2015-10-15 06:00

2015-10-15 06:35

Säffle OK satsar på ungdomar

SÄFFLE: Lär 900 elever att känna trygghet i skogen

Säffle Orienteringsklubb ska under de närmaste veckorna besöka 47 klasser i kommunen. Detta för att skapa en inblick i orienterings grunder och förhoppningsvis forma blivande orienterare till klubben.

– Det är jättekul att se så stor nyfikenhet och engagemang, säger Jesper Byh, ordförande ungdomssektionen, Säffle OK.

Säffle OK är klubben som nu genomför ett skol- och rekryteringsprojekt för att locka unga till både sporten i sin helhet och ett medlemskap i klubben. I tre veckor ger de sig därför ut på en turné runtom Säffle till låg- och mellanstadieskolorna för att presentera orienteringen.

– Vi kommer sammanlagt att besöka ungefär 47 klasser och 900 elever, säger Hans Wilhelmsson, Säffle OK.

Glada elever

Till sin hjälp har klubben tagit med sig Oskar Andrén, projektledare skol- och rekryteringsprojekt, Värmlands Orienteringsförbund, som berättar att han varit i flera kommuner och genomfört samma projekt för att etablera ett intresse bland unga.

– Det är ett viktigt projekt för orienteringen. Många tänker på orientering som något tråkigt där man blir utslängd i skogen med en karta i handen, vi vill bevisa motsatsen, säger Oskar, som själv började orientera så fort han kunde springa på egna ben.

Under veckan har bland annat Tingvallaskolan och Höglundskolans låg- och mellanstadieelever fått en kurs i orientering av klubben. Initiativet har varit uppskattat från såväl personalens som elevernas sida.

– Eleverna är glada när de springer ut och är lika glada när de kommer tillbaka från skogen, så jag tror att de trivs i skogen. De får i första hand lära sig att hantera en karta på en övningsbana och sedan testa sina kunskaper på en verklig bana kring elljusspåret, säger Jesper Byh.

Kallt

Alva Olsson, 11, Isabella Brown, 11 och Emily Bechara, 11, fick en lektion i orientering när Säffle OK på onsdagen gästade Höglundskolan.

– Jag tycker att orientering är kul och jag har provat en gång tidigare i skolan. Det roligaste är att lära sig läsa kartor och vara ute i skogen, säger Isabella.

– Fast i början är det lite kallt, men man blir snabbt varm, konstaterar tjejerna.

Som en uppföljning av rekryteringsprojektet kommer Säffle OK under några söndagar i höst att arrangera familjeaktiviteter vid klubbstugan. Detta för att ge tillfälle att stifta bekantskap med orientering, med hjälp av erfarna tränare.

– Orientering är en perfekt familjeaktivitet som passar alla, säger Jesper.

Säffle OK är klubben som nu genomför ett skol- och rekryteringsprojekt för att locka unga till både sporten i sin helhet och ett medlemskap i klubben. I tre veckor ger de sig därför ut på en turné runtom Säffle till låg- och mellanstadieskolorna för att presentera orienteringen.

– Vi kommer sammanlagt att besöka ungefär 47 klasser och 900 elever, säger Hans Wilhelmsson, Säffle OK.

Glada elever

Till sin hjälp har klubben tagit med sig Oskar Andrén, projektledare skol- och rekryteringsprojekt, Värmlands Orienteringsförbund, som berättar att han varit i flera kommuner och genomfört samma projekt för att etablera ett intresse bland unga.

– Det är ett viktigt projekt för orienteringen. Många tänker på orientering som något tråkigt där man blir utslängd i skogen med en karta i handen, vi vill bevisa motsatsen, säger Oskar, som själv började orientera så fort han kunde springa på egna ben.

Under veckan har bland annat Tingvallaskolan och Höglundskolans låg- och mellanstadieelever fått en kurs i orientering av klubben. Initiativet har varit uppskattat från såväl personalens som elevernas sida.

– Eleverna är glada när de springer ut och är lika glada när de kommer tillbaka från skogen, så jag tror att de trivs i skogen. De får i första hand lära sig att hantera en karta på en övningsbana och sedan testa sina kunskaper på en verklig bana kring elljusspåret, säger Jesper Byh.

Kallt

Alva Olsson, 11, Isabella Brown, 11 och Emily Bechara, 11, fick en lektion i orientering när Säffle OK på onsdagen gästade Höglundskolan.

– Jag tycker att orientering är kul och jag har provat en gång tidigare i skolan. Det roligaste är att lära sig läsa kartor och vara ute i skogen, säger Isabella.

– Fast i början är det lite kallt, men man blir snabbt varm, konstaterar tjejerna.

Som en uppföljning av rekryteringsprojektet kommer Säffle OK under några söndagar i höst att arrangera familjeaktiviteter vid klubbstugan. Detta för att ge tillfälle att stifta bekantskap med orientering, med hjälp av erfarna tränare.

– Orientering är en perfekt familjeaktivitet som passar alla, säger Jesper.