2015-10-02 11:38

2015-10-02 11:38

Om livet i Afghanistan

SÄFFLE: Integration temat på Lindbacken

Hur är det att leva i Afghanistan och hur anpassar man sig till ett nytt liv i Sverige? Det var en av många frågor som fyra kvinnor från Afghanistan fick då de besökte Lindbacken äldreboende.

På Lindbacken arbetar människor från 14 olika länder. Det har inneburit att många av de äldre som vistas på Lindbacken har blivit intresserade och nyfikna på hur det är att komma till Säffle från ett annat land. Av den anledningen har Attendo Kundval tillsammans med Vuxenskolan startat en studiecirkel på temat integration.

– Det handlar om möten mellan människor och olika kulturer. Många av våra äldre får inte många möjligheter att möta och prata med flyktingar och nyanlända. Därför har vi under några veckor bjudit in människor från bland annat Afghanistan, Syrien, Eritrea, Somalia och Bosnien för att berätta om sina liv och svara på frågor, berättar Mia Arnell på Attendo Kundval.

I torsdags var det premiär. Då kom fyra kvinnor från Afghanistan på besök. De berättade om sina bakgrunder och om sitt nya liv i Säffle innan de fick svara på frågor från åhörarna.

Snälla svenskar

Många av frågorna handlade om vardagslivet i hemlandet, exempelvis äldreomsorg, bristande skolgång och matvanor. Men också om flykten från krig och terror och det nya livet i Säffle.

– Det var svårt att fly från Afghanistan och besvärligt att ta sig hit. Men i Sverige har vi fått ett väldigt fint mottagande. Svenskar är mycket snälla människor, berättade en ung kvinna som kom till Sverige för ett år sedan och både hunnit lära sig svenska och ta körkort.

– Min dröm är att utbilda mig till sjuksköterska, berättade hon.

På Lindbacken var besöket uppskattat och Anna-Lisa Rååd, som är lärare på SFI (Svenska för invandrare), berättade att de fyra kvinnorna själva tyckte det var givande att få möta Säffles äldre generation.

På Lindbacken arbetar människor från 14 olika länder. Det har inneburit att många av de äldre som vistas på Lindbacken har blivit intresserade och nyfikna på hur det är att komma till Säffle från ett annat land. Av den anledningen har Attendo Kundval tillsammans med Vuxenskolan startat en studiecirkel på temat integration.

– Det handlar om möten mellan människor och olika kulturer. Många av våra äldre får inte många möjligheter att möta och prata med flyktingar och nyanlända. Därför har vi under några veckor bjudit in människor från bland annat Afghanistan, Syrien, Eritrea, Somalia och Bosnien för att berätta om sina liv och svara på frågor, berättar Mia Arnell på Attendo Kundval.

I torsdags var det premiär. Då kom fyra kvinnor från Afghanistan på besök. De berättade om sina bakgrunder och om sitt nya liv i Säffle innan de fick svara på frågor från åhörarna.

Snälla svenskar

Många av frågorna handlade om vardagslivet i hemlandet, exempelvis äldreomsorg, bristande skolgång och matvanor. Men också om flykten från krig och terror och det nya livet i Säffle.

– Det var svårt att fly från Afghanistan och besvärligt att ta sig hit. Men i Sverige har vi fått ett väldigt fint mottagande. Svenskar är mycket snälla människor, berättade en ung kvinna som kom till Sverige för ett år sedan och både hunnit lära sig svenska och ta körkort.

– Min dröm är att utbilda mig till sjuksköterska, berättade hon.

På Lindbacken var besöket uppskattat och Anna-Lisa Rååd, som är lärare på SFI (Svenska för invandrare), berättade att de fyra kvinnorna själva tyckte det var givande att få möta Säffles äldre generation.