhåll av partikamraten Ulrika Simonsson.

– Jag vill instämma i Jonas Larssons yrkande, att motionen inte ska behandlas. Den faller inte under den kommunala kompetensen. Det finns redan riktlinjer, det är onödigt att vi ska bereda den i vår lilla kommun när ett statligt verk redan gjort det. Jag förstår inte varför vi ska utreda det alls.

”Kort varsel”

Mötet ajournerades, då förvirringen var uppenbar hos politikerna. Tjänstemän rådfrågades och det diskuterades i partierna i 15-20 minuter innan mötet, och diskussionen, åter tog fart.

– Det är lite för kort varsel att reda ut det här. Vi har haft rådslag med tjänstemän om det här är en kommunal eller statlig företeelse. Är det en statlig så tar det inte många betungande minuter att konstatera det. Jag tillstyrker att motionen bereds, sa Dag Rogne (C).

Politikerna fick ta ställning till ifall motionen skulle behandlas eller om den inte skulle tas upp alls. Beslutet blev att motionen behandlades och därefter skickades den vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Bakgrunden är denna. Sverigedemokraterna i Säffle lämnade in en motion om åldersbestämning av ensamkommande ungdomar. I motionen skriver partiet bland annat att undersökningar i Sveriges grannländer visar att en stor del av de som utger sig för att vara ensamkommande ungdomar egentligen är vuxna. SD pekar på att kostnaderna Säffle kommun har i dag för att ge ensamkommande tak över huvudet är såpass hög att man vill säkerställa att de platser som finns verkligen ska gå till barn och ungdomar.

– För Säffles del innebär det här ett helt nytt synsätt, skriver politikerna i motionen. Vi yrkar att socialnämnden ges i uppdrag att utreda och ta fram ett förslag för hur Säffle kommun ska genomföra en så noggrann åldersutredning som möjligt med dagens teknik på de ensamkommande.

Debatt

Tre motioner hade lämnats in till måndagens kommunfullmäktigesammanträde, SD-motionen var en av dem. De lades till på ärendelistan och ”normalt sett” brukar motioner skickas vidare till kommunstyrelsen för beredning av kommunfullmäktigeledamöterna.

Så gick det inte till i måndags.

– Den här motionen faller inte under den kommunala kompetensen och ska därför inte beredas, menade Jonas Larsson (M).

Larsson menade att det på Migrationsverkets hemsida står hur en åldersbedömning går till och sa att det finns riktlinjer från Socialstyrelsen i frågan.

– Jag anser att därför den här motionen inte ska behandlas, fortsatte Larsson.

Anders Anderberg, Sverigedemokraterna i Säffle, menade att motionen ska vidare för beredning.

– Jag anser att detta ska behandlas i socialnämnden så att man kan utreda frågan. Migrationsverket ålägger ju kommunerna att åldersbestämma själva, sa han.

Larsson begärde ordet igen och sa än en gång att riktlinjer redan finns. Han fick medhåll av partikamraten Ulrika Simonsson.

– Jag vill instämma i Jonas Larssons yrkande, att motionen inte ska behandlas. Den faller inte under den kommunala kompetensen. Det finns redan riktlinjer, det är onödigt att vi ska bereda den i vår lilla kommun när ett statligt verk redan gjort det. Jag förstår inte varför vi ska utreda det alls.

”Kort varsel”

Mötet ajournerades, då förvirringen var uppenbar hos politikerna. Tjänstemän rådfrågades och det diskuterades i partierna i 15-20 minuter innan mötet, och diskussionen, åter tog fart.

– Det är lite för kort varsel att reda ut det här. Vi har haft rådslag med tjänstemän om det här är en kommunal eller statlig företeelse. Är det en statlig så tar det inte många betungande minuter att konstatera det. Jag tillstyrker att motionen bereds, sa Dag Rogne (C).

Politikerna fick ta ställning till ifall motionen skulle behandlas eller om den inte skulle tas upp alls. Beslutet blev att motionen behandlades och därefter skickades den vidare till kommunstyrelsen för beredning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.