2015-09-09 14:51

2015-09-09 14:51

Här produceras det för fullt

SÄFFLE: 300 kostymer ska sys till Säffle Operans nya föreställning

Symaskinerna är i full gång i Säffle Operans syateljé då det snart är dags för höstens föreställningar. Över 300 kostymer ska sys, men Lilja och Ulrika har i år lite extra stöttning.
– Det fungerar jättebra och de är till en stor hjälp för oss. De bidrar till Säffle Operans uppsättning, samtidigt som de lär sig språket, säger Lilja Ellison Kundak.

Den första kostymprovningen sker den 21 september, så det är full fart på Säffle Operans syateljé när ST kommer och hälsar på. Det börjar också tryta på lokalens utrymme då allt fler kläder börjar bli klara. Över 300 kostymer ska sys till årets föreställning, The Producers.

– Det är glitter, glamour, färger och Broadway som gäller, säger Lilja.

Ulrika Aneer är anställd sömmerska hos Lilja, som står för kostymdesignen, men i år har de även lite extra hjälp av Leonie (Kongo), Fatma (Eritrea), Saleh och Samir (Syrien).

Praktikplats

Det var Säffle kommun som frågade om kvinnorna kunde få komma och hjälpa till hos dem, någon som har fungerat jättebra och deras praktik började i augusti. Saleh har praktiserat på syateljén i ett år redan. Han trivs jättebra och tycker att det är jättekul att jobba här.

Alla är fantastiskt jobbvilliga menar Lilja, och hon berättar skrattandes att det första Saleh lärde sig på svenska var ”mera jobb?”. Han älskar att jobba, är väldigt snabb och vill hela tiden ha något att göra.

– Det fungerar superbra, och de lär sig jättesnabbt, säger Ulrika som jobbat i syateljén sedan fyra år tillbaka.

Samir, som är det nyaste tillskottet, kom till syateljén för tre veckor sen. Han berättar att han gillar att sy och jobba i ateljén.

Samirs speciallitet är klänningar. Han tar fram telefonen och visar bilder på några klänningar han gjort i sitt hemland Syrien – otroliga brud- och festklänningar! Han visar en klänning han sytt för 25 000 dollar, handsydd med diamanter och stenar.

Lilja berättar att de är mycket glada över extrahjälpen de får, eftersom det nu verkligen behövs då det är så mycket kläder som ska tillverkas. Hon är jättenöjd med dem och tycker det är oerhört kul att de kommer med så mycket egna idéer och lösningar.

Skräddarsytt

Alla kläder till Säffle Operans uppsättningar är skräddarsydda, och det är också viktigt att skådespelarna trivs i kostymerna. Detta menar dock Lilja aldrig varit några problem med Ulrikas kläder.

– Jag klarar mig inte utan Ulrika, och jag vill verkligen berömma henne, avslutar Lilja.

Hon berättar också att killarna på Suitopia i Stockholm har skänkt dem en massa skräddarsydda kostymer som nu kommer att användas under The Producers. Killarna är även inbjudna till premiären så de får se sina kostymer på scenen.

Den första kostymprovningen sker den 21 september, så det är full fart på Säffle Operans syateljé när ST kommer och hälsar på. Det börjar också tryta på lokalens utrymme då allt fler kläder börjar bli klara. Över 300 kostymer ska sys till årets föreställning, The Producers.

– Det är glitter, glamour, färger och Broadway som gäller, säger Lilja.

Ulrika Aneer är anställd sömmerska hos Lilja, som står för kostymdesignen, men i år har de även lite extra hjälp av Leonie (Kongo), Fatma (Eritrea), Saleh och Samir (Syrien).

Praktikplats

Det var Säffle kommun som frågade om kvinnorna kunde få komma och hjälpa till hos dem, någon som har fungerat jättebra och deras praktik började i augusti. Saleh har praktiserat på syateljén i ett år redan. Han trivs jättebra och tycker att det är jättekul att jobba här.

Alla är fantastiskt jobbvilliga menar Lilja, och hon berättar skrattandes att det första Saleh lärde sig på svenska var ”mera jobb?”. Han älskar att jobba, är väldigt snabb och vill hela tiden ha något att göra.

– Det fungerar superbra, och de lär sig jättesnabbt, säger Ulrika som jobbat i syateljén sedan fyra år tillbaka.

Samir, som är det nyaste tillskottet, kom till syateljén för tre veckor sen. Han berättar att han gillar att sy och jobba i ateljén.

Samirs speciallitet är klänningar. Han tar fram telefonen och visar bilder på några klänningar han gjort i sitt hemland Syrien – otroliga brud- och festklänningar! Han visar en klänning han sytt för 25 000 dollar, handsydd med diamanter och stenar.

Lilja berättar att de är mycket glada över extrahjälpen de får, eftersom det nu verkligen behövs då det är så mycket kläder som ska tillverkas. Hon är jättenöjd med dem och tycker det är oerhört kul att de kommer med så mycket egna idéer och lösningar.

Skräddarsytt

Alla kläder till Säffle Operans uppsättningar är skräddarsydda, och det är också viktigt att skådespelarna trivs i kostymerna. Detta menar dock Lilja aldrig varit några problem med Ulrikas kläder.

– Jag klarar mig inte utan Ulrika, och jag vill verkligen berömma henne, avslutar Lilja.

Hon berättar också att killarna på Suitopia i Stockholm har skänkt dem en massa skräddarsydda kostymer som nu kommer att användas under The Producers. Killarna är även inbjudna till premiären så de får se sina kostymer på scenen.