2015-09-29 06:00

2015-09-29 06:00

"Vi köper alltid ny bil i Sverige"

SÄFFLE: Svenskamerikaner på återbesök i Säffle

St Louis-Säffle. Svenskamerikanen Don Carlson har en ovanlig ”ovana”. När han reser till Sverige åker han aldrig hem utan en alldeles ny Volvo. Nu har det hänt igen.

Ingressen ovan är en repris från 2008. Då gjorde Don och Carol Carlson sitt tredje besök i Sverige och Säffle. Den gången var det en Volvo XC90 som skeppades över till St. Louis. Häromveckan var det dags för en ny tur till Säffle och den här gången reser de hem med en svart Volvo S80. Med på årets resa var dottern Julie och för henne blev det ett premiärbesök i Värmland.

Sverige är viktigt

Sverige har haft en viktig roll i Don Carlsons liv. Båda föräldrarna hade svenska rötter och de skandinaviska traditionerna har förts över på barn och barnbarn.

Ur minnet härmar han farfar Karl Roberts uttal och det blir en engelska med tydlig värmländsk accent. Värmländskan kommer också igen i de utryck som han så ofta hörde i sin ungdom. I St. Louis har de inte så många svenska kontakter – desto viktigare är besöken i Sverige där de under resorna har skaffat sig många vänner.

Det här var det fjärde besöket i Säffle, och nu var han betydligt mer påläst än vid premiären år 2000. Då var det turistbyrån och hembygdsföreningen som hjälpte honom att hitta uppgifter om förfäderna. Han hade även fått rapporter om pappa Roberts besök i Säffle 1957.

Första gången

För dottern Julie var det däremot det första mötet med Säffle. Hon har sitt arbetsfält över hela världen och har även passerat Sverige. Men någon tid för en släktresa har det aldrig blivit. Säfflebesöket sammanföll med ett par riktigt regniga septemberdagar, men det såg hon bara som ett välkommet avbrott till värmen hemma i Kalifornien.

Efter att ha hämtat ut bilen i Göteborg blev det en rejäl rundresa i Sverige och Europa. Förutom Värmland och Gotland ska trion hinna med Tyskland och Polen innan de återvänder till Stockholm där bilen skeppas över till St. Louis.

Besökte Källås

Men den viktigaste anhalten på resan är ändå Källås i Gillberga. Där var förfäderna bosatta från 1500-talet och in på 1900-talet. I Källås tog Karin och Sven Jansson emot och visade vägen till förfädernas boplats. Det blev också ett besök på Gillberga kyrkogård.

Don Carlsson berättar att hans farfar Karl Robert Karlsson emigrerade till USA 1906. Liksom så många andra hamnade han i Chicago. Via byggnadsarbete och snickeri arbetade han sig uppåt på samhällsstegen för att så småningom starta State Manufactoring Company. De tillverkade gjutformar och blev med åren ett betydande företag. I USA träffade han som så många andra en svensk flicka och med åren har det blivit en stor familj på andra sidan Atlanten.

Traditioner i liv

De svenska traditionerna stod alltid i centrum och även hemma hos barnbarnen hålls traditionerna vid liv.

– På julen blir de svenskt på julbordet, berättar Carol och påpekar att det också ska vara svenska flaggor i julgranen.

– Och så följer vi givetvis de svenska deckarserierna på TV, flikar maken Don in och berättar att de även ska hinna med ett par dagar i Ystad. Wallander är en av favoritserierna.

Don Carlsson har varit verksam inom försäkringsbranschen och är tillsammans med hustru Carol bosatt i St. Louis. Med sommarhus i Lake Michigan och barnen spridda över kontinenten blir det många mil i Volvobilarna.

80-årige Don Carlson lämnade Säffle med ett säkert löfte.

– Vi kommer tillbaka!

Ingressen ovan är en repris från 2008. Då gjorde Don och Carol Carlson sitt tredje besök i Sverige och Säffle. Den gången var det en Volvo XC90 som skeppades över till St. Louis. Häromveckan var det dags för en ny tur till Säffle och den här gången reser de hem med en svart Volvo S80. Med på årets resa var dottern Julie och för henne blev det ett premiärbesök i Värmland.

Sverige är viktigt

Sverige har haft en viktig roll i Don Carlsons liv. Båda föräldrarna hade svenska rötter och de skandinaviska traditionerna har förts över på barn och barnbarn.

Ur minnet härmar han farfar Karl Roberts uttal och det blir en engelska med tydlig värmländsk accent. Värmländskan kommer också igen i de utryck som han så ofta hörde i sin ungdom. I St. Louis har de inte så många svenska kontakter – desto viktigare är besöken i Sverige där de under resorna har skaffat sig många vänner.

Det här var det fjärde besöket i Säffle, och nu var han betydligt mer påläst än vid premiären år 2000. Då var det turistbyrån och hembygdsföreningen som hjälpte honom att hitta uppgifter om förfäderna. Han hade även fått rapporter om pappa Roberts besök i Säffle 1957.

Första gången

För dottern Julie var det däremot det första mötet med Säffle. Hon har sitt arbetsfält över hela världen och har även passerat Sverige. Men någon tid för en släktresa har det aldrig blivit. Säfflebesöket sammanföll med ett par riktigt regniga septemberdagar, men det såg hon bara som ett välkommet avbrott till värmen hemma i Kalifornien.

Efter att ha hämtat ut bilen i Göteborg blev det en rejäl rundresa i Sverige och Europa. Förutom Värmland och Gotland ska trion hinna med Tyskland och Polen innan de återvänder till Stockholm där bilen skeppas över till St. Louis.

Besökte Källås

Men den viktigaste anhalten på resan är ändå Källås i Gillberga. Där var förfäderna bosatta från 1500-talet och in på 1900-talet. I Källås tog Karin och Sven Jansson emot och visade vägen till förfädernas boplats. Det blev också ett besök på Gillberga kyrkogård.

Don Carlsson berättar att hans farfar Karl Robert Karlsson emigrerade till USA 1906. Liksom så många andra hamnade han i Chicago. Via byggnadsarbete och snickeri arbetade han sig uppåt på samhällsstegen för att så småningom starta State Manufactoring Company. De tillverkade gjutformar och blev med åren ett betydande företag. I USA träffade han som så många andra en svensk flicka och med åren har det blivit en stor familj på andra sidan Atlanten.

Traditioner i liv

De svenska traditionerna stod alltid i centrum och även hemma hos barnbarnen hålls traditionerna vid liv.

– På julen blir de svenskt på julbordet, berättar Carol och påpekar att det också ska vara svenska flaggor i julgranen.

– Och så följer vi givetvis de svenska deckarserierna på TV, flikar maken Don in och berättar att de även ska hinna med ett par dagar i Ystad. Wallander är en av favoritserierna.

Don Carlsson har varit verksam inom försäkringsbranschen och är tillsammans med hustru Carol bosatt i St. Louis. Med sommarhus i Lake Michigan och barnen spridda över kontinenten blir det många mil i Volvobilarna.

80-årige Don Carlson lämnade Säffle med ett säkert löfte.

– Vi kommer tillbaka!