2015-11-03 16:24

2015-11-03 16:24

Därför utses inte Säffle lucia i år

SÄFFLE: För dåligt intresse - men konsert hålls ändå

Endast en handfull anmälda kandidater. Intresset för att vara med i Säffles lucia är så dåligt att Säffle-Tidningen tillsammans med andra arrangerande aktörer tvingas komma med beskedet att det inte blir någon traditionsenlig luciauttagning i år.

– Det är verkligen jättetråkigt, säger Solveig Voyce, chefredaktör på ST och medlem i luciakommittén. Men det är inte mycket att göra. Vi har märkt att intresset minskat de senaste åren och i år kom det inte ens in tillräckligt för att kunna skapa ett luciatåg bestående av sju personer. Då tvingas vi ställa in.

Konsert anordnas

Många företag och föreningar har redan bokat in besök av Säffle lucia 2015. De kommer nu alltså inte att få besök, som önskat. Säffle lucia och tärnor har varje år samlat in pengar till lokal välgörenhet när de turnerat runt i kommunen. Inte heller det kommer att ske.

– Men det anordnas ändå en luciakonsert. Den 11 december i Säffle kyrka blir det konsert som anordnas av Säffle kyrka och Säffle Musikskola, berättar Solveig.

Lucia kommer då lottas fram bland de äldre medlemmarna i kören.

– Det är fri entré till konserten, men vid utgång kommer det tas upp en kollekt till Svenska kyrkans internationella arbete. Om man är intresserad av att vara med i kören till luciakonserten och är 12 år eller äldre, kan man vända sig till mig eller Pernilla Radborn för att få mer information, säger Malin Axelsson, musikskolan.

Innebär det här att det aldrig mer kommer att krönas en lucia i Säffle genom Säffle-Tidningen?

– Nej, ingenting är spikat. Men vi får fundera på hur vi ska ha det i framtiden för jag är övertygad om att det är en uppskattad tradition hos Säffleborna, avslutar Solveig.

– Det är verkligen jättetråkigt, säger Solveig Voyce, chefredaktör på ST och medlem i luciakommittén. Men det är inte mycket att göra. Vi har märkt att intresset minskat de senaste åren och i år kom det inte ens in tillräckligt för att kunna skapa ett luciatåg bestående av sju personer. Då tvingas vi ställa in.

Konsert anordnas

Många företag och föreningar har redan bokat in besök av Säffle lucia 2015. De kommer nu alltså inte att få besök, som önskat. Säffle lucia och tärnor har varje år samlat in pengar till lokal välgörenhet när de turnerat runt i kommunen. Inte heller det kommer att ske.

– Men det anordnas ändå en luciakonsert. Den 11 december i Säffle kyrka blir det konsert som anordnas av Säffle kyrka och Säffle Musikskola, berättar Solveig.

Lucia kommer då lottas fram bland de äldre medlemmarna i kören.

– Det är fri entré till konserten, men vid utgång kommer det tas upp en kollekt till Svenska kyrkans internationella arbete. Om man är intresserad av att vara med i kören till luciakonserten och är 12 år eller äldre, kan man vända sig till mig eller Pernilla Radborn för att få mer information, säger Malin Axelsson, musikskolan.

Innebär det här att det aldrig mer kommer att krönas en lucia i Säffle genom Säffle-Tidningen?

– Nej, ingenting är spikat. Men vi får fundera på hur vi ska ha det i framtiden för jag är övertygad om att det är en uppskattad tradition hos Säffleborna, avslutar Solveig.