2015-11-16 10:20

2015-11-16 10:20

Nybygge för 8 miljoner

SÄFFLE: Planer på nytt resecentrum

Säffle kommun vill bygga om Säffle resecentrum. 8 miljoner kronor ska satsas på ett resecentrum som är mer ändamålsenligt och har en snyggare och modernare struktur.
– Säffle är en pendlingskommun och då måste vi skapa bättre förutsättningar.

Det säger Katrin Steverding, som är utredare på Säffle kommun. Hon ansvarar för den utredning om resecentrum som gjorts. Utredningen, som kommunen har gjort i samarbete med Värmlandstrafik och Trafikverket, presenterades i veckan för politikerna i teknik- och fritidsnämndens arbetsutskott som tyckte att planen var bra och godkände den.

Därmed skickas den vidare för politiskt avgörande vilket förväntas komma senast i januari. Målet är att projekteringen ska komma i gång till våren och att ett nytt resecentrum ska byggas 2017.

Förslaget innebär en stor förändring av nuvarande resecentrum.

– Den stora förändringen handlar om bussplatsen som i dag ger ett minst sagt trist intryck. Där vill vi ha en perrong i en bättre anpassad och tillgänglig miljö där man smidigt kan byta mellan tåg och buss eller angöra taxi och färdtjänst.

Utnyttja parkmiljön

Där vill man också bygga 20-30 nya p-platser för bilar.

– Det finns ett behov av fler p-platser vid resecentrum och järnvägsstationen och på den stora asfaltplanen finns gott om ytor för detta, menar Katrin Steverding.

I paketet ingår också en omfattande uppfräschning av området kring järnvägsstationen.

– Där vill vi skapa en attraktiv, trygg och välkomnande miljö genom att bland annat utnyttja parkmiljön och göra stationshuset mer tillgängligt. Resenärer som kommer till Säffle ska mötas av en fin och trivsam miljö men det ska också vara tydlighet när det gäller körbanor, gång- och cykelväger, säger Katrin Steverding.

Pendlingskommun

Hon berättar att man både från kommunens och övriga samarbetspartners sida är nöjda med det förslag som tagits fram.

– Säffle är en pendlingskommun som är beroende av bra pendlingsmöjligheter och då är det nödvändigt med ett välstrukturerat och modernt resecentrum, säger hon.

Teknik- och fritidsnämnden sammanträder på tisdag och om man följer arbetsutskottets förslag kommer nämnden då att godkänna att 8 miljoner kronor anslås till satsningen och att det redan 2016 avsätts 800 000 kronor för projekteringen.

Det säger Katrin Steverding, som är utredare på Säffle kommun. Hon ansvarar för den utredning om resecentrum som gjorts. Utredningen, som kommunen har gjort i samarbete med Värmlandstrafik och Trafikverket, presenterades i veckan för politikerna i teknik- och fritidsnämndens arbetsutskott som tyckte att planen var bra och godkände den.

Därmed skickas den vidare för politiskt avgörande vilket förväntas komma senast i januari. Målet är att projekteringen ska komma i gång till våren och att ett nytt resecentrum ska byggas 2017.

Förslaget innebär en stor förändring av nuvarande resecentrum.

– Den stora förändringen handlar om bussplatsen som i dag ger ett minst sagt trist intryck. Där vill vi ha en perrong i en bättre anpassad och tillgänglig miljö där man smidigt kan byta mellan tåg och buss eller angöra taxi och färdtjänst.

Utnyttja parkmiljön

Där vill man också bygga 20-30 nya p-platser för bilar.

– Det finns ett behov av fler p-platser vid resecentrum och järnvägsstationen och på den stora asfaltplanen finns gott om ytor för detta, menar Katrin Steverding.

I paketet ingår också en omfattande uppfräschning av området kring järnvägsstationen.

– Där vill vi skapa en attraktiv, trygg och välkomnande miljö genom att bland annat utnyttja parkmiljön och göra stationshuset mer tillgängligt. Resenärer som kommer till Säffle ska mötas av en fin och trivsam miljö men det ska också vara tydlighet när det gäller körbanor, gång- och cykelväger, säger Katrin Steverding.

Pendlingskommun

Hon berättar att man både från kommunens och övriga samarbetspartners sida är nöjda med det förslag som tagits fram.

– Säffle är en pendlingskommun som är beroende av bra pendlingsmöjligheter och då är det nödvändigt med ett välstrukturerat och modernt resecentrum, säger hon.

Teknik- och fritidsnämnden sammanträder på tisdag och om man följer arbetsutskottets förslag kommer nämnden då att godkänna att 8 miljoner kronor anslås till satsningen och att det redan 2016 avsätts 800 000 kronor för projekteringen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.