2015-11-20 10:51

2015-11-20 17:04

Mattias Klum inspirerade

SÄFFLE: Stannade i Säffle mellan Moçambique och Galapagosöarna

På väg från Moçambique till Ecuador och Galapagosöarna gjorde den världsberömde fotografen och miljökämpen Mattias Klum på torsdagskvällen ett stopp i Säffle för att föreläsa om miljö och hållbarhet.
– Mycket inspirerande och tänkvärt, var publikens omdöme.

Den världsberömda naturfotografen Mattias Klum är vår tids stora svenska upptäcktsresande och nästan 400 personer tog det exklusiva tillfället i akt att lyssna på hans färgstarka och personliga föreläsning om resor och upplevelser i Borneos djungler, Svalbards glaciärer, Kameruns savanner och alla andra platser som han besökt under sina expeditioner. Det handlade om möten med orangutanger, giftormar, pingviner, hajar, isbjörnar och surikater.

Direkt från Afrika

Till Säffle kom Mattias Klum nästan direkt från en expedition i Moçambiqueoch redan på söndag reser han vidare till USA och Ecuador för vidare transport till Galapagosöarna.

– Det är roligt att komma till Säffle eftersom jag vet att det är en kommun som visar stort engagemang för miljö och hållbarhet, sa han.

Han har sett allt. Men det foto som han tyckte allra bäst om var ändå bilden på hans två söner.

– Se dig omkring och fråga dig själv vad som är viktigast i livet och vad du kan göra för jorden och dess framtid. För visst kan var och en av oss göra skillnad, svarade han på frågan om vad den enskilda människan kan göra för jordens bästa.

Mänskligt oförstånd

Temat för föreläsningen var ”Välfärd inom planetens gränser”. Mattias Klum har under sina expeditioner sett hur människans oförstånd och ingrepp har plågat jorden och hur det globala klimatet har förändrat livets villkor. Men han förmedlade ändå en positiv tro på framtiden. Inte minst den humor och värme som han utstrålade, gjorde att publiken lämnade Medis med gott hopp om framtiden.

– Jag är varken optimist eller pessimist utan tillhör snarare possibilisterna som tror på våra möjligheter. Människan har gjort en enastående resa sedan vi lärde oss odla för 10 000 år sedan. Men nu börjar vi inse att alla ingrepp förändrar systemet, att jorden inte pallar så mycket mer och att vi måste värna om de tre grunderna för vår välfärd; det vi andas, äter och dricker, sa Mattias Klum.

Det handlar om allt från att skydda små och stora djurarter, stoppa utarmningen av tropiska skogar, stoppa rovfisket, tänka på vad vi eldar, äter, allt vi slänger bort, välja klokare och så vidare. Mattias Klums budskap var tydligt – alla kan göra skillnad.

– Nu inser även den globala storfinansen att det är dags...

Säffle kommun arrangerade och bjöd Säffleborna på föreläsningen, som hölls i samband med en minimässa på temat miljö och hållbarhet där ett flertal lokala aktörer medverkade.

– Se det som en kickoff på vårt fortsatta arbete med den gröna visionen. Att lyssna på Mattias Klum var inspirerande och tänkvärt, sa kommunalrådet Dag Rogne.

Den världsberömda naturfotografen Mattias Klum är vår tids stora svenska upptäcktsresande och nästan 400 personer tog det exklusiva tillfället i akt att lyssna på hans färgstarka och personliga föreläsning om resor och upplevelser i Borneos djungler, Svalbards glaciärer, Kameruns savanner och alla andra platser som han besökt under sina expeditioner. Det handlade om möten med orangutanger, giftormar, pingviner, hajar, isbjörnar och surikater.

Direkt från Afrika

Till Säffle kom Mattias Klum nästan direkt från en expedition i Moçambiqueoch redan på söndag reser han vidare till USA och Ecuador för vidare transport till Galapagosöarna.

– Det är roligt att komma till Säffle eftersom jag vet att det är en kommun som visar stort engagemang för miljö och hållbarhet, sa han.

Han har sett allt. Men det foto som han tyckte allra bäst om var ändå bilden på hans två söner.

– Se dig omkring och fråga dig själv vad som är viktigast i livet och vad du kan göra för jorden och dess framtid. För visst kan var och en av oss göra skillnad, svarade han på frågan om vad den enskilda människan kan göra för jordens bästa.

Mänskligt oförstånd

Temat för föreläsningen var ”Välfärd inom planetens gränser”. Mattias Klum har under sina expeditioner sett hur människans oförstånd och ingrepp har plågat jorden och hur det globala klimatet har förändrat livets villkor. Men han förmedlade ändå en positiv tro på framtiden. Inte minst den humor och värme som han utstrålade, gjorde att publiken lämnade Medis med gott hopp om framtiden.

– Jag är varken optimist eller pessimist utan tillhör snarare possibilisterna som tror på våra möjligheter. Människan har gjort en enastående resa sedan vi lärde oss odla för 10 000 år sedan. Men nu börjar vi inse att alla ingrepp förändrar systemet, att jorden inte pallar så mycket mer och att vi måste värna om de tre grunderna för vår välfärd; det vi andas, äter och dricker, sa Mattias Klum.

Det handlar om allt från att skydda små och stora djurarter, stoppa utarmningen av tropiska skogar, stoppa rovfisket, tänka på vad vi eldar, äter, allt vi slänger bort, välja klokare och så vidare. Mattias Klums budskap var tydligt – alla kan göra skillnad.

– Nu inser även den globala storfinansen att det är dags...

Säffle kommun arrangerade och bjöd Säffleborna på föreläsningen, som hölls i samband med en minimässa på temat miljö och hållbarhet där ett flertal lokala aktörer medverkade.

– Se det som en kickoff på vårt fortsatta arbete med den gröna visionen. Att lyssna på Mattias Klum var inspirerande och tänkvärt, sa kommunalrådet Dag Rogne.

Mattias Klum

Världsberömd svensk naturfotograf, naturfilmare och författare som publicerats i stora internationella sammanhang. Hedersdoktor vid Stockholms universitet och ambassadör för Världsnaturfonden. Har fått mängder med prestigefyllda utmärkelser och priser.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.