2015-09-17 12:28

2015-09-17 12:28

Attendo får lämna Lindbacken

SÄFFLE: Nytt beslut om upphandlingen av Lindbacken

Nu är det avgjort vilket vårdföretag som ska sköta driften av Lindbackens äldreboende de närmaste fyra åren. Vardaga vann upphandlingen vilket innebär att Attendo måste lämna Lindbacken efter nio år.

Socialnämnden fattade beslutet om upphandlingen vid sitt sammanträde på onsdagskvällen. Personal och boende på Lindbacken informerades på torsdagen.

– Det har varit en utdragen fråga men beslutet i socialnämnden var enigt och grundades på reglerna kring hur en upphandling ska gå till, säger Helene Agdén (SiV) som är ordförande i socialnämnden.

Fick tre anbud

Socialnämnden hade att ta ställning till anbud från tre olika vårdföretag, bland annat Attendo som drivit Lindbacken i nio år.

– Alla tre företagen uppfyllde de höga kvalitetskrav som vi ställt och enligt bestämmelserna ska man då välja det företag som erbjuder lägsta pris. I det skedet var det Vardaga som vann upphandlingen, förklarar socialchefen Karin Krönenstedt.

Turerna kring upphandlingen av Lindbacken har varit invecklade. När upphandlingen genomfördes förra året var det Vardaga som vann men Attendo överklagade till förvaltningsrätten som gav kommunen bakläxa. Attendo fick behålla ansvaret och firade med stort tårtkalas.

Överklagades igen

I det skedet överklagade Vardaga som fick rätt i kammarrätten. Kommunen fick i uppdrag att göra om upphandlingen och i början av september öppnades anbuden. Där visade det sig att Vardaga hade lagt ett bättre bud än konkurrenternas. Det betyder att Vardaga ska driva Lindbacken i fyra år med en eventuell förlängning i ytterligare fyra år.

– Det har varit många frågor och tankar kring upphandlingen och vi har verkligen gått till grunden för att försäkra oss om garanterat god, säker vård och omsorg dygnet runt, att personalen är rätt utbildad och så vidare, säger Ann-Louise Caesar som är äldreomsorgschef i Säffle kommun.

Sker vid årsskiftet

På torsdagen informerades personalen på Attendo om förändringen.

– Jag är väl medveten om att både personal och boende är nöjda med hur Attendo har drivit Lindbacken men Säffle kommun har en gång beslutat att konkurrensutsätta verksamheten och då måste man göra den här typen av val. Den här gången är vi helt säkra på att vi gjort rätt, säger Helene Agdén.

När tar Vardaga över Lindbacken?

– Målet är att det ska vid årsskiftet men det beror på hur det går med Attendos nedstart och Vardagas uppstart, säger Karin Krönenstedt.

Socialnämnden fattade beslutet om upphandlingen vid sitt sammanträde på onsdagskvällen. Personal och boende på Lindbacken informerades på torsdagen.

– Det har varit en utdragen fråga men beslutet i socialnämnden var enigt och grundades på reglerna kring hur en upphandling ska gå till, säger Helene Agdén (SiV) som är ordförande i socialnämnden.

Fick tre anbud

Socialnämnden hade att ta ställning till anbud från tre olika vårdföretag, bland annat Attendo som drivit Lindbacken i nio år.

– Alla tre företagen uppfyllde de höga kvalitetskrav som vi ställt och enligt bestämmelserna ska man då välja det företag som erbjuder lägsta pris. I det skedet var det Vardaga som vann upphandlingen, förklarar socialchefen Karin Krönenstedt.

Turerna kring upphandlingen av Lindbacken har varit invecklade. När upphandlingen genomfördes förra året var det Vardaga som vann men Attendo överklagade till förvaltningsrätten som gav kommunen bakläxa. Attendo fick behålla ansvaret och firade med stort tårtkalas.

Överklagades igen

I det skedet överklagade Vardaga som fick rätt i kammarrätten. Kommunen fick i uppdrag att göra om upphandlingen och i början av september öppnades anbuden. Där visade det sig att Vardaga hade lagt ett bättre bud än konkurrenternas. Det betyder att Vardaga ska driva Lindbacken i fyra år med en eventuell förlängning i ytterligare fyra år.

– Det har varit många frågor och tankar kring upphandlingen och vi har verkligen gått till grunden för att försäkra oss om garanterat god, säker vård och omsorg dygnet runt, att personalen är rätt utbildad och så vidare, säger Ann-Louise Caesar som är äldreomsorgschef i Säffle kommun.

Sker vid årsskiftet

På torsdagen informerades personalen på Attendo om förändringen.

– Jag är väl medveten om att både personal och boende är nöjda med hur Attendo har drivit Lindbacken men Säffle kommun har en gång beslutat att konkurrensutsätta verksamheten och då måste man göra den här typen av val. Den här gången är vi helt säkra på att vi gjort rätt, säger Helene Agdén.

När tar Vardaga över Lindbacken?

– Målet är att det ska vid årsskiftet men det beror på hur det går med Attendos nedstart och Vardagas uppstart, säger Karin Krönenstedt.