2015-09-04 12:56

2015-09-04 12:56

Demonstrerar i Bryssel

SÄFFLE: Tre bönder från Säffle

LRF Västra Götaland och Värmland skickar 16 bönder till Bryssel för att demonstrera på måndag.

Måndagen den 7 september träffas EU:s jordbruksministrar i Bryssel. Anledningen är att diskutera det allvarliga läget i mjölkproduktionen. Detta kommer dock att leda till en omfattande bondedemonstration utanför rådsbyggnaden. Krisen är minst lika viktig i Sverige menar LRF, och man skickar därför 16 västsvenska bönder till Belgiens huvudstad för att tydligt markera detta.

Bönderna som flyger från Gardermoen och Köpenhamn på måndagsmorgonen vill tala om att någonting måste göras om vi fortsatt vill ha kvar mjölkkorna i Sverige. Som det ser ut nu så är det snart försent. Sedan förra sommaren har mjölkpriset sjunkit med 25 procent.

För ett svenskt mjölkföretag med 70 kor betyder det att nettot försämrats med drygt 300 000 kronor och mjölken kostar nu ofta mer att producera än bonden får betalt för den. Varje vecka lägger fem mjölkbönder ner verksamheten för gott, meddelar LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Mjölkbonden Göte Jakobsson från Långserud, är en av de 16 bönder som åker till Bryssel på måndag för att visa sitt missnöje.

– Vi känner att vi inte får någon hjälp, det bara pratas en massa men ingenting händer och snart är det försent. Det är en väldig frustration när det bara går sämre och sämre, säger Göte.

Genom att medverka i demonstrationen hoppas de på att få synas och att det bidrar till en reaktion så att folk får upp ögonen för det som håller på att ske. Göte menar att alla måste hjälpa till och att alla måste förstå och se vidden av problemet.

– Det är en stor grej att få representera Sverige och mjölkbönderna, och framför allt är det nödvändigt, säger Göte.

Han berättar också att under resan kommer de även att träffa LRF på deras kontor i Bryssel. Där ska de förhoppningsvis få svar på hur de jobbar, vad de jobbar för och vad det är som händer. Göte menar att det ska bli spännande att lyssna på vad de har att säga.

Han berättar också att det finns en del som även är missnöjda med LRF då de tycker att det inte görs någonting.

– Det råder frustration i alla led, avslutar Göte Jakobsson.

Måndagen den 7 september träffas EU:s jordbruksministrar i Bryssel. Anledningen är att diskutera det allvarliga läget i mjölkproduktionen. Detta kommer dock att leda till en omfattande bondedemonstration utanför rådsbyggnaden. Krisen är minst lika viktig i Sverige menar LRF, och man skickar därför 16 västsvenska bönder till Belgiens huvudstad för att tydligt markera detta.

Bönderna som flyger från Gardermoen och Köpenhamn på måndagsmorgonen vill tala om att någonting måste göras om vi fortsatt vill ha kvar mjölkkorna i Sverige. Som det ser ut nu så är det snart försent. Sedan förra sommaren har mjölkpriset sjunkit med 25 procent.

För ett svenskt mjölkföretag med 70 kor betyder det att nettot försämrats med drygt 300 000 kronor och mjölken kostar nu ofta mer att producera än bonden får betalt för den. Varje vecka lägger fem mjölkbönder ner verksamheten för gott, meddelar LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Mjölkbonden Göte Jakobsson från Långserud, är en av de 16 bönder som åker till Bryssel på måndag för att visa sitt missnöje.

– Vi känner att vi inte får någon hjälp, det bara pratas en massa men ingenting händer och snart är det försent. Det är en väldig frustration när det bara går sämre och sämre, säger Göte.

Genom att medverka i demonstrationen hoppas de på att få synas och att det bidrar till en reaktion så att folk får upp ögonen för det som håller på att ske. Göte menar att alla måste hjälpa till och att alla måste förstå och se vidden av problemet.

– Det är en stor grej att få representera Sverige och mjölkbönderna, och framför allt är det nödvändigt, säger Göte.

Han berättar också att under resan kommer de även att träffa LRF på deras kontor i Bryssel. Där ska de förhoppningsvis få svar på hur de jobbar, vad de jobbar för och vad det är som händer. Göte menar att det ska bli spännande att lyssna på vad de har att säga.

Han berättar också att det finns en del som även är missnöjda med LRF då de tycker att det inte görs någonting.

– Det råder frustration i alla led, avslutar Göte Jakobsson.