2015-10-15 06:00

2015-10-15 09:06

Hästar och trav är i fokus i Madelenes liv

TRAV: Madelene Elgtberg lägger ner många timmar på sitt stora intresse

Stort intresse. Hästarna har en naturlig plats i Madelene Elgtbergs liv. Varje vecka lägger hon åtskilliga timmar åt att träna, vårda och umgås med sina hästar. Hon följer V75-tävlingarna och kallar sig själv för en nörd.

Varje dag efter jobbet åker Madelene Elgtberg ut till sin mamma i Tveta där hon har sina hästar. För Madelene har hästarna och framför allt travet en speciell plats i hjärtat. Hon började travskola när hon var i sjuårsåldern och intresset har bara växt med åren. Nu är hon inne på sin tredje häst som hon tränar och tävlar med och hon har inga planer på att ge sig. Madelene började rida som barn. Hon startade i Säffle ridklubb men intresset gick snabbt över mer och mer till trav. När hon var i sjuårsåldern började hon i travskola. Sedan har det rullat på. Och intresset för hästarna och travsporten har snarare ökat än minskat genom åren. Förutom att hon själv tränar och tävlar i trav gillar hon att följa trav på tv. Hon följer V75 varje lördag och har koll på vad som händer.

– Jag är en nörd, ler hon.

Madelene började tävla i trav redan som barn.

– Jag började med ponnytrav. Jag tränade upp och gjorde allt själv, säger Madelene.

Hon tävlade tillsammans med ponnyn Alban tills hon blev för gammal för att tävla med ponny. Madelene berättar att hon då lånade ut Alban till en kille som heter Oskar Andersson. Det gick bra för Oskar och Alban och de var bland annat med i Lilla elitloppet. Nu är Alban tillbaka hos Madelene och är en av tre hästar som hon sköter om i sin mammas stall i Tveta. I samma veva som Madelene hade blivit för gammal för att tävla med ponny ville hennes mamma köpa en ridhäst. Hon köpte en ridhäst och efter ett tag började hästen bete sig konstigt.

– Det visade sig att hon var dräktig, berättar Madelene.

Överraskning

Det var en överraskning som mottogs väl av Madelene som då fick ett eget föl att börja träna. Fölet döptes till Born to surprise och Madelene började direkt träna upp honom för trav. Hon visste direkt att hon ville göra honom till en tävlingshäst.

– Det är en väldigt speciell häst. Jag har gjort precis allt med honom själv från det att han var föl.

Born to surprise går även under smeknamnet Herren.

– Det är från när han var liten. Han var så bestämd och drog från mamman. Han var självständig, säger Madelene.

Born to surprise har haft en del problem med skador och sedan snart ett år tillbaka tävlar och tränar Madelene även med leasinghästen Deneb Graff, även kallad Greven.

– Det började bra när vi var med på istrav i Årjäng och vann två löp. Det var en bra början, säger Madelene.

Nyligen ställde de upp och gjorde bra ifrån sig under en tävling på Åmålstravet.

– Jag hade letat efter ett sånt lopp och hittade det på hemmaplan. Det är roligt att han verkar vara i fin form. Det är en väldigt go häst. Han är precis som en tävlingshäst ska vara, lugn och fin innan och supertaggad när han kommer ut.

Tränar i alla väder

Madelene tävlar i genomsnitt en gång var tredje vecka. Däremellan lägger hon ner massor med tid på att sköta om hästarna och träna dem.

– Det är minst fyra timmar per dag. På helgerna när jag åker ut är det i stort sett hela dagarna. Även om hästarna har vilodag är det mycket att göra, säger hon.

Även om det är ett arbete som ska göras varje dag tycker Madelene fortfarande att det är lika roligt. Regn och rusk är inget som skrämmer henne.

– Jag är van vid att åka ut och köra i ur och skur. Jag har det i skallen att nu är det tävlingsdag och då ska vi ut.

Framtidsplanen för Madelene är helt klart att fortsätta med trav.

– Jag vill fortsätta att träna fram bra hästar och komma upp i en högre klass. Det vore kul att komma upp i V75-klass med en häst någon gång, säger hon.

Varje dag efter jobbet åker Madelene Elgtberg ut till sin mamma i Tveta där hon har sina hästar. För Madelene har hästarna och framför allt travet en speciell plats i hjärtat. Hon började travskola när hon var i sjuårsåldern och intresset har bara växt med åren. Nu är hon inne på sin tredje häst som hon tränar och tävlar med och hon har inga planer på att ge sig. Madelene började rida som barn. Hon startade i Säffle ridklubb men intresset gick snabbt över mer och mer till trav. När hon var i sjuårsåldern började hon i travskola. Sedan har det rullat på. Och intresset för hästarna och travsporten har snarare ökat än minskat genom åren. Förutom att hon själv tränar och tävlar i trav gillar hon att följa trav på tv. Hon följer V75 varje lördag och har koll på vad som händer.

– Jag är en nörd, ler hon.

Madelene började tävla i trav redan som barn.

– Jag började med ponnytrav. Jag tränade upp och gjorde allt själv, säger Madelene.

Hon tävlade tillsammans med ponnyn Alban tills hon blev för gammal för att tävla med ponny. Madelene berättar att hon då lånade ut Alban till en kille som heter Oskar Andersson. Det gick bra för Oskar och Alban och de var bland annat med i Lilla elitloppet. Nu är Alban tillbaka hos Madelene och är en av tre hästar som hon sköter om i sin mammas stall i Tveta. I samma veva som Madelene hade blivit för gammal för att tävla med ponny ville hennes mamma köpa en ridhäst. Hon köpte en ridhäst och efter ett tag började hästen bete sig konstigt.

– Det visade sig att hon var dräktig, berättar Madelene.

Överraskning

Det var en överraskning som mottogs väl av Madelene som då fick ett eget föl att börja träna. Fölet döptes till Born to surprise och Madelene började direkt träna upp honom för trav. Hon visste direkt att hon ville göra honom till en tävlingshäst.

– Det är en väldigt speciell häst. Jag har gjort precis allt med honom själv från det att han var föl.

Born to surprise går även under smeknamnet Herren.

– Det är från när han var liten. Han var så bestämd och drog från mamman. Han var självständig, säger Madelene.

Born to surprise har haft en del problem med skador och sedan snart ett år tillbaka tävlar och tränar Madelene även med leasinghästen Deneb Graff, även kallad Greven.

– Det började bra när vi var med på istrav i Årjäng och vann två löp. Det var en bra början, säger Madelene.

Nyligen ställde de upp och gjorde bra ifrån sig under en tävling på Åmålstravet.

– Jag hade letat efter ett sånt lopp och hittade det på hemmaplan. Det är roligt att han verkar vara i fin form. Det är en väldigt go häst. Han är precis som en tävlingshäst ska vara, lugn och fin innan och supertaggad när han kommer ut.

Tränar i alla väder

Madelene tävlar i genomsnitt en gång var tredje vecka. Däremellan lägger hon ner massor med tid på att sköta om hästarna och träna dem.

– Det är minst fyra timmar per dag. På helgerna när jag åker ut är det i stort sett hela dagarna. Även om hästarna har vilodag är det mycket att göra, säger hon.

Även om det är ett arbete som ska göras varje dag tycker Madelene fortfarande att det är lika roligt. Regn och rusk är inget som skrämmer henne.

– Jag är van vid att åka ut och köra i ur och skur. Jag har det i skallen att nu är det tävlingsdag och då ska vi ut.

Framtidsplanen för Madelene är helt klart att fortsätta med trav.

– Jag vill fortsätta att träna fram bra hästar och komma upp i en högre klass. Det vore kul att komma upp i V75-klass med en häst någon gång, säger hon.