2015-10-26 06:00

2015-10-26 09:02

Måns bygger sina egna trummor

SÄFFLE: Musikern Måns Tingbergs customtillverkade trummor är unika

Måns Tingberg nöjer sig inte med att spela trummor. Han bygger dem också.
– Jag såg en fantastisk trumma på en ungersk hemsida. Jag insåg att en sån trumma kunde jag bara drömma om och tänkte: jaha, då får jag väl bygga den själv då...
Nu har tillverkningen av Måns unika trummor börjat. De första är redan färdiga.

Säfflemusikern Måns Tingberg är en trumslagare som alla bluesentusiaster känner till. Vi ser honom i flera kända band, bland annat i Blueass Blues Band som precis har avslutat inspelningen av sin nya skiva. Tidigare i år har han också fått utmärkelsen ”Great Blues Artist From Sweden in The Blues Hall of Fame”. Han är en passionerad trumslagare.

– Jag har spelat trummor sedan jag var åtta år och har det i blodet. Trummorna är en förlängning av mig. Jag måste känna på dem varje dag. Man skulle lätt kunna påstå att jag är en nörd när det gäller trummor, säger han.

Att spela trummor är en sak. Att bygga trummor är en helt annan.

– Jo, jag har upptäckt det. Men det är fantastiskt roligt och det är kul att kunna visa upp några av de trummor som vi har hunnit bygga, säger han och pekar runt i lokalen där en handfull trummor ligger och glänser i all sin skönhet.

Ensam i landet

Måns bygger nämligen egna trummor. Han custombygger trummor på ett sätt som han är ensam om i landet.

– Jag var ute på nätet och letade efter customtillverkade trummor och upptäckte ett ungerskt företag som byggde fantastiska trummor. Jag insåg att jag inte hade råd att köpa någon och tänkte, att då får jag väl bygga själv då...

Sagt och gjort. Måns började skissa på sin första virveltrumma. För att trummorna skulle få en unik karaktär, valde han att bygga i skandinaviska träslag, framför allt björk och ek men även ask och lönn som också är hårda träslag. Men Måns lägger också in lite exotiska träslag för dekorationens skull.

Tillsammans med snickaren Andreas Alf Larsson i Åmål har han specialbyggt jiggar som de fräser trummorna runda i.

– Jag är inte tillräckligt duktig för själva trähanteringen. Det är extremt svårt att beräkna och gersåga rätta vinklar och att segmentlimma. Men där har jag fått god hjälp av Andreas som är en skicklig hantverkare, berättar Måns.

Svarvar jiggarna

I Säffle har han också hittat den skicklige svarvaren Jonas som hjälpt honom att tillverka de små men så betydelsefulla stämhusen. Sargar och andra detaljer köper han in allt efter behov. Stämhusen är det allra viktigaste och ger tillsammans med det unika utseendet trummorna en unik och personlig prägel. Måns har gett trummorna en själ.

Hur är trummorna att spela på?

– Helt fantastiska! Rena njutningen. Man får ett levande ljud som man inte kan uppnå med andra trummor. Som trummis har jag fått en riktig nytändning, svarar Måns.

Han har testkört sina trummor med ren hårdkörning.

– Jag bankar skiten ur dem. Jag har också ställt ut dem på Slagverket i Stockholm, Skandinaviens största trumbutik, och fått väldigt positiva reaktioner från andra trumslagare.

Han har börjat tillverkningen i försiktig skala men det är redan flera trummor som är färdiga. Om allt bra kommer det att bli ökad fart på tillverkningen. Hans nästa idé är att bygga ett helt standardset för jazzband, det vill säga bastrumma, virveltrumma, hängpuka och golvpuka.

– Det är en fantastiskt rolig sysselsättning och kul att förverkliga en idé, säger han.

Vid sidan av trummorna tillverkar han också plektrum för att tillvarata träspillet.

– Plektrum av trä är på grund av sin hårdhet lämpligt för blues och jazz. Ett halvdussin olika träplektrum i ett snyggt träetui är perfekt för varje gitarrist, menar han.

Säfflemusikern Måns Tingberg är en trumslagare som alla bluesentusiaster känner till. Vi ser honom i flera kända band, bland annat i Blueass Blues Band som precis har avslutat inspelningen av sin nya skiva. Tidigare i år har han också fått utmärkelsen ”Great Blues Artist From Sweden in The Blues Hall of Fame”. Han är en passionerad trumslagare.

– Jag har spelat trummor sedan jag var åtta år och har det i blodet. Trummorna är en förlängning av mig. Jag måste känna på dem varje dag. Man skulle lätt kunna påstå att jag är en nörd när det gäller trummor, säger han.

Att spela trummor är en sak. Att bygga trummor är en helt annan.

– Jo, jag har upptäckt det. Men det är fantastiskt roligt och det är kul att kunna visa upp några av de trummor som vi har hunnit bygga, säger han och pekar runt i lokalen där en handfull trummor ligger och glänser i all sin skönhet.

Ensam i landet

Måns bygger nämligen egna trummor. Han custombygger trummor på ett sätt som han är ensam om i landet.

– Jag var ute på nätet och letade efter customtillverkade trummor och upptäckte ett ungerskt företag som byggde fantastiska trummor. Jag insåg att jag inte hade råd att köpa någon och tänkte, att då får jag väl bygga själv då...

Sagt och gjort. Måns började skissa på sin första virveltrumma. För att trummorna skulle få en unik karaktär, valde han att bygga i skandinaviska träslag, framför allt björk och ek men även ask och lönn som också är hårda träslag. Men Måns lägger också in lite exotiska träslag för dekorationens skull.

Tillsammans med snickaren Andreas Alf Larsson i Åmål har han specialbyggt jiggar som de fräser trummorna runda i.

– Jag är inte tillräckligt duktig för själva trähanteringen. Det är extremt svårt att beräkna och gersåga rätta vinklar och att segmentlimma. Men där har jag fått god hjälp av Andreas som är en skicklig hantverkare, berättar Måns.

Svarvar jiggarna

I Säffle har han också hittat den skicklige svarvaren Jonas som hjälpt honom att tillverka de små men så betydelsefulla stämhusen. Sargar och andra detaljer köper han in allt efter behov. Stämhusen är det allra viktigaste och ger tillsammans med det unika utseendet trummorna en unik och personlig prägel. Måns har gett trummorna en själ.

Hur är trummorna att spela på?

– Helt fantastiska! Rena njutningen. Man får ett levande ljud som man inte kan uppnå med andra trummor. Som trummis har jag fått en riktig nytändning, svarar Måns.

Han har testkört sina trummor med ren hårdkörning.

– Jag bankar skiten ur dem. Jag har också ställt ut dem på Slagverket i Stockholm, Skandinaviens största trumbutik, och fått väldigt positiva reaktioner från andra trumslagare.

Han har börjat tillverkningen i försiktig skala men det är redan flera trummor som är färdiga. Om allt bra kommer det att bli ökad fart på tillverkningen. Hans nästa idé är att bygga ett helt standardset för jazzband, det vill säga bastrumma, virveltrumma, hängpuka och golvpuka.

– Det är en fantastiskt rolig sysselsättning och kul att förverkliga en idé, säger han.

Vid sidan av trummorna tillverkar han också plektrum för att tillvarata träspillet.

– Plektrum av trä är på grund av sin hårdhet lämpligt för blues och jazz. Ett halvdussin olika träplektrum i ett snyggt träetui är perfekt för varje gitarrist, menar han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.