2015-09-05 06:00

2015-09-05 06:00

Korrar med en historia

SÄFFLE: Radioröster drog storpublik till Medis

Alla sittplatser var upptagna när Radiokorrespondenterna från Sveriges Radio gjorde sitt första turnéstopp i Medborgarhuset på torsdagskvällen.
Cecilia Uddén och Margita Boström gav publiken fängslande berättelser och en chans att förstå världen som vi alla är en del av.

I snart fem år har Sveriges Radios utrikeskorrespondenter gett sig ut på succéartade turnéer genom Sverige för att i personliga möten med lyssnarna försöka skapa en inblick och förståelse av omvärldssituationen.

I år har turnén totalt elva stopp och först var Säffle och Medborgarhuset.

– Vi har flera gånger tidigare och precis som idag dragit fullsatt publik, många visar ett väldigt stor intresse för utrikesbevakning, säger Carina Claesson, projektledare, Sveriges Radio.

– Ja, syftet med det hela är att skapa kontakt med våra lyssnare, sprida kunskap, möta människor och ta in åsikter. Jag tror att det är ett bra sätt för lyssnarna att sedan kunna analysera och förstå vad som pågår i vad man skulle kunna kalla krisernas tid, säger Johar Bendjelloul, moderator.

Stora bevakningsområden

Med två olika bevakningsområden tog radiokorrespondenterna Cecilia Uddén och Margita Boström med den intresserade publiken på berättelser som innefattade vapenkamper, grymhet, orättvisa, politik och mitt i alla det hemska, en gnutta hopp och framtidstro.

Cecilia, med bevakningsområde i Mellanöstern, la mycket fokus kring IS växande och förtrycket av kvinnor. Medan Margita Boström, som sedan förra året är bosatt i Bangkok och med ett bevakningsområde i stora delar av Asien berättade starka berättelser om hur naturkatastrofer påverkar regionen, befolkningen och omvärlden.

Inspiration

23-åriga Laila Arhamad kom från Gräsmark till Säffle på torsdagen för att ta del av radiokorrespondenternas berättelser och upplevelser.

– Det var en granne som berättade för mig att det skulle komma erfarna journalister hit och föreläsa, vilket jag tyckte lät väldigt intressant eftersom jag själv har journalistdrömmar, säger Laila som kom från Syrien till Sverige för nio månader sedan.

– Det är intressant att ta del av utländska journalisters syn på situationen i Syrien och det är samtidigt ett bra sätt för mig att få en inblick i Sveriges syn på omvärlden, säger hon.

Starka berättelser

Att i rättvisa ord sammanfatta de upplevelser och ögonblick som både Cecilia och Margita har upplevt är svårt, men de lyckas fånga en hel publik att förstå och hänföras av det faktum att vi i Sverige, oavsett om vi vill eller inte, är en del av världen. De både pratar om vad livet som korrespondent innebär, vad det kan ha för konsekvenser och den ständiga efterfrågan av rapportering. Om hur det handlar om att vara där när det sker och inte när det skett.

– Bor man på stället man ska bevaka finner man ett annat djup och kan följa frågorna och befolkningen på ett annat sätt, säger Margita Boström.

Föreläsningen följdes av frågor från publiken och flera tog upp ämnen som rädsla och distans mellan privatlivet, yrkesrollen och att vara medmänniska.

– Ibland är saker svåra att komma över och man vill bryta ihop, men då tänker jag på er, säger Cecilia Uddén, och pekar ut på publiken.

– Då känns det plötsligt mer värt att rapportera nyheter, då vet man att man har ett viktigt jobb.

I snart fem år har Sveriges Radios utrikeskorrespondenter gett sig ut på succéartade turnéer genom Sverige för att i personliga möten med lyssnarna försöka skapa en inblick och förståelse av omvärldssituationen.

I år har turnén totalt elva stopp och först var Säffle och Medborgarhuset.

– Vi har flera gånger tidigare och precis som idag dragit fullsatt publik, många visar ett väldigt stor intresse för utrikesbevakning, säger Carina Claesson, projektledare, Sveriges Radio.

– Ja, syftet med det hela är att skapa kontakt med våra lyssnare, sprida kunskap, möta människor och ta in åsikter. Jag tror att det är ett bra sätt för lyssnarna att sedan kunna analysera och förstå vad som pågår i vad man skulle kunna kalla krisernas tid, säger Johar Bendjelloul, moderator.

Stora bevakningsområden

Med två olika bevakningsområden tog radiokorrespondenterna Cecilia Uddén och Margita Boström med den intresserade publiken på berättelser som innefattade vapenkamper, grymhet, orättvisa, politik och mitt i alla det hemska, en gnutta hopp och framtidstro.

Cecilia, med bevakningsområde i Mellanöstern, la mycket fokus kring IS växande och förtrycket av kvinnor. Medan Margita Boström, som sedan förra året är bosatt i Bangkok och med ett bevakningsområde i stora delar av Asien berättade starka berättelser om hur naturkatastrofer påverkar regionen, befolkningen och omvärlden.

Inspiration

23-åriga Laila Arhamad kom från Gräsmark till Säffle på torsdagen för att ta del av radiokorrespondenternas berättelser och upplevelser.

– Det var en granne som berättade för mig att det skulle komma erfarna journalister hit och föreläsa, vilket jag tyckte lät väldigt intressant eftersom jag själv har journalistdrömmar, säger Laila som kom från Syrien till Sverige för nio månader sedan.

– Det är intressant att ta del av utländska journalisters syn på situationen i Syrien och det är samtidigt ett bra sätt för mig att få en inblick i Sveriges syn på omvärlden, säger hon.

Starka berättelser

Att i rättvisa ord sammanfatta de upplevelser och ögonblick som både Cecilia och Margita har upplevt är svårt, men de lyckas fånga en hel publik att förstå och hänföras av det faktum att vi i Sverige, oavsett om vi vill eller inte, är en del av världen. De både pratar om vad livet som korrespondent innebär, vad det kan ha för konsekvenser och den ständiga efterfrågan av rapportering. Om hur det handlar om att vara där när det sker och inte när det skett.

– Bor man på stället man ska bevaka finner man ett annat djup och kan följa frågorna och befolkningen på ett annat sätt, säger Margita Boström.

Föreläsningen följdes av frågor från publiken och flera tog upp ämnen som rädsla och distans mellan privatlivet, yrkesrollen och att vara medmänniska.

– Ibland är saker svåra att komma över och man vill bryta ihop, men då tänker jag på er, säger Cecilia Uddén, och pekar ut på publiken.

– Då känns det plötsligt mer värt att rapportera nyheter, då vet man att man har ett viktigt jobb.

  • Therese Håkansson