2015-11-07 10:01

2015-11-26 19:12

Flygande start på en resa med oklart slutmål

SÄFFLE: Här börjar mjölkens väg till de värmländska köksborden

En omtumlande vecka och en fantastisk start för en satsning som på förhand ändå var förenad med risker. Wermlands mejeri AB har fått angenäma problem att brottas med.
Produkterna säljer slut och butikerna beställer mer mjölk än vad som kan levereras i dagsläget.

Redan i samband med smygpremiären i Konsums butiker på Bergvik och i Säffle så var signalerna tydliga. Mjölken från Wermlands Mejeri AB sålde slut och det snabbare än någon hade kunnat ana.

Den första riktiga produktionsdagen, lördag i förra veckan, så förpackades 18 000 liter mjölk i stället för de 2500 liter som fanns i den ursprungliga verksamhetsplanen.

På Norra Averstads gård i Ölserud på Värmlandsnäs så driver syskonen Thörner mjölkproduktion sedan många år. Monika minns tillbaks till våren då man började diskutera möjligheterna att dra i gång mejeriverksamheten i Nysäter återigen.

– Vi var ganska många mjölkbönder med på de där första mötena och även Yngve Gustafsson var med från starten. Sedan kände vi att vi behövde få in mer kunskap och erfarenhet och därför tog vi kontakt med Värmlant som nu är delägare i bolaget, berättar Monika.

Efter dessa första möten så valde ett antal mjölkgårdar att ta ett steg tillbaka. Monika Thörner och hennes bröder tillsammans med Bäcks gård och Haga gård i Långserud tog beslut att satsa. Ett beslut ingen av de inblandade ångrar på något sätt. Mottagandet har varit över all förväntan.

– Den positiva responsen är ju överväldigande. Det här hade vi inte alls vågat hoppas på och det blev plötsligt extra kul att vara mjölkbonde, säger Hans Petersson som driver Haga gård i Långserud.

– Man tror nästan inte att det är sant. Redan första dagarna så ringde ju butikerna och ville mer mjölk, säger Monika Thörner.

Baksidan av den minst sagt flygande starten är att mjölkbönderna som är knutna till mejeriet inte kan leverera tillräckligt med mjölk i dagsläget. Vid sidan av de tre delägande mjölkgårdarna så är fem ytterligare gårdar leverantörer men ännu fler kommer att behövas om den här utvecklingen fortsätter.

– Vi och Bäcks gård har inte möjlighet att leverera fullt förrän efter årsskiftet. Vi kommer säkert att ta in fler mjölkbönder men även detta kräver lite planering. Vi hoppas nu att konsumenterna har förståelse för att mjölken kan ta slut, fortsätter Monika.

Mejeriets vd Yngve Gustafsson, med lång erfarenhet från mejeribranschen, har alltså varit med på satsningen sedan starten i våras. Inte heller han kunde i sin vildaste fantasi drömma om en utveckling som den vi nu kan se. En utveckling där personalstyrkan, tillgången på mjölk och kapaciteten i mejeriet just nu inte är tillräcklig för att möta den skyhöga efterfrågan som de värmländska kunderna har på produkten.

Man har heller inte tillstånd att producera mer än 4 miljoner liter mjölk per år. En produktionsnivå som har uppnåtts redan efter några få dagar.

– Det är helt otroligt verkligen. Vi har legat på 13 300 liter på det enda skift vi har i dag och det är precis vad vi klarar av. Produktionstankarna och även mottagningstankarna räcker inte till för att kunna möta den efterfrågan som finns, säger Yngve Gustafsson.

Efter en del inkörningstrubbel under den första helgen så har mycket fallit på plats rent produktionsmässigt och med tanke på situationen så är det helt avgörande att mejeriet som sådant fungerar.

– Det har verkligen satt sig och det känns skönt. Förpackningsmaskinen går riktigt bra för närvarande.

Yngve Gustafsson vill och kan inte spekulera i hur framtiden ser, i synnerhet inte på lång sikt.

– Vi får väl se hur det här utvecklas, det kanske ebbar ut något. I nuläget så handlar det om att mjölken får ransoneras helt enkelt. Visar det sig att det här håller i sig så måste vi titta på om vi kan få in mer mjölk och även utöka med ytterligare ett skift i mejeriet.

Från början så hade bolaget två anställda vid sidan av Yngve Gustafsson själv.

På onsdagen anställdes en ny medarbetare och nästa nyrekrytering lär inte dröja länge.

Var den här resan kommer att sluta återstår att se.

Redan i samband med smygpremiären i Konsums butiker på Bergvik och i Säffle så var signalerna tydliga. Mjölken från Wermlands Mejeri AB sålde slut och det snabbare än någon hade kunnat ana.

Den första riktiga produktionsdagen, lördag i förra veckan, så förpackades 18 000 liter mjölk i stället för de 2500 liter som fanns i den ursprungliga verksamhetsplanen.

På Norra Averstads gård i Ölserud på Värmlandsnäs så driver syskonen Thörner mjölkproduktion sedan många år. Monika minns tillbaks till våren då man började diskutera möjligheterna att dra i gång mejeriverksamheten i Nysäter återigen.

– Vi var ganska många mjölkbönder med på de där första mötena och även Yngve Gustafsson var med från starten. Sedan kände vi att vi behövde få in mer kunskap och erfarenhet och därför tog vi kontakt med Värmlant som nu är delägare i bolaget, berättar Monika.

Efter dessa första möten så valde ett antal mjölkgårdar att ta ett steg tillbaka. Monika Thörner och hennes bröder tillsammans med Bäcks gård och Haga gård i Långserud tog beslut att satsa. Ett beslut ingen av de inblandade ångrar på något sätt. Mottagandet har varit över all förväntan.

– Den positiva responsen är ju överväldigande. Det här hade vi inte alls vågat hoppas på och det blev plötsligt extra kul att vara mjölkbonde, säger Hans Petersson som driver Haga gård i Långserud.

– Man tror nästan inte att det är sant. Redan första dagarna så ringde ju butikerna och ville mer mjölk, säger Monika Thörner.

Baksidan av den minst sagt flygande starten är att mjölkbönderna som är knutna till mejeriet inte kan leverera tillräckligt med mjölk i dagsläget. Vid sidan av de tre delägande mjölkgårdarna så är fem ytterligare gårdar leverantörer men ännu fler kommer att behövas om den här utvecklingen fortsätter.

– Vi och Bäcks gård har inte möjlighet att leverera fullt förrän efter årsskiftet. Vi kommer säkert att ta in fler mjölkbönder men även detta kräver lite planering. Vi hoppas nu att konsumenterna har förståelse för att mjölken kan ta slut, fortsätter Monika.

Mejeriets vd Yngve Gustafsson, med lång erfarenhet från mejeribranschen, har alltså varit med på satsningen sedan starten i våras. Inte heller han kunde i sin vildaste fantasi drömma om en utveckling som den vi nu kan se. En utveckling där personalstyrkan, tillgången på mjölk och kapaciteten i mejeriet just nu inte är tillräcklig för att möta den skyhöga efterfrågan som de värmländska kunderna har på produkten.

Man har heller inte tillstånd att producera mer än 4 miljoner liter mjölk per år. En produktionsnivå som har uppnåtts redan efter några få dagar.

– Det är helt otroligt verkligen. Vi har legat på 13 300 liter på det enda skift vi har i dag och det är precis vad vi klarar av. Produktionstankarna och även mottagningstankarna räcker inte till för att kunna möta den efterfrågan som finns, säger Yngve Gustafsson.

Efter en del inkörningstrubbel under den första helgen så har mycket fallit på plats rent produktionsmässigt och med tanke på situationen så är det helt avgörande att mejeriet som sådant fungerar.

– Det har verkligen satt sig och det känns skönt. Förpackningsmaskinen går riktigt bra för närvarande.

Yngve Gustafsson vill och kan inte spekulera i hur framtiden ser, i synnerhet inte på lång sikt.

– Vi får väl se hur det här utvecklas, det kanske ebbar ut något. I nuläget så handlar det om att mjölken får ransoneras helt enkelt. Visar det sig att det här håller i sig så måste vi titta på om vi kan få in mer mjölk och även utöka med ytterligare ett skift i mejeriet.

Från början så hade bolaget två anställda vid sidan av Yngve Gustafsson själv.

På onsdagen anställdes en ny medarbetare och nästa nyrekrytering lär inte dröja länge.

Var den här resan kommer att sluta återstår att se.

Wermlands Mejeri AB

Mejeriet är samägt av flera olika parter.

Säffleföretaget Värmland AB.

Yngve Gustafsson, bolagets vd.

Tre mjölkgårdar. Norra Averstads gård, Haga Gård och Bäcks gård.