2015-09-26 06:00

2015-09-26 06:00

Stolarna tog slut vid möte om flyktinghjälp

SÄFFLE: "Hade inte räknat med ett så stort intresse"

Många Säfflebor är intresserade av att bli god man eller särskild förordnad vårdnadshavare till ensamkommande flyktingbarn. Det står klart efter att kommunen bjöd in till en informationsträff som blev så välbesökt, att stolarna tog slut.

– Det finns kärlek i världen, konstaterade Agneta Pettersson, föreståndare för Gränsens HVB när hon och hennes kollegor fick flytta stolar så att alla 40-50 personer skulle få plats.

Onsdagskvällen handlade om hur det är att engagera sig i att stödja ett barn som kommer till Säffle utan sina föräldrar.

– Det är ju svårt att veta i förväg hur många som kommer. Men vi hade inte räknat med ett såhär stort intresse, sa Marie Danielsson, socialsekreterare, Säffle kommun.

I den tänkta lokalen fanns ett 15-20-tal stolar. De fylldes så snabbt att man fick flytta träffen för att alla skulle få sittplats. Marie Danielsson, Agneta Pettersson och överförmyndare Marie Forsgren, som också var med och informerade, var självklart glada över uppslutningen. Och det stora intresset behövs. Just nu kommer mellan 1-2 ensamkommande barn till Säffle varje vecka. En del av dem kommer till Gränden, andra till släktingar/familjehem. När de kommer till Sverige ska de få en god man, som företräder dem och hjälper till med såväl ansökan om uppehållstillstånd som att vara ett stöd för dem.

– Alla har fullt upp just nu. Överförmyndarenheten tar emot intresseanmälningar och vi jobbar så fort vi kan, berättare Marie Forsgren när hon informerade om nuläget.

Flera steg

De som kom på mötet fick höra hur det går till när man blir god man till ett ensamkommande barn. Efter en intresseanmälan skickats in så sker en kontroll mot bland annat kronofogden och brottsregistret, även rekommendationer kollas upp innan man får ta nästa steg i processen.

Flera gode män fanns på plats på informationsmötet för att berätta hur vardagen ser ut med ett god man-uppdrag. Bland annat vittnade Säfflebor om hur de följt med barnen till Migrationsverket, hur man haft fikakvällar tillsammans och hur man följt med till läkarundersökningar.

– I Säffle har vi ett nätverk för gode män där träffar anordnas en gång i månaden eller varannan månad. Vi hoppas även kunna starta ett liknande nätverk i Åmål, berättade Marie Forsgren.

Det förtydligades att en god man inte är ansvarig för den dagliga omvårdnaden och tillsynen, då detta sköts av barnets boende. Däremot ska man se till att barnet får en trygg tillvaro under sin första tid i Säffle.

– Den största uppgiften man har är att se till att barnet har det bra. Man ska också följa med på samtalen till Migrationsverket och sköta barnets ekonomi. Runt 10 timmar i månaden är vanligt att lägga på det här, men självklart blir det första tiden mer intensiv, förklarades det på mötet.

– Det finns kärlek i världen, konstaterade Agneta Pettersson, föreståndare för Gränsens HVB när hon och hennes kollegor fick flytta stolar så att alla 40-50 personer skulle få plats.

Onsdagskvällen handlade om hur det är att engagera sig i att stödja ett barn som kommer till Säffle utan sina föräldrar.

– Det är ju svårt att veta i förväg hur många som kommer. Men vi hade inte räknat med ett såhär stort intresse, sa Marie Danielsson, socialsekreterare, Säffle kommun.

I den tänkta lokalen fanns ett 15-20-tal stolar. De fylldes så snabbt att man fick flytta träffen för att alla skulle få sittplats. Marie Danielsson, Agneta Pettersson och överförmyndare Marie Forsgren, som också var med och informerade, var självklart glada över uppslutningen. Och det stora intresset behövs. Just nu kommer mellan 1-2 ensamkommande barn till Säffle varje vecka. En del av dem kommer till Gränden, andra till släktingar/familjehem. När de kommer till Sverige ska de få en god man, som företräder dem och hjälper till med såväl ansökan om uppehållstillstånd som att vara ett stöd för dem.

– Alla har fullt upp just nu. Överförmyndarenheten tar emot intresseanmälningar och vi jobbar så fort vi kan, berättare Marie Forsgren när hon informerade om nuläget.

Flera steg

De som kom på mötet fick höra hur det går till när man blir god man till ett ensamkommande barn. Efter en intresseanmälan skickats in så sker en kontroll mot bland annat kronofogden och brottsregistret, även rekommendationer kollas upp innan man får ta nästa steg i processen.

Flera gode män fanns på plats på informationsmötet för att berätta hur vardagen ser ut med ett god man-uppdrag. Bland annat vittnade Säfflebor om hur de följt med barnen till Migrationsverket, hur man haft fikakvällar tillsammans och hur man följt med till läkarundersökningar.

– I Säffle har vi ett nätverk för gode män där träffar anordnas en gång i månaden eller varannan månad. Vi hoppas även kunna starta ett liknande nätverk i Åmål, berättade Marie Forsgren.

Det förtydligades att en god man inte är ansvarig för den dagliga omvårdnaden och tillsynen, då detta sköts av barnets boende. Däremot ska man se till att barnet får en trygg tillvaro under sin första tid i Säffle.

– Den största uppgiften man har är att se till att barnet har det bra. Man ska också följa med på samtalen till Migrationsverket och sköta barnets ekonomi. Runt 10 timmar i månaden är vanligt att lägga på det här, men självklart blir det första tiden mer intensiv, förklarades det på mötet.