2015-08-27 06:00

2015-08-27 08:01

Lokalt mejeri ger ljusare framtid

VÄRMLANDSNÄS: Syskonen Thörner blir delägare i Wermlands mejeri AB

Mjölk. Snart kommer det återigen att finnas värmländsk mjölk i matbutikerna. I november planeras produktionen vara i gång i mejeriet i Värmlands Nysäter.

Bakom satsningen på Wermlands mejeri AB står tre lokala mjölkgårdar, företaget Värmlant och Yngve Gustafsson som tidigare varit verksam inom dåvarande mejeriföreningen Milko. De lokala mjölkproducenterna är tillsammans majoritetsägare. Det är Bröderna Thörner (Värmlandsnäs), Bäcks gård (Värmlandsnäs) och Hagamjölk (Långserud).

Syskonen Monica, Håkan och Sören Thörner driver sedan 2006 Bröderna Thörner AB efter ett generationsskifte. De har runt 200 mjölkkor och levererar ungefär 1,7 miljoner liter mjölk per år. De berättar att de ser investeringen i ett lokalt mejeri som en möjlighet att överleva i en tuff bransch.

– Det här känns absolut bra. På det här viset får vi en möjlighet att få intäkter för att kunna få lönsamhet i verksamheten. Vi ser det här som enda räddningen, säger Monica Thörner.

Sedan syskonen Thörner började arbeta med mjölkproduktion 2006 har det skett förändringar i branschen. Det har blivit allt tuffare att arbeta med mjölkproduktion och det är svårt att få lönsamhet i verksamheten.

– När vi började fanns det fem mjölkgårdar här ute på yttre näset. Fyra av dem har gett sig nu, säger Håkan Thörner.

De berättar att det är svårt att planera verksamheten då mjölkpriset svänger ofta. Topparna varar sällan lika länge som dalarna.

– Vi behöver ha en konstant nivå på mjölkpriset under en lång tid, säger Håkan.

Positiv respons

Nu sedan de har påbörjat satsningen på mejeriet i Nysäter känns framtiden ljusare. Just nu håller de på att jobba för fullt med förberedelserna. Många har visat intresse för att leverera mjölk till det värmländska mejeriet.

– Det ser fantastiskt bra ut. Nu är det bara att få konsumenterna med sig. För att få en hållbar mjölkproduktion kvar i Värmland är det viktigt att de fortsätter köpa mjölken även om ett och fem år, säger Monica.

De är förväntansfulla inför starten.

– Vi har fått så mycket positiv respons. Det är väldigt roligt att kunna sälja mjölken här i Värmland, säger Monica.

Bakom satsningen på Wermlands mejeri AB står tre lokala mjölkgårdar, företaget Värmlant och Yngve Gustafsson som tidigare varit verksam inom dåvarande mejeriföreningen Milko. De lokala mjölkproducenterna är tillsammans majoritetsägare. Det är Bröderna Thörner (Värmlandsnäs), Bäcks gård (Värmlandsnäs) och Hagamjölk (Långserud).

Syskonen Monica, Håkan och Sören Thörner driver sedan 2006 Bröderna Thörner AB efter ett generationsskifte. De har runt 200 mjölkkor och levererar ungefär 1,7 miljoner liter mjölk per år. De berättar att de ser investeringen i ett lokalt mejeri som en möjlighet att överleva i en tuff bransch.

– Det här känns absolut bra. På det här viset får vi en möjlighet att få intäkter för att kunna få lönsamhet i verksamheten. Vi ser det här som enda räddningen, säger Monica Thörner.

Sedan syskonen Thörner började arbeta med mjölkproduktion 2006 har det skett förändringar i branschen. Det har blivit allt tuffare att arbeta med mjölkproduktion och det är svårt att få lönsamhet i verksamheten.

– När vi började fanns det fem mjölkgårdar här ute på yttre näset. Fyra av dem har gett sig nu, säger Håkan Thörner.

De berättar att det är svårt att planera verksamheten då mjölkpriset svänger ofta. Topparna varar sällan lika länge som dalarna.

– Vi behöver ha en konstant nivå på mjölkpriset under en lång tid, säger Håkan.

Positiv respons

Nu sedan de har påbörjat satsningen på mejeriet i Nysäter känns framtiden ljusare. Just nu håller de på att jobba för fullt med förberedelserna. Många har visat intresse för att leverera mjölk till det värmländska mejeriet.

– Det ser fantastiskt bra ut. Nu är det bara att få konsumenterna med sig. För att få en hållbar mjölkproduktion kvar i Värmland är det viktigt att de fortsätter köpa mjölken även om ett och fem år, säger Monica.

De är förväntansfulla inför starten.

– Vi har fått så mycket positiv respons. Det är väldigt roligt att kunna sälja mjölken här i Värmland, säger Monica.