2015-10-01 06:00

2015-10-01 06:00

De vill skapa ett friskare Säffle

SÄFFLE: Oktober – hälsomånad i Säffle kommun

Oktober är friskhetsmånaden nummer ett! Även om friskvårdssatsningen Ett friskare Sverige försvann har hälsotänket långt ifrån lämnat Säffle, som nu laddar för en aktiv månad.

Ett friskare Sverige och Ett friskare Värmland är begrepp som varit aktuella de senaste åren. Numera finns inget nationellt uppdrag till Folkhälsoinstitutet från regeringen, men i Säffle har en rad samarbetspartners ändå bestämt sig för att ha en månad som uppmärksammar hälsa, och i dag är första dagen i oktober – sundhetens månad.

– Det här är en månad där alla som vill kan vara med och bidra till ett friskare Säffle, berättar Barbro Karlsson, friskvården i Värmland.

Såväl idrottsföreningar som äldreomsorgen och kostenheten i kommunen är med ”på tåget”. Kommunen har byggt en webbportal där aktiviteter i Säffle under oktober månad kommer att samlas, och där vem som helst kan anmäla sina evenemang. Målet är att öka kunskapen om hur bra det är med goda matvanor och fysisk aktivitet och Ett friskare Säffle riktar sig till såväl gammal som ung Säfflebo.

– Vi kommer bland annat att servera frukt till maten och fira måltidens dag under den här perioden, berättar Carina Nisén, kostchef i Säffle.

Goda vanor

Alla som har hemtjänst kommer att få en broschyr om goda vanor som bidrar till en friskare och säkrare vardag. Det här är en kampanj som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har, och som lämpar sig utmärkt just den här uppmärksamhetsmånaden.

– De arbetsplatser som vill får självklart haka på!, uppmanar Barbro.

Den 14 oktober anordnar friskvården en tipspromenad om balans och så anordnas prova på-pass och ”ta med en kompis”-veckor hos olika träningsfaciliteter, bland mycket, mycket annat.

– Vi hoppas att även politiken vill vara med, avslutar gänget.

Ett friskare Sverige och Ett friskare Värmland är begrepp som varit aktuella de senaste åren. Numera finns inget nationellt uppdrag till Folkhälsoinstitutet från regeringen, men i Säffle har en rad samarbetspartners ändå bestämt sig för att ha en månad som uppmärksammar hälsa, och i dag är första dagen i oktober – sundhetens månad.

– Det här är en månad där alla som vill kan vara med och bidra till ett friskare Säffle, berättar Barbro Karlsson, friskvården i Värmland.

Såväl idrottsföreningar som äldreomsorgen och kostenheten i kommunen är med ”på tåget”. Kommunen har byggt en webbportal där aktiviteter i Säffle under oktober månad kommer att samlas, och där vem som helst kan anmäla sina evenemang. Målet är att öka kunskapen om hur bra det är med goda matvanor och fysisk aktivitet och Ett friskare Säffle riktar sig till såväl gammal som ung Säfflebo.

– Vi kommer bland annat att servera frukt till maten och fira måltidens dag under den här perioden, berättar Carina Nisén, kostchef i Säffle.

Goda vanor

Alla som har hemtjänst kommer att få en broschyr om goda vanor som bidrar till en friskare och säkrare vardag. Det här är en kampanj som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har, och som lämpar sig utmärkt just den här uppmärksamhetsmånaden.

– De arbetsplatser som vill får självklart haka på!, uppmanar Barbro.

Den 14 oktober anordnar friskvården en tipspromenad om balans och så anordnas prova på-pass och ”ta med en kompis”-veckor hos olika träningsfaciliteter, bland mycket, mycket annat.

– Vi hoppas att även politiken vill vara med, avslutar gänget.