2015-11-04 14:57

2015-11-04 15:05

200 nya asylsökande ska tas emot i Säffle

SÄFFLE: Nytt beslut om Säffle från Migrationsverket

Ett nytt beslut från Migrationsverket innebär att det kommer att skapas ytterligare 200 asylboendeplatser i Säffle.
– Det klarar vi! Läget är ansträngt men under kontroll.

Det säger Säffles kommunalråd Dag Rogne (C) om Migrationsverkets senaste tilldelningsbeslut om boenden för asylsökande.

– När det gäller den kortsiktiga planeringen har vi ett gott grepp om situationen. Det är ansträngt men under kontroll. Vad som händer på längre sikt är naturligtvis svårare att uttala sig om, säger han.

På tisdagen gick Migrationsverket ut med siffror som förvirrade. Då sades att det skulle skapas 1 000 nya asylplatser i Värmland varav 400 i Säffle. Den siffran korrigerades senare under dagen till 750 platser i Värmland varav 200 nya i Säffle.

– Vi kommer att ha 400 platser totalt. De 200 som nu tillkommer ingår i den summan, säger Dag Rogne.

Det är Bert Karlssons bolag Jokarjo AB som har fått en utökning med 200 platser. Hur bolaget ska lösa det rent praktiskt är oklart. Migrationsverket har nämligen belagt den uppgiften med sekretess.

Vilken betydelse får det här för Säffle kommun?

– Initialt förändrar det inte så mycket. Det är Migrationsverket som ansvarar för de flyktingar som kommer hit och ser till att de slussas vidare till andra kommuner. Det finns dessutom många ideella organisationer som engagerar sig för att ta hand om de människor som kommer hit, svarar Dag Rogne.

Däremot ser han att beslutet får flera positiva effekter:

– Dels kommer de asylsökande att besöka våra olika inrättningar, butiker med mera. Dels betyder att vi kommer att få användning av många lokaler som i dag står tomma. Det betyder dessutom att vi kommer att nyanställa exempelvis lärare och socialsekreterare. Till mycket av detta finns pengar att söka hos både staten och Migrationsverket, säger Dag Rogne.

Bedömer regelbundet

I Säffle har en styrgrupp tillsatts för att specifikt jobba med integreringsfrågor.

– Gruppen träffas regelbundet och ser till att vi hela tiden kan bedöma det aktuella läget, berättar Dag Rogne.

I det nya tilldelningsbeslutet konstaterat Migrationsverket att den nuvarande situationen är exceptionell. Myndigheten har av den orsaken bland annat anställt personal i snabb takt.

Det säger Säffles kommunalråd Dag Rogne (C) om Migrationsverkets senaste tilldelningsbeslut om boenden för asylsökande.

– När det gäller den kortsiktiga planeringen har vi ett gott grepp om situationen. Det är ansträngt men under kontroll. Vad som händer på längre sikt är naturligtvis svårare att uttala sig om, säger han.

På tisdagen gick Migrationsverket ut med siffror som förvirrade. Då sades att det skulle skapas 1 000 nya asylplatser i Värmland varav 400 i Säffle. Den siffran korrigerades senare under dagen till 750 platser i Värmland varav 200 nya i Säffle.

– Vi kommer att ha 400 platser totalt. De 200 som nu tillkommer ingår i den summan, säger Dag Rogne.

Det är Bert Karlssons bolag Jokarjo AB som har fått en utökning med 200 platser. Hur bolaget ska lösa det rent praktiskt är oklart. Migrationsverket har nämligen belagt den uppgiften med sekretess.

Vilken betydelse får det här för Säffle kommun?

– Initialt förändrar det inte så mycket. Det är Migrationsverket som ansvarar för de flyktingar som kommer hit och ser till att de slussas vidare till andra kommuner. Det finns dessutom många ideella organisationer som engagerar sig för att ta hand om de människor som kommer hit, svarar Dag Rogne.

Däremot ser han att beslutet får flera positiva effekter:

– Dels kommer de asylsökande att besöka våra olika inrättningar, butiker med mera. Dels betyder att vi kommer att få användning av många lokaler som i dag står tomma. Det betyder dessutom att vi kommer att nyanställa exempelvis lärare och socialsekreterare. Till mycket av detta finns pengar att söka hos både staten och Migrationsverket, säger Dag Rogne.

Bedömer regelbundet

I Säffle har en styrgrupp tillsatts för att specifikt jobba med integreringsfrågor.

– Gruppen träffas regelbundet och ser till att vi hela tiden kan bedöma det aktuella läget, berättar Dag Rogne.

I det nya tilldelningsbeslutet konstaterat Migrationsverket att den nuvarande situationen är exceptionell. Myndigheten har av den orsaken bland annat anställt personal i snabb takt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.