2015-11-02 16:43

2015-11-02 16:43

Vill att kommunen startar tvätteri

SÄFFLE: Socialdemokraterna skriver motion till kommunfullmäktige

Säffle kommun borde inrätta ett kommunalt tvätteri. Det tycker Socialdemokraternas Lillie Karlsson och Agneta Dagobert.

I en motion till kommunfullmäktige yrkar Lillie Karlsson (S) och Agneta Dagobert (S) att ”Säffle kommun snarast inrättar ett kommunalt tvätteri”. De anser att det skulle finnas många fördelar med ett kommunalt tvätteri. De hänvisar bland annat till Socialstyrelsens nya regler om att samma hygienregler som gäller i sjukvården även ska gälla inom hemtjänsten, särskilda boenden och vissa LSS-boenden. De ökade kraven på hygien medför även ökade krav på var kläderna tvättas.

Lillie Karlsson och Agneta Dagobert anser att det finns mycket att vinna på att ha ett kommunalt tvätteri, både när det gäller ur miljösynpunkt och ur arbetsmiljösynpunkt. ”Det finns många delar i en tvättverksamhet tex insamling, sortering, själva tvättandet och utkörning. Något av detta tror vi kan kombineras med arbetsmarknadsåtgärder.”, skriver de i motionen.

Mycket att vinna

I motionen står det att det inom den sociala sektorn i Säffle finns runt 480 personer som varje dag behöver arbetskläder. Som det ser ut i dag tvättar de särskilda boendena kläderna på respektive ställe medan annan social verksamhet anlitar ett tvätteri utanför kommunen. Hemtjänsttagarnas tvätt tvättas i bostäderna av hemtjänstens personal. ”Dessutom finns också andra sektorer inom kommunal verksamhet som använder arbetskläder som behöver tvättas”, står det i motionen.

I en motion till kommunfullmäktige yrkar Lillie Karlsson (S) och Agneta Dagobert (S) att ”Säffle kommun snarast inrättar ett kommunalt tvätteri”. De anser att det skulle finnas många fördelar med ett kommunalt tvätteri. De hänvisar bland annat till Socialstyrelsens nya regler om att samma hygienregler som gäller i sjukvården även ska gälla inom hemtjänsten, särskilda boenden och vissa LSS-boenden. De ökade kraven på hygien medför även ökade krav på var kläderna tvättas.

Lillie Karlsson och Agneta Dagobert anser att det finns mycket att vinna på att ha ett kommunalt tvätteri, både när det gäller ur miljösynpunkt och ur arbetsmiljösynpunkt. ”Det finns många delar i en tvättverksamhet tex insamling, sortering, själva tvättandet och utkörning. Något av detta tror vi kan kombineras med arbetsmarknadsåtgärder.”, skriver de i motionen.

Mycket att vinna

I motionen står det att det inom den sociala sektorn i Säffle finns runt 480 personer som varje dag behöver arbetskläder. Som det ser ut i dag tvättar de särskilda boendena kläderna på respektive ställe medan annan social verksamhet anlitar ett tvätteri utanför kommunen. Hemtjänsttagarnas tvätt tvättas i bostäderna av hemtjänstens personal. ”Dessutom finns också andra sektorer inom kommunal verksamhet som använder arbetskläder som behöver tvättas”, står det i motionen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.